Bebek Bebeklere Neden Tuz Verilmez?

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
184
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
192
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
25-51844e086997ccde797f233e35cee854.jpg


Tuz Kullanımının Çocuklar Üzerinde Etkisi:

Tuz gelişime katkısı olmayan lezzetli ve bağımlılık yapabilen bir tatlandırıcı olarak bilinir. Tuz tüketiminin erişkin ve yetişkin bireylerde aşırı tüketilmediği müddetçe sorun teşkil etmezken çocukların, bebeklerin tüketmesi bazı rahatsızlıklara/hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Bünyesi asitli besin tüketimine karşı dirençsiz olan çocuk ve bebeklerde tuz tüketimi olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.

Çocukların, bebeklerin gelişimi için tükettikleri besinlerde tat katması için kullanılan tuz aynı zamanda çocuğun, bebeğin alması gereken besin öğelerinin de etkilerini yok edebilmektedir. Vücuda alınan asitli tuz çocuklarda ve bebeklerde yeterince gelişmemiş organlara etki edebileceğinden çocuk ve bebekte belirli hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden çocuk ve bebeklerin tuz tüketimi minimum düzeye indirilmelidir. Gelişim aşamasında kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için demir ve kalsiyum besin öğelerini barındıran gıdaların tüketiminde tuz ilave edilmemesi gerekmektedir.

0-1 Yaş Grubu Bebeklere Neden Tuz Verilmez:

Tuz tüketiminin hassas organlara etki edebileceğini yukarıda belirtmiştik. Hassas organların en çok rastlandığı yaş grubu ise 1 ile 1 yaş grubu bebeklerdir. Yeni doğmuş bir bebek gelişimini; anne sütü ve ilave besinler ile sağlayabilir. Bu süreçte bebeğe verilen besinlerde tuz ilave edilirse hassas organlara ulaşması ve bu organlarda büyük sorunlara yol açması işten bile değildir. Bebeğin ilk altı aylık sürecinde tamamen anne sütü ile beslenmesi ve devamında anne sütü ile beraber ek besinler ile gelişimini tamamlaması gerekmektedir. Bu süreçte tuz kullanılacak olursa tuz miktarı az olsa dahi bebekte bağımlılık yapacaktır.

Devam eden tuz tüketimi ise organların işlevini yitirmesine kadar sebep olabilmektedir. Bebeklerde gelişim süresi tamamlanana dek tuz tüketilmemesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Tuz tüketiminin yanı sıra aynı yaş grubuna şeker tüketmemesi de tavsiye edilir. Tıpkı tuz gibi şeker tüketimi de bu süreçte bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca şeker tüketimi bebeklerde bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. Bunun sonucunda bebekte grip ve nezle gibi bir takım hastalıklar meydana gelebiliyor.

Bebekler Ek Besinlere Ne zaman Başlamalıdır?

Anne sütü ilk altı ay verildikten sonra doktor tavsiyesi ile diğer ek besinlere başvurulabilir. Önerilen besinlerin hangi sıklıkla tüketilmesi gerektiği de doktor görüşü ile öğrenilebilir. altı ayın sonunda tüketimde sakınca görülmeyen besinler, bebek için daha farklı besin kaynaklarında da faydalanma olanağı sağlamış olacaktır. Anne sütünden kesilen bebeklere aynı şekilde gelişim süreci bitene kadar gerekli besinler tükettirilmelidir. Organların gelişimi sonucunda her hangi bir sorun teşkil etmeyeceğini doktordan onay alındıktan sonra tuz ve şeker gibi tatlandırıcıların tüketilmesi sorun olmayacaktır.
 
Üst