Çocuk Çocuklarda Asosyallik

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
25
Konum
Sakarya
çocuklarda_asosyallik.jpg



ÇOCUKLARDA ASOSYALLİK

ASOSYALLİK NEDİR?


Asosyal: toplum içerisine karışmayan, yeteri kadar insan ilişkilerinde bulunmayan kişilere verilen isimdir. Asosyaller topluluğun yer aldığı alanlardan uzak durmayı ve insanlarla aralarındaki ilişkilerde pasif rol almayı tercih ederler. Birtakım yalnız kalma isteği her insanda bulunmasına rağmen asosyallerin davranışları bir süreliğine yalnız kalmaya yönelik değildir. Bu durum kişinin psikolojisinde bozukluklar olduğunun da habercisidir.

ÇOCUĞUMUN ASOSYAL OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Çocuğunuzun asosyal olup olmadığını en iyi anlayabileceğiniz alan okullardır. Okul öncesi yaş grubunda yer alan çocuklarda ise genellikle arkadaş çevresi içerisindeyken, eğlence alanlarında veyahut toplu etkinliklerde yer alırken asosyallik durumları belirlenebilmektedir. Eğer çocuğunuz okul çağında ise arkadaşlarıyla olan iletişimden asosyalliğini anlamanız mümkündür.

Asosyal çocuklarda genellikle;

İnsanlardan kaçma
Arkadaş edinememe
Var olan arkadaşları ile konuşmama
İnsanlarla tanışırken çekingenlik
Depresiflik
Toplum içerisine girmeme isteği

Gibi davranışlar gözlemlenmektedir. Eğer çocuğunuzda bu belirtilerden birkaçı mevcut ise durumu onunla konuşabilirsiniz. Değişim göstermediği ve sizin için ciddi bir problem olduğunu hissettiğiniz zaman ise alanında uzman bir kişiden yardım almanız gereklidir. Çocukluk çağında başlayan bu ayrışmalar ve geri çekilmeler kişiyi ömür boyu etkileyebilmektedir. Çocuğunuzun davranışlarının kontrolünü sağlamak olarak adlandırılacak bir durum olarak sayılsa da bilinçli ebeveynler olarak çocuğunuzun kaliteli ve verimli bir iletişim içerisinde bulunmasına fayda sağlayacaksınızdır.

Asosyal çocuklarda asosyalliği kabul etmemek gibi durumlar da mevcuttur. Pek çok çocuk sadece yalnız kalmak istediğini ve arkadaşlarının onu oyuna almadığını söyler bu gibi durumlarda çevresindeki insanlara karşı cephe almasını sağlamak yerine çocuğunuzun aralarına katılıp katılmama isteğinin olup olmadığını gözlemlemeniz gerekmektedir. Küçük yaş grubu bu gibi asosyallik durumlarından kolaylıkla kurtulabilmektedir. Kendisi gibi insanların olduğunu, karakterine uyum sağlayacak ve eğlenceli zaman geçirebileceği arkadaşlarının olduğunu ona göstermek gerekebilir.

ÇOCUĞUM ASOSYAL NASIL DAVRANMAM LAZIM?

Asosyal çocuklara sahip olan ailelerin en çok arattığı sorulardan birisi de çocuğum asosyal ona nasıl davranmam gerekiyor? Sorusudur. Pek çok anne baba bu gibi durumlarda ne yapacağını bilememekle beraber davranışlarını sorgulamaya başlar.

Çocuğunuzda asosyallik belirtileri varsa ve siz bir çözüm yolu arıyorsanız ilk olarak:

Çocuğunuza karşı anlayışlı olmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarda çocuk kimsenin ona göre olmadığını, onu anlamadığını ve yanında bulunmasını istemediğini hissetmektedir. Çocuğunuza karşı anlayışlı olarak ona durumun esas yüzünü göstererek en büyük desteği sağlamış olacaksınız.
Bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi yalnızken sıklıkla zaman geçirdiği teknolojik ürünler için kullanma saati ayarlamanız çocuğunuzun çevresi ile iletişime geçmesi için etkili yollardan birisi olacaktır. Bu yolu cezalandırma olarak değil sadece sınırlandırma olarak uyguladığınızı belirtmelisiniz. Çocuğunuz da yapacağınız konuşma sonrasında size karşı daha anlayışlı olacaktır.
Arkadaş ortamlarında sürekli yeni bir arkadaş edinmesini istediğinizi belli etmemelisiniz. Hiçbir çocuk sırf asosyal ve yalnız kalmasın diye herkesle arkadaşlık kurmak zorunda değildir. Sosyal bir ortamda bulunmasını sağladıktan sonra çocuğunuzun kendi arkadaşlarını kendisi seçmesi için zaman tanımalısınız.
İnsanların ona karşı bir tavrı olmadığını fark etmesini sağlamakta siz ebeveynlere düşmektedir. Pek çok bilinçsiz aile çocuklarının asosyallik yaşadığını fark etmeyerek tek sorunun arkadaşlarının onu dışlıyor olduğunu düşünmektedir. Bu gibi durumlarda dışarıda kusur aramak yerine problemi çözmeye odaklanmak doğru olacaktır.
Son olarak psikolojik rahatsızlıklardan birisi olan asosyalliği asla göz ardı etmemelisiniz. Çocuklar gelişim dönemlerinde ne gibi sorunlar yaşarlarsa ilerleyen hayatlarında da bu sorunlar devam etmektedir. Yaşam boyu yalnız kalamayacakları bu dünyada çocuğunuzun da ona uygun insanları bulabileceğini öğretmelisiniz.
 
Üst