Bebek BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞI NEDİR?

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
960x505-bebeklerde-kalca-cikikligi-nasil-anlasilir-1553253239892.jpg


KALÇA ÇIKIĞI?
Kalça çıkığı bir diğer adı ise kalça displazisi bebek ve çocuklarda kalça ekleminin gelişimini düzgün bir şekilde tamamlamaması sonucu ile ortaya çıkan bir durumdur. Kalça ekleminin gevşekliği kalça çıkıklarına neden olan asıl sebep olarak bilinmektedir.
Kalça çıkığında femur başı adı verilen uyluk kemiğinin yanlış pozisyonda konumlanması sebebiyle kalça gelişiminde bozukluklar meydana gelmektedir. Kendi doğan bebeklerde sıklıkla meydana gelen kalça çıkıklığı kas- iskelet sistemi problemlerine sebep olan hastalıklardan birisidir. Erken tanı yardımı ile kalça çıkığı sonucunda meydana gelebilecek kalıcı hastalıklar önlenebilmektedir ve ilerleyen dönemlerde çocuğunuzda olası hastalıkların ortaya çıkması engellenmektedir. Geç tedavi sonucunda ömür boyu çocuğunuzla beraber gelişimini devam ettirecek kalça problemleri yaşanabilmektedir.

KALÇA ÇIKIĞI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Kalça çıkığı kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha fazla görülmektedir. Bunun yanı sıra en çok kalça çıkığı riski taşıyanlar;
İlk gebelik sonucu doğan çocuklar
İkiz ya da üçüz gebelikler
Ailede kalça çıkığı vakasının sık görülmesi
Amniyon sıvısında azlık
Sık kundak uygulaması
Doğum şekli
Bebeklerde kalça çıkığı riski taşıyan faktörler arasında yer almaktadır.

KALÇA ÇIKIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çocuklarda kalça çıkığı belirtileri gözle görülebilirdir. Çocuğunuzda kalça çıkığı belirtilerini gördüğünüzde doktorunuza danışarak izlenecek yolu öğrenebilirsiniz.
İki bacak arasındaki uzunluk farkının olması
Yürümede aksaklık
Oturma problemleri
Emeklemede zorluk
Yürüme fonksiyonlarında gerilik
Kalça eklemi hareketlerinde tık sesleri, ağrımalar
Kalça çıkığı belirtileri arasında kendisini göstermektedir. Pek çok çocukta tedavi edilmeyen kalça çıkıkları ilerleyen dönemlerde kalıcı bozukluklar ve bozuklara bağlı olarak meydana gelen çeşitli şikayetler meydana gelebilmektedir.

Topallayarak yürüme kalça çıkığı tedavisi yapılmadığı durumlarda meydana gelen rahatsızlıklardan birisidir.
Kalça ağrıları
Osteoartrit
Eklem hareketlerinde meydana gelen kısıtlıklar

GELİŞİMSEL KALÇA ÇIKIĞI NEDİR?
Gelişimsel kalça çıkıp (GKÇ) kalça eklemlerinde gelişim problemlerinin meydana getirdiği hastalıklardan birisidir. Doğumda meydana gelen bu hastalık kalça eklemlerindeki gevşeklikle beraber kendini göstermektedir. Bebek büyüdükçe hastalığın da büyüyeceği bu durumda erken teşhisin önemi oldukça fazladır.
Çocuğunuzda kalça çıkığı hastalığı meydana geldiğinde endişelenmenize gerek yoktur. Erken teşhis ve doğru tedavi ile kalça çıkığının meydana getireceği diğer problemleri ortadan kaldırmak mümkündür.
KALÇA ÇIKIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Erken dönemde teşhis edilmiş olan kalça çıkığı tedavisi ameliyatsız olarak gerçekleştirilebilmektedir. İlk altı aylık bir süreçte basit tedavi yöntemleri ile kalça çıkığı tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. 6 aydan büyük bebeklerde ise cerrahi işlemle birlikte alçı uygulaması yapılmalıdır. Tedavi ilk altı aylık bir süreç içerisinde gerçekleştirilen kalça çıkığında %100 e yakın oranda iyileşme sağlanmaktadır.
6 ay sonrasında uygulanan tedavide iyileşme gözlemlenmezse genel anesteziyle birlikte eklemin uygun konuma getirilmesi gerekmektedir. Bu işlem tıbbi alanda redüksiyon işlemi olarak adlandırılmaktadır. Femur topunun kalça içerisine yerleştirilmesi ile birlikte tedavi sağlanmaktadır.

Kalçanın tamamen yerine oturması için 6 haftalık bir alçı süreci gereklidir. Bu alçı tedavisi sonrasında kalçada düzelmeye bağlı olarak yeni tedavi yöntemleri uygulanabilir. Rahatsızlığın sebebi doğuştan veyahut sendromlardan kaynaklı olarak gerçekleşebilir.
Kalça çıkığı bebeklerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek hastalıklardan birisidir. Yeni doğanlarda oldukça dikkatli olmak ve iyi gözlemlerde bulunmak gerekmektedir. Bilinçli ebeveynler sayesinde erken tanı koyulan kalça çıkığı hastalığının tedavisi büyük oranda gerçekleşebilmektedir. Pek çok insanın bu konuda bilinçlendirilmesi ve her bebeğin başına gelebileceği öğretilmesi gerekmektedir. Bebeğinizde kalça çıkığından şüpheleniyorsanız kalça ultrasonu yoluyla kalça çıkığı tespiti yaptırabilirsiniz. Bu gibi durumlarda erken teşhis bebeğinizin sağlığı ve tedavi süreci için oldukça önemlidir.
 
Üst