Bebek Bebek Gelişiminin Ölçümünde Persentil Tabloları

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
Bugün sizlere ortalamalar dahilinde birinci yıl sonunda beklediğimiz fiziksel gelişim özelliklerinden ve olası problemlerden bahsedeceğiz. Unutmayın ki bazen aynı gün doğan ve aynı cinsiyetten olan iki çocuğun bile fiziksel gelişim süreçleri arasında ciddi farklılıklar olabilmektedir. Bu durum daha önce de tartışmış olduğumuz epigenetik kuramı, genetik özellikler ve çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşiminin bir sonucudur.

Persentil Tabloları

Farklı cinsiyet ve yaş grupları için ortalama ağırlık ve boy ölçümleri için internette tablolar bulabilirsiniz.



persentil.jpg


Bu tablolar bir çocuğun cinsiyetine ve yaş grubuna göre sahip olması gereken boy ve kilo ortalamalarını verir. Tablolarda çocuğunuzun boy ve kilosunu benzer cinsiyet ve yaştaki çocukların boy ve kilolarıyla karşılaştırabilirsiniz. Bu tablolarda %3, %25, %50, %75, %90 ve %97 olarak farklı aralıklar yer alır. Çocuğunuzun boy ve kilosunu ölçüp, kendi cinsiyetinde ki ve yaş grubundaki çizelgede %0 ile %100 arasındaki hangi aralığa denk geldiğine bakarak çocuğunuzun boy ve kilosunda bir problem olup olmadığını görmeniz mümkündür. Burada önemli olan sadece çocuğunuzun hangi persentilde olduğu ve boy-kilo arasındaki orantı değil; zaman içerisinde bu orantılarda ani değişimler olup olmadığıdır. Örneğin persentillerde bir dönemden diğerine ani sapmalar olursa ya da bebeğinizin boy veya kilosu 3. persentildeki değerlerden küçük veya 97. persentildeki değerlerden büyük ise bir problem olduğu düşünülebilir. Şayet olası bir problem gözlemlerseniz, gerekli önlemleri alabilmek için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Her zaman söylediğimiz gibi özellikle erken dönemde tedbir almaktan daha önemli bir şey yoktur.

Tabi bazı problemler genetik olarak da desteklenmektedir. Örneğin araştırmalar şişmanlık oluşumunda genetik faktörlerin %25-40 oranında rol oynadığını göstermiştir. Normalin üstünde kilosu olan kişilerin çocuklarında, olmayanlara göre bu sorunun görülme oranı 2-3 kat daha fazla olabilmektedir. Bunun yanı sıra anne ve babanın her ikisinin de şişman olması durumunda, çocuklarının da erişkin yaşta şişman olma ihtimali %80`e çıkmaktadır. Şayet anne ve babadan biri şişman ise %40, her ikisi normal kilolu ise %10 oranında risk mevcuttur. Çocukluk çağında (3-10 yaş arası) kilosu normalin hayli üstünde olan çocukların erişkin dönemde şişman olma oranı %50`dir. Bu dönemde gelişimi iyi izleyip mümkünse belli önlemleri almak bu seyri değiştirmekte ya da etkilerini azaltabilmek size faydalı olacaktır.

Yeterli Beslenmeme

Çocuklarda kilo açısından görülen bir diğer olumsuzluk ise yeterli beslenmemeye bağlıdır. İştahsızlığın ya da az yemenin sebepleri anne babaların bebeklerini besleme yöntemleri




istahsizbebek.jpg


ve yetersiz ya da düzensiz beslenme ile ilgili alışkanlıklar olabilir. Bu sebeplerin yanı sıra anemi, bağırsak parazitleri, mide-bağırsak sistemi bozuklukları, tiroit fonksiyon bozuklukları, metabolik hastalıklar ve enfeksiyonlar gibi sistemik hastalıklar; yutma zorlukları gibi hareket sistemi sorunları; reflü, yemek borusu sorunları; uzun süre hastane yatışları ve ameliyatlar gibi tıbbi durumlar da bu soruna yol açabilir. (Burklow ve ark., 1998; Rommel ve ark., 2003). Ancak istatistiklere baktığımızda ülkemizde zayıf olma eğiliminin çok daha az, kilolu olma eğiliminin ise çok daha fazla olduğunu görüyoruz.

Bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını desteklemek için yeni tatları denemeye alıştırmaya çalışın. Şayet belli sebzeleri direkt yediremiyorsanız, çorba içinde ya da onun sevebileceği kombinasyonlarla vermeye çalışın. Çocuklarınıza besinleri seçim şansı sunun ve kendi kendilerine yemeleri için destekleyici olun. Sofrada bir arada oturmaktan keyif alacağınız bir düzeniniz olsun ve bu düzeni bozmamaya çalışın.

Sağ Beyin-Sol Beyin

Biraz da bilişsel gelişim daha doğrusu çocuklarımızın beyinlerini kullanma şeklinden bahsedelim. Okul öncesi çocuklarda sağ beyin daha baskındır. Dolayısı ile kurallara bağlı olmaksızın düşünür ve akıllarına ilk geleni söylerler ya da yapmak isterler. Çocuğunuz ilkokul çağına geldiğinde sol beynini daha fazla kullanabilecek ve daha mantıklı, kurallı düşünme becerisini geliştirecektir. Sol beyinlerini de daha etkin kullandıklarında daha akılcı konuşurlar, ayrıca algıda daha başarılı olmaya başlarlar. Çocuklarımızın beyinlerinin her iki tarafını eşgüdümlü şekilde kullanabilmeleri çok önemlidir. Bu ufak yaşlarda çocuklara her fırsatta sağ ve sol beyin yarıkürelerini birlikte çalıştıracak etkinliklerin yapılması önemlidir. Ufak yaşlarda özellikle sağ ve sol kolu çaprazlayarak yapılan -crossing the line- hareketi bu açıdan önemlidir.

Bebeğiniz biraz daha büyüdüğünde ise piyano ve bateri çalmak, sol el ile sağ ayağa dokunmak ya da belirli bir hareketi taklit etme ve yapılan bir hareketi anlatma gibi çalışmalar da bu anlamda faydalı olacaktır. Benzeri pek çok aktiviteyi uygulamamızda farklı yaş grupları için bulmanız mümkündür. Eğer bu konuda bir kitap okuyarak daha fazla bilgi edinmek isterseniz en çok satanlar (New york Times bestseller) listesine giren Daniel J. Siegel ve Tina Payne Bryson tarafından yazılmış olan "Bütün Beyinli Çocuk" isimli kitabı okumanızı tavsiye ediyoruz. Siegel ve Bryson kitaplarında "Beynin olgunlaşma hızı genellikle miras aldığımız genlere bağlıdır. Ama uyum düzeyi, tamamen anne baba olarak çocuğumuzu her gün ne şekilde etkilediğimizle bağlıdır" der. Yazarlara göre "entegre edilmiş bir beyin kişinin daha iyi kararlar almasını, bedenini ve duygularını daha iyi kontrol etmesini, kendini daha iyi anlamasını, daha güçlü ilişkiler kurmasını ve okulda başarılı olmasını sağlar. Ve bütün bunlar, ebeveyn ve çocuk bakımından sorumlu diğer kişilerin uyum ve akıl sağlığının temelini hazırlayan deneyimleriyle başlar.

1 yaş için sizler için seçtiğimiz oyunlarımız ve ihtiyacınız olabilecek malzemeler:

Fiziksel Gelişim

Blokları yıkma oyunu:
Bloklar

Davul çalma etkinliği: Davul

Araba İtme Oyunu: Pilates topu ya da boyuna göre ya da boyuna göre taşınabilir bir araba

Tünelden Geçme Aktivitesi : Tünel veya tünel olarak kullanabileceğiniz bir yol (örtü ve tabureler yardımı ile yapılabilir)

Bilişsel Gelişim

Obje Saklama:
Dokunsal toplar, küçük bir örtü

Duygusal Gelişim

Bebek Kartları Aktivitesi:
Bebek uyarım kartları

Doku Oyunu: Farklı dokulardan oluşan nesneler ve sepet

Farklı Dokularda Top Oyunu: Farklı dokularda toplar.

Sosyo-Duygusal Gelişim

Bebek Kartları Aktivitesi:
Bebek uyarım kartları

Dil Gelişimi

Kitap Aktivitesi:
Bebek Kitabı
 
Üst