Bebek Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Problemleri ve Ufak Öneriler

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
511
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Problemleri ve Ufak Öneriler.jpeg




Bebeklerde diş çıkarma zamanı genellikle 6. aydan itibaren başlar. Bu dönemin sonrasında da diş çıkarma görülebilir. Bazen bebekler ağızlarında dişle doğar, bazen de bir yaşına gelene dek diş çıkarmayabilir. Diş çıkarma bazı bebeklerde çok sıkıntılı olabilir, bazılarında da sıkıntılar az görülebilir.

Bazı bebekler sadece hafif semptomlarla karşılaşsa da diğer bebekler çok acı çekebilir. Bebeklerimizin acı çektiğini görmek bize de çok acı verir. Bebeklerimizin çektiği sıkıntıları azaltmanın birçok yolu var.

Diş Çıkarma Ne Zamana Kadar Sürer

Bebekler, süt dişlerini genellikle 6 aylıkken (istasnai durumlar dışında) çıkarmaya başlar. 2-2,5 yaşlarında genellikle bütün süt dişlerine kavuşmuş olurlar. 6 yaşına geldiklerinde de ilk çıkardıkları dişlerini düşürüp yerine kalıcı dişleri çıkar. Fakat diş çıkarma istisnai olarak daha farklı dönemlerde de gelişebilir. Diş çıkarma dönemi bebekten bebeğe değişgenlik gösterebilir. 3-4 aylıkken diş çıkarmaya başlayan ya da henüz bir yaşında süt dişlerini çıkarmayan bebekler de görülebilir. Bu durum genetik yoluyla anne ve babadan geçen bir özelliktir. Yani sizin dişleriniz geç çıkmışsa büyük olasılıkla bebeğinizin dişleri de geç çıkacaktır.

Bebeğin diş çıkarmasından şüpheleniyorsanız, diş çıkarma belirtilerini aşağıda okuyabilirsiniz;

- Ateş ve ishal
- Dişin çıktığı yerde hassas, kızarmış diş etleri
- Yanak kızarması
- Normalden fazla salya akıtma
- Diş etlerini ovma, ısırma veya emme
- Kulakları ovma
- Normalden fazla çiğneme
- Kesintili uyku
- Normalde olduğu kadar beslenmeme
- Sinirlilik ve huzursuzluk
- Huzursuzluk ve ağlama krizleri
- Her şeyi ağzına götürme isteği

Diş çıkarma belirtileri yukarıda yazanlardır. Aşağıda yazan belirtileri görürseniz hemen doktora gidiniz.
Bazen tıkanma, öksürme, kusma, döküntü, yüksek ateş gibi bazı belirtiler ile diş çıkarma arasında yanlışlıkla bağlantı kurulduğunu unutmayın. (Bu belirtileri görürseniz Hemen doktora başvurun)

Gelelim Diş Çıkarma Durumundaki Aşırı Rahatsız Bebekleri Rahatlatma işine:

Bebeğinizin acı çektiğini görmek ebeveynlere en büyük acıyı verir ve diş çıkarma durumu size kendinizi çaresiz hissettirebilir, ancak yapabileceğiniz birçok çare bulunduğunu unutmayın.

+ Soğuk Meyveler Vermek:
Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse, şeftali ya da muz püresi, yoğurt gibi soğuk mamalar kızarmış diş etleri için rahat ettirici olabilir. Boğulma riskini önlemek için bunları bir meyve filesine doldurun ve bebeğinizin yalamasını veya emmesini kolaylaştırın.

+ Soğuk Metal Kaşık Verin:
Aslına bakarsanız çoğu zaman en etkili çözümler en basit olanıdır.

+ Diş Çıkarma Oyuncakları Vermek
Diş kaşıyıcıyı ısırmak, bebeğinizin kızarmış ve ağrılı diş etlerini çok rahatlatabilir ve dikkatini dağıtıcı bir etkiye sahiptir.

+ Bol Bol Kucağa Alıp Gezdirmek
Şefkatten, sevgiden ilgiden daha güzel ve yatıştırıcı ne olabilir ki?
Bebeğinizi bol bol kucağınıza alın hem yatıştırır hem rahatlatır hem de kendine güven duygusunu geliştirir…

+ Şeker Ve Tatlıdan Kaçındırın

Bebeğiniz anne sütü dışında ek gıda tüketimine geçtiğinde, süt dişlerinin uzun süreli sağlığı için tatlı ve şeker yerine meyve, çiğ sebze gibi besinler tercih edin. Çocuğunuzu gazlı içecekler, yumuşak şekerler, şekerler ve fabrikasyon meyve sularından mümkün olduğunca uzak tutun. Kendinizin ezdiği ve püreleştirdiği meyveleri verin.
 
Üst