Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
bebeklerde-vecocuklarda-dis-gicirdatma-dentgroup-kids.jpg



BRUKSİZM NEDİR?

Çocukların uyku sırasında ve gün içerisinde farkında olmadan dişlerini sıkarak veyahut birbirine sürterek yaptığı diş gıcırdatma eylemine tıp dilinde bruksizm adı verilmektedir. Bruksizm her yaş grubunda sıklıkla görülebilmektedir ancak yedi- sekiz yaş grubu bruksizm’in en sık görüldüğü yaş olarak bilinmektedir.

DİŞ GICIRDATMANIN (BRUKSİZM) BELİRTİLERİ

Aşınan diş minesi
Diş hassasiyeti
Çene ağrısı
Çene kasılmaları
Uykudan sonra çenedeki yoğun ağrı hissi
Dişlerde düzleşme
Sıkı çene kasları
Gevşemiş dişler
Baş ağrısı

ÇOCUKLARDA BRUKSİZM NEDEN OLUR?

Süt dişlerinin dökülüp yerine ana dişlerin çıktığı dönemde diş gıcırdatması (bruksizm) sıklıkla görülmektedir. Diş gıcırdatmasının görüldüğü bu dönemde ebeveynlerin bilinçli olması ve bu sürecin geçici olduğunun farkında olması gerekmektedir.

BRUKSİZM TEDAVİSİNDE KULLANILAN 11 TEDAVİ YÖNTEMİ

Gece plağı
Hatalı yapılan dolguların ve kaplamaların düzeltilmesi
Protez uygulaması
Uykudan önce kas gevşetici ilaç kullanımı
Stres terapisi
Psikolog desteği
Cerrahi operasyon
Elektroşok tedavisi
Bitkisel yöntemler
Botoks

Eksik dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulaması gerçekleştirmek.

Gibi basit ama etkili yöntemler ile bruksizm tedavinizi sağlayabilirsiniz. Her yaş grubunuza özel olarak tedavi yöntemleri mevcuttur. Küçük yaşta oluşan bruksizm vakalarında botoks ve protez uygulamaları kullanılmamaktadır.

ELEKTROŞOK TEDAVİSİ NEDİR? NASIL UYGULANIR?

Elektroşok tedavisi ile dişte hissedilen taş yapısı bir elektrik dürtüsü verilerek yok edilir. Elektroşok işlemi kişide oluşan boyun sertliği ve baş ağrısını da engellemektedir. Son yıllarda bruksizm tedavisinde gelişen elektroşok tedavisi rahat bir uykuyu da beraberinde getirir.

ELEKTROŞOK TEDAVİSİ İLE SAĞLANACAK RAHATLIKLAR

Boyun sertliği sorunu ortadan kalkar
Baş ağrısı engellenir
Rahat uyku imkanı sunar
Diş gıcırdatma problemini ortadan kaldırır
Fiziksel ve psikolojik olarak yıpranmayı engeller.

ELEKTROŞOK TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Uykudan önce alt ve üst dişlere plastik bir madde takarak bir alet yardımı ile diş gıcırdatma (bruksizm) kontrol altına alınır. Pek çok insan için kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntem hem kısa sürede sonuç vermektedir hem de fiziksel ve psikolojik olarak olumlu yönde etki sağlar.

Küçük bir elektronun geliştirilmesi ile beraber yüz kaslarının hareketinin görüntülenmesi için dişlerin üzerine yerleştirilir. Gıcırdatma meydana geldiğinde dişlere bir dürtü alete edilir. Bu dürtüyü kişiler dişlerinde hissetmezler. İki ay gibi kısa süre içerisinde elektroşok ile diş gıcırdatması ( Bruksizm) hastalığının tedavisi sağlanır. Pek çok insanın bruksizm hastalığında tercih ettiği elektroşok yöntemi kısa sürede kesin tedavi imkanı sağlamaktadır.

BRUKSİZİM HASTALIĞINDA BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Diş gıcırdatma problemi yaşayan hastaların yaş grubuna göre pek çok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Küçük yaş grubunda en çok tercih edilen tedavi şekli ise bitkisel yollar ile sağlanan tedavidir.

DİŞ GICIRDATMA ( BRUKSİZM) İÇİN BİTKİSEL ÇAY TARİFİ

MALZEMELER:

1 tutam melisa
2 tutam ökseotu
2 tutam kişniş
1 tutam anason
1 sarı kantoron
1 tutam meyan kökü
1 tutam papatya

Hazırlanışı ise tüm malzemeleri 2 bardak su içerisine atarak karıştırdıktan sonra kaynatın. 10 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz. Bu bitkisel yöntemi haftada bir ya da iki kez tüketebilirsiniz. Çocuğunuzun herhangi birisine alerjisi olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir.


Diş gıcırdatması (Bruksizm) küçük yaşlarda olası bir durum olarak görülse de asla göz ardı edilmemesi gereken hastalıklardan birisidir. Çocuğunuzun diş sağlığını tamamen etkileyecek bu durumu alanında uzman bir kişi ile görüşerek kısa sürede ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

Bruksizm hastalığında pek çok tedavi yöntemi uygulanmaktadır yaşınıza, sosyal yaşantınıza, tercihinize göre belirlenecek bu tedavi yöntemlerinden size uygun olanı seçebilirsiniz.
 
Üst