Bebek Bebeklerde El Ayak Ağız Hastalığı

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Belirtilerinden biri ateştir. Bu hastalık özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülür. Hastalığın belirtileri yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft, ciltte döküntü halinde kendini gösterir. El ayak ağız hastalığı bebeklerin ve çocukların neredeyse tamamını kırmızıya boyar. İlerleyen günlerde ciltte görülen döküntüler minik içi dolu kabarcıklara dönüşür. Pütür pütür olan bu kırmızı döküntüler, kasıklarda, kalçada, dizlerin arkasında ve genital bölgelerde de görülebilir. 

El Ayak Ağız Hastalığı Bulaşıcı : 

Enterovirüs ailesinden coxsacki virüsünün yol açtığı el ayak ağız hastalığı, özellikle yaz aylarında ve sonbaharda salgına dönüşebilir. Rahatsızlık gribal enfeksiyonla da karıştırılabilir yanlış teşhis de konabilir.Yetişkinlerde de görülebilen el ayak ağız hastalığı bulaşıcıdır. Çok dikkat edin. Bulaşma yolları solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabilir. Bildiğim kadarıyla havuzlardan, parklardan, ve diğer kalabalık mekanlardan bulaşabilir. Bebekleri ve ailenizi korumak için Anne babalara büyük görev düşüyor.   

Tedavisi Mümkün mü ?

Su çiçeğine benzeyen ancak su çiçeğinden daha küçük boyutta döküntülerle hastalığın ortaya çıkardığı tablo anne babaları endişeye sevk edebilir. El ayak içleri, parmak aralarının yanı sıra ayak tabanlarına da donatan içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar ağrı, sızı ve kaşıntıya sebep olur. Halsizlik ve kırıklık ve kulak boğaz ağrısı da olur. Ağız içinde aftlar ve bademcikte kızarıklık yüzünden bebekler, çocuklar yemek yiyemez duruma gelirler. El ayak ağız hastalığının herhangi bir aşısı, ilacı ve tedavisi yoktur. Hastalığın iyileşme süreci bir hafta on gün civarıdır. Vücut bağışıklık sistemi kendi kendine üstesinden gelebilir. 

El Ayak Ağız Hastalığına karşı en etkili yöntem hijyene çok dikkat etmektir. Ellerin sık sık yıkanması ve kirli ellerin ağıza sürülmemesi gerekir. Bulaşıcı olduğu için el ayak ağız hastalığına yakalananlardan uzak durulması gerekmektedir. Okul ve kreşlerde ortam yüzeyleri sık sık dezenfekte edilmelidir. Ve ortam sık sık havalandırılmalıdır. El ayak ağız hastalığı iştahsızlık ve halsizliğe neden olur. bebekler ve çocuklar bu dönem yoğurt, çorba ve ağız içindeki yaraları azdırmayacak türden besinlerle beslenmelidir.
 
Üst