birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
bebekneredebulunur5609.jpg


Bebek dişi bireyin yumurta hücresiyle erkek bireyin sperm hücresinin çekirdeklerinin birleşmesiyle gerçekleşen olaydır. Döllenme anne adayının yumurta kanalında gerçekleşir. Yumurta kanalı yüzeyinde bulunan siller sayesinde döllenmiş yumurtanın (zigot) rahme ilerlemesini sağlar.

Zigot oluştuğu andan itibaren çeşitli gelişim evrelerinden geçer. Bu evrelere segmentasyon basamakları denir. Zigot ard arda hızlı bölünmeler geçirerek "morula" denilen yapıyı oluşturur. Hücre bölünmeleri devam eder ve ardından "blastula" denilen evre başlar. Bu evrede karın boşluğu da denilen blastopor oluşur. Bebeğin sindirim sistemi oluşmaya başlamıştır. Ardından "gastrula" denilen evre başlar. Bu evrede ise bebeğin duyu organları, ağzı ve anüsü oluşur.

Bebek Doğuma Kadarki Süreçte Neler Yaşar?

Bebek
, annenin yumurta kanalında oluştuktan yaklaşık olarak bir hafta sonra anne rahmine tutunur. Anne rahminde her ay yeniden oluşturulan endometrium tabakası bulunur. Bu tabaka kan damarları açısından oldukça zengin, yumuşak bir dokudur. Eğer döllenme gerçekleşmezse oluşan bu tabaka menstruasyon döngüsü denilen döngü ile her ay dışarı atılır.

Anne Adayının Hamileliğinin Tespiti İçin En uygun Zaman Nedir?

Hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilen dönem aslında döllenmenin gerçekleştiği dönem değil, döllenmeden önceki son adet dönemi olarak kabul edilir. Çünkü anne vücudunda gerçekleşen yumurtlama da denilen ovulasyon olayı bu süreçte gerçekleşir.

Hamilelik yaklaşık olarak 40 hafta sürer. Bu 40 haftanın ilk haftası döllenmeden önceki süreçtir. Hamileliğin tespiti için en uygun süre ise ilk bir ay yani dört haftalık süreçtir. Bu süreçte sabah bulantıları ve baş dönmesi gibi durumlar normal karşılanır. Eğer anne adayı gebelik şüphesi taşıyorsa eczaneden gebelik testi alıp bunun tespitini yapabilir.

Anne adayının kan değerleri hamilelik sürecinden değişkenlik gösterir. Bu yüzden hamilelik testi için hastahanede kan testi de yaptırılabilir. Fakat ilk bir aylık süre içinde ultrason ile görüntülenme mümkün değildir.

Bebek Rahimde Ne kadar Süre Kalır?

40 haftalık sağlıklı bir hamileliğin yaklaşık olarak 37 haftası anne rahminde yaşanır. Döllenmeden sonra embriyo yumurta kanalında anne rahmine doğru ilerler ve burada bulunan endometrium denilen yumuşak dokuya tutunur.

Embriyonun tutunduğu yerde plesenta oluşumu başlar ve daha sonra göbek kordonu oluşumu gerçekleşir. Anne ile bebek arasında kurulan bu kordon embriyonun doğuma kadar süreçte beslenmesini ve solunumunu sağlar. Bebek sindirim sistemini kullanmaz annesinin sindirdiği besinleri kan yoluyla alır.

Hamilelikte Hormonal Kontrol

Ergenliğe ulaşmış sağlıklı her dişi birey yumurtalıklarında bulunan folikül hücrelerinin gelişimiyle her ay bir tane olmak üzere yumurta hücresi üretir. Oluşan bu yumurta hücresi yumurta kanalına verilir. Döllenme gerçekleşirse ebriyo rahme tutunur, gerçekleşmezse her ay oluşan endometrium tabakası ile birlikte döllenmemiş yumurta dışarı atılır. Bu olayların tamamını beyinde bulunan hipofiz bezi yönetir.

Hipofiz bezi üretiği FSH hormonu ile yumurta üretimini uyarır, LH hormonu ise folikül hücrelerinin çatlamasını sağlar. Yumurtalıklarda üretilen östrojen ve progesteron ise hamileliğin devamı için gereklidir.
 
Üst