Bebek Bebek Beslenmesi

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
0-6 Ay bebeğin beslenmesinde anne sütü bebeğin beslenmesi, büyümesi, gelişmesi ve hastalıklardan korunması için var olan en mükemmel tek besindir.
Doğum yapıldığında anne memesinde hazır bulunan halk arasında ağız sütü, tıp literatüründe ise kolostrum olarak adlandırılan ilk anne sütü bebeğin ilk aşısıdır.
Anne doğal yoldan doğum yaptıysa süt hemen gelir. Sezaryen doğum yaptıysa 1-3 gün içerisinde süt gelir. Uzun süreli ve bol süt üretimi için sık sık emzirilmesi bebeği emmeyen sağarak süt temin eden anneler de sık sık süt sağması gerekmektedir.( Sağarak süt temini çok zordur.)
Bebeğin anne memesinden beslenmesi bebeğin psikolojik gelişimini de çok iyi yönde etkiler.

Anne sütünü artırmak için çok iyi beslenmek bol su içmek (günde 2,5 - 3 lt) şeker ilave edilmemiş meyve kompostoları, rezene, ıhlamur çeşitli bitki çayları anne sütünü artırmaya yönelik hazır içecekler içilmesi gerekir. Ayrıca soğan özellikle altını çiziyorum.. Soğan anne sütünü arttırır.

Ek Gıdaya Geçiş ;Tek başına anne sütüyle beslenmenin sona erdiği döneme ek gıdaya geçiş dönemi denir. Bebekliğin en önemli dönemlerinden biridir. Bebeklere 6 aya kadar anne sütünden başka gıdalar önerilmiyordu. Ancak bundan sonra bebeğin değişik tatları tatması öğrenmesi, yutmayı öğrenmesi gerekmektedir. 6 bazı bebeklerde 7. aydan sonra ( doktorunuz hangi ayı uygun gördüyse ) yavaş yavaş bebek büyüyüp geliştiğinden bir müddet sonra zaten sade anne sütü bebeğe yeterli gelmeyebilir. Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının temeli 6 ay sonunda atılır.
Bebek formül mama ile besleniyorsa doktor 4-6 ay da ek gıdaya geçirebilir.
Bizim uyguladığımız ek gıda verirken; bebeğin midesinin dolu olmamasına dikkat etmek gerekir.Bebek verdiğiniz gıdayı yemek istemezse ısrarcı olmamak gerekir.
Biz ek gıda verirken bebeğin allerjik reaksiyonunu ölçmek açısından mesela 3 gün sadece havuç püresi verdik. ilk gün bir kaşık ikinci gün bir tatlı kaşığı, üçüncü gün yemek kaşığı kadar verdik. ikinci üç günlük dönemde sadece patates bakıyorduk bebek allerjik bir reaksiyon göstermiyor. üçüncü üç günlük dönemde havuç ve patates çorbası yapardık...

Bebeğimize ne yedirmemeliyiz;
Turunçgillere 8. ya da 9. ayda, balığa 7. ayda, kuru baklagillerden mercimeğe 8. ayda, nohut ve fasulyeye 9. ayda, karaciğere 8. ya da 9. ayda başlayabilirsiniz.
İnek sütü, keçi sütü, bal, çilek, domates, kivi, yumurta akı gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar, şarküteri ürünleri, konserve ürünler, katkılı ürünler, salça, tuz, şeker, bitki çayları, baharatlar (sadece özel durumlarda rezene, anason ve frenk kimyonu verilebilir) 1 yaşından önce verilmez. Sakız, kuruyemiş, patlamış mısır gibi yapışkan ya da sert taneli yiyecekler de güvenlik nedeni ile 1 yaş öncesinde verilmez.
Gaz yapma ihtimali olan karnabahar, pırasa gibi sebzeler, bamya, taze fasulye, taze börülce, ıspanak gibi lifli sebzeler ve beyin, böbrek, dalak gibi hastalık taşıma ihtimali olan sakatatlar da 1 yaşından önce önerilmez.
Bakla, nikotin içeren patlıcan ve kilo almayı yavaşlatabileceğinden tam buğday ekmeği 2 yaş öncesinde önerilmez.


yedinci aydan sonra bebeğin BLW metodu ile Baby Led Weaning metodu ile yemesini öneririm.

Nedir Bu BLW metodu?

BLW, bebeğin kendi kendini beslemesini sağlayan bir yöntemdir. Kendi kendine yemesi için bebeğin buna hazır olması, istek duyması gerekir. Anne babanın yapması gereken ipuçlarını takip ederek bebeğin hazır olduğunu fark etmek ve ona destek olmaktır.

BLW yönteminin avantajları;

Bebek yemek yemenin çok eğlenceli olduğunu anlar.
Bebek yiyecekleri keşfeder.
Bebek güvenli bir şekilde yemeyi öğrenir.
Bebek el becerisi koordinasyonu gelişir.
Bebek kendine güven sağlar.
Bebek aile yemeklerine katılır sosyalleşir..:)

iştahını kontrol etmeyi öğrenir.
dezavantajı ortalık pislenir...
Dikkat edilmesi gereken husus ayına göre yememesi gereken yiyecekler verilmemelidir....

Kaynak : Anne ve Bebek Kitapları
 
Üst