Çocuk ÇOCUKLARDA DİSLEKSİ

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
disleksi2.jpg


DİSLEKSİ NEDİR?
Disleksi zeka seviyesinin normal ya da normalin üzerinde olmasına rağmen dil becerileri, okuma ya da yazmada problem yaşamalarına neden olan öğrenme bozukluğudur. Disleksi çocuklarda genel olarak okuma bozukluğu şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dikkat ve hafızayı da etkileyen disleksinin çocuklarda pek çok belirtisi ve tedavi yöntemi vardır.
Disleksi hastası olan çocuklar okuma ve yazmada zorluk yaşayacakları için okul hayatlarında arkadaşlarının gerisinde kalabilmektedirler.

DİSLEKSİ TEDAVİSİ NASILDIR? DİSLEKSİ HASTASI OLAN ÇOCUKLARA NELER YAPILABİLİR?
Disleksi hastalığı çocuklarda pek çok olumsuz durumu beraberinde getirmektedir. Okuma ve yazmada eksik kalan çocuklar arkadaşlarından daha başarısız olacakları için özgüven eksikliği yaşayabilmektedirler. Bu duruma bağlı olarak psikolojik problemlerin ortaya çıkmaları kaçınılmazdır. Çevresine karşı daha hassas olan disleksili çocuklar aynı hassasiyeti görmediklerinde çeşitli sorunlar yaşayabilmektedir. Asosyallik, dışlanma, dışlama, alay gibi problemler bunlardan bazılarıdır.
DİSLEKSİLİ ÇOCUĞU OLANLAR
Sabırlı olmalıdır
Anlayış sahibi olmalıdır
Motive edici konuşmalar yapmalıdır
Destekleyici olmalıdır
Hastalıklara bakıldığında pek çok hastalık aynı çerçevedeki sorumlulukları istemektedir. Anlayış her özel çocuğun ihtiyacıdır.
Disleksili çocuğu olanların bu süreçte sabırlı olmaları ve çocuklarının öğrenememesine karşılık olarak anlayış göstermeleri, öğrenme sürecinde daha destekleyici davranmaları oldukça önemlidir.
DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hafızaları güçlü değildir
Kelimeleri akıllarında tutamazlar
Sesleri tanımak disleksi hastaları için oldukça güçtür
Okunan şeyi hatırlamakta güçlük çekerler bu gibi bir sorun okul hayatlarında okuma- yazmayı öğrenememe gibi ortaya çıkmaktadır
Sözcükleri tersten okurlar
Yazı yazarken harfleri ters yazan disleksi hastaları mevcuttur
Dikkat güçlüğü yaşarlar
Hareketleri yavaştır
DİSLEKSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Disleksi tedavisi olan hastalıklardan birisidir. Çocuk ve ruh sağlığı ve hastalıkları bölümü disleksi hastalığı ile ilgilenmektedir. Okuma bozukluğunun tedavisi herhangi bir yöntem henüz net bir şekilde bulunamamıştır ancak diğer bozuklukların tedavisi uygulanabilmektedir. Disleksiye bağlı olarak ortaya çıkan dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ortadan kaldırılabilmektedir. Bu gibi problemler ilaçsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Okuma ve öğrenme bozukluklarının yaş ilerledikçe azaldığını belirten uzmanlar tamamen düzelmeyeceğini ancak problem haline gelmeyeceğini de bildirmişlerdir. Özel eğitimle beraber desteklenen çocukların hayatını çok fazla etkilemeyecek olan disleksi erken teşhis ile en az seviyeye indirgenebilmektedir.
DİSLEKSİDE ÖZEL EĞİTİM İLE DESTEKLENMELİDİR
Disleksili çocuklara destek sağlamanın birkaç yolu mevcuttur. Disleksi tedavisinde kullanılan özel eğitim araçları hastalıkla oldukça etkilidir.
Oyunlar
Eğitim kurumları
Eğitim materyalleri
Özel müfredatlar
Çocukların disleksi seviyesini en az seviyeye indirmeye yardımcı materyal ve uygulamalardan bazılarıdır.
DİSLEKSİ TEŞHİSİ İÇİN TEST YAPILIR MI?
Doktorlar çocuğunuzda disleksi olup olmadığını anlamak için iki çeşit test uygulamaktadır. Bunlardan ilki okumaya dayalı bir bozukluk olup olmadığını test etmek için yapılan okuma bozukluğu testidir. İkinci test ise çocuğunuzda öğrenme bozukluğu olup olmadığını anlamak için yapılan öğrenme bozukluğu testidir.
Çocuğunuzda okuma, algılama, öğrenme bozukluğu olduğundan şüphe ediyor ve disleksi belirtilerini taşıdığını düşünüyorsanız zaman kaybetmeden alanında uzman bir kişiden yardım almanız son derece faydalı olacaktır. Her hastalık gibi disleksi de erken teşhis edildiğinde özel eğitimler ve tedaviler yoluyla en aza indirgenebilmektedir. Aynı zamanda çocuğunuza karşı yüksek beklentiler içine girerek çocuğunuzun psikolojisinde bozukluklara da sebebiyet vermemeniz için erken teşhisin yeri dislekside oldukça önemlidir.

Çocuk psikiyatristlerinin de hassas bir şekilde ilgilendiği disleksili çocukların psikolojik destek almalarını sağlamak bu süreçte asosyallik ve içe kapanıklık yaşamamaları için faydalı olacaktır. Bilinçli ebeveynler çocuklarının hastalık sürecinde iyi hissetmelerini ve kendilerini yetersiz görmemelerini sağlayarak çocuklarının mutlu olduğundan emin olmalıdır.
 
Üst