Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
cocuklardadiyabet.jpg



ÇOCUKLARDA DİYABET

Şeker vücudun beslenme kaynağı olarak bilinmektedir ancak vücut şeker oranını dengeleyemezse türlü sorunlar ortaya çıkarak beden sağlığının bozulmasına sebep olmaktadır.
Şeker hastalığı bir diğer adı ile diyabet ise hormonlardaki bozulmalar ile meydana gelerek her yaş grubunda kendini gösteren hastalıklar arasında yer almaktadır.

ÇOCUKLARDA DİYABETİN NEDENLERİ?

Çocuklarda meydana gelen diyabetin nedeni henüz alanında uzman kişiler tarafından net bir cevap ile yanıtlanmamıştır. Aile içerisine sık görülen diyabet hastalığının çocukta da genetik olarak yer alıyor olması mümkündür. Ancak her ailede bulunabilecek diyabet hastalığının çocuğa mutlaka genetik bir miras olarak geçeceği söylenemez.

Pankreasta insülin üretecek hücrelerin zarar görmesi sonucunda tip 1 adı verilen diyabetin ortaya çıkması mümkündür.

Aşırı kilolu olunması ve obezite ile beraber ise tip 2 adı verilen diyabet hastalığı yaşanmaktadır. Tip2 genellikle yetişkinlerde görülse de düzenli beslenmeyen, ağır şeker içerikli gıdalar tüketen çocuklarda kilo ile beraber kendisini göstermektedir. Tip 2 diyabetinin yaşanmaması için çocuğunuzun yediği gıdalardan emin olmanız ve kontrolünü sağlamanız gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

* altına kaçırma
* İdrarda artış
* Sık tuvalete gitme
* Ağız kuruması
* Aşırı açlık
* Hızlı kilo kaybı
* Depresyon
* Sinir

gibi belirtiler diyabet hastalarında sık görülmektedir. Çocuğunuzda herhangi bir belirtinin izlerini gördüğünüzde doktorunuzla görüşerek bir yol çizmeniz gerekmektedir. Şeker hastalığı asla göz ardı edilmemesi gereken hastalıklar arasında yer almaktadır.
Tedavisi yapılmayan diyabet hastalığı ise ilerleyen dönemlerde daha ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Bilinç bulanıklığı
Karın ağrısı ve kramplar
Kusma
Ciltte kuruluk

Gibi sağlık problemleri diyabeti tedavi edilmemiş hastalarda görülmektedir.

DİYABET TANISI NASIL KOYULUR?

Diyabet kolaylıkla teşhis edilen hastalıklar arasında yer almamaktadır. Ailelerin çocuklarında diyabet şüphesi duyarak doktora başvurmazlar ancak yapılan kan testleri sonucunda kanda tokluk kan şekeri 200, açlık kan şekeri ise 126 miligram üzerinde çıkıyorsa çocuğunuzda diyabet hastalığı bulguları mevcuttur.

HbA1c yani hemoglobin testi yapıldıktan sonra şeker seviyesinin durumuna göre kesin tanı koyulabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun sizi yönlendirmesi ile şeker hastalığınızı kontrol altına alabilirsiniz. Çocuklar için ise bilinçli ebeveynlere sahip olmak şeker hastalığında oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

DİYABET HASTALIĞINDA ÇOCUKLARDA TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?
Tip1 diyabette çocuklar için insülin tedavisi uygun görülmektedir. Pek çok çocukta görülen tip1 diyabetinde doktorunuzun isteğine göre ilaç tedavisi de uygulanabiliyor. Bu durumda çocuğunuzun diyabet seviyesi de oldukça önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Tip2 diyabette ise insülin ve ilaç tedavisi uygulanırken aynı zamanda kilodan kaynaklı şeker hastalığı ortaya çıktığı için belirli bir beslenme ve diyet programı da uygulanmaktadır. Tip2 diyabeti obezite problemi yaşayan çocuklarda sıklıkla görülen diyabet türüdür.

Doktorunuzun vereceği bir şeker hastalığı aleti ile ev içerisine sıklıkla şeker seviyenizi kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu yöntem sizlere ve çocuğunuza öğretilerek sık sık sağlık problemi yaşamanızı engelleyecek yollardan birisidir. Pek çok çocuk, genç ve yetişkin ev içerisinde şeker seviyesini ölçmektedir. Doktor kontrolleri de aksatılmadığı sürece diyabet hastalığınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Her hastalık gibi diyabet hastalığı da göz ardı edilmemesi gereken hastalıklardan birisidir. Kişinin tüm hayatını etkileyebilecek olan diyabet hastalığında çocuğunuza karşı oldukça hassas davranmanız ve yapması gerekenleri düzenli kontrol etmeniz gerekmektedir. Çocuklarda diyabet hastalığında gizli şeker tüketimi yaptıkları görülmektedir bu durumu engelleyebilecek kişilerin siz aileler olduğu unutulmamalıdır. Diyabet kontrol altına alındığında zararı olmayan hastalık türlerinden birisidir.
 
Üst