Çocuk Çocuklarda Obezite

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
cocuklardaobezite.jpg



ÇOCUKLARDA OBEZİTE:

Obezite; vücutta yağın aşırı miktarda bulunması veyahut yağ miktarının vücut kitle indeksine göre fazla olmasıdır. Çocukluk döneminde fazla ve yanlış beslenme sonucunda kilo alımı gerçekleşir ve ilerleyen dönemlerde büyük bir sağlık problemine dönüşür. Yetişkinlik döneminde obezite sorunu yaşayan pek çok insanın kilo problemi çocukluk döneminde başlamıştır. Sadece sağlıksız beslenme ile değil hormon bozuklukları sebebiyle de obezite durumu görülebilmektedir. Bu gibi durumlarsa hormonal bozuklukların tedavisi de gerçekleştirilmelidir.

Aşırı yemek sonucunda oluşan obeziteye ‘ basit obezite’ ya da ‘ekzojenobezite’ adı verilmektedir. Bazı durumlarda vücut boy- kilo oranının uyumlu olmaması durumunda da obezite yaşanmaktadır. Aşırı kısa boyluların boy problemi sebebiyle yaşadığı obeziteye ‘ patolojik obezite’ denir.

OBEZİTEYE NE SEBEP OLUR?

Ailevi sebepler
Çevresel faktörler
Beslenme
Hormonal faktörler
Obeziteye yol açan faktörlerden bazılarıdır.


AİLEVİ SEBEPLER:

Ailede genetik olarak obezite problemi yaşanıyorsa çocuklarda da obezite yaşanma oranı yüksektir. Anne ve babanın obez olması durumunda %80 oranında çocuklarda obezite görülür. Aynı zamanda ailenin beslenme şekli ve ev içerisindeki yemeklerin de çocuk obezitesinde rolü yüksektir. Anne- babanın boşanma durumunda da pek çok çocuk bunalım sürecine girerek obezite hastalığına yakalanmaktadır. Psikolojik rahatsızlıklar beslenme bozuklukların sebep olabilmektedir.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER:
Enerji tüketimi özellikle genç yaşlarda oldukça önemlidir. Çocuklarda hareketsizlik ve çevresel faktörlerle beraber gelen obezite hareketli çocuklarda daha az görülmektedir. Fiziksel aktiviteleri olan çocukların daha az obezite riski taşıdıkları gözlemlenmiştir. Hareketsizlik beraberinde obeziteyi de getirmektedir.

Sürekli televizyon izleyerek yemek yemek
Ailenin sürekli dışarıdan beslenmesi
Fiziksel aktivitesi bulunmaması
Hareketsizlik
Okula ve her yere araba ile gidip gelinmesi
Çocuğunuzun obezite sorunu ile karşılaşmasına sebep olmaktadır.


cocuklardaobezite0984739432502983632401293861041832401234.jpg




BESLENME FAKTÖRÜ
Çoğu alanında uzman insanlar insan ne yerse odur diyerek olayı açıklamaktadır. Çocuklarınızı ne ile beslerseniz vücutları da ona göre şekil alacaktır. Beslenme düzeni çocuklarda katı gıdaya geçişle beraber başlamaktadır. Bu sürçte çocuğunuzu nasıl bir beslenme şekline alıştırırsanız ömür boyunca bu düzende devam edecektir. Obezite problemi yaşayan çoğu çocukta ailelerin küçük yaşta paketli gıdalar, şekerlemeler ile çocuğunu mutlu ettiği görülmüştür. Çocuğunuza alıştırdığınız her paketli gıda bir süre sonra kişisel bir ihtiyaç haline gelecektir. Bu sebeple çocukları beslerken paketli gıdalardan, hamur içerikli yemeklerden, karbonhidrattan ve aşırı büyük porsiyonlardan uzak tutmanız gerekmektedir.
Ayrıca her çocuk hazır gıda tüketimini sever ancak ev yemeği yemek her çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeni oluştururken sadece içeriğe göre değil aynı zamanda öğün saatlerine de dikkat etmek gerekmektedir. Geç saatlerde fazla gıda tüketimi de obeziteye yol açmaktadır.

HORMONAL FAKTÖRLER:

Tiroid bezi hastalıkları
Şeker hastalığı
Böbrek üstü bezi hastalıkları
Sonucunda kilo alımı gerçekleşebilir. Az veyahut çok yemekle bir alakası olmayan bu tür obezitede tamamen hormonal bozukluklar obezliğe yol açmaktadır. Bu gibi durumlarda doktorunuzdan yardım alarak hormon tedavisi sürecini başlatmalısınız.


Obezite bebek, çocuk, yaşı fark etmeksizin her yaş grubu için oldukça önemli ve tehlikeli hastalıklardan birisidir. Sadece sağlığı olumsuz etkilemekle kalmaz, sosyal çevreyi, aktiviteleri, arkadaşlıkları da oldukça etkiler. Obezite problemi yaşayan pek çok çocuğun kendisini arkadaşlarından soyutladığı ve bedeninden nefret ettiği gözlemlenmiştir. Çocuğunuz beslenmeye başladığı ilk dönemden itibaren bilinçli ebeveynler olarak düzgün bir yönlendirme yapmalısınız. Her çocuğun beslenme şekline göre şekil aldığı ve tüm hayatının buna bağlı olarak gelişim ve değişim gösterdiği unutulmamalıdır. Sağlık beraberinde mutluluğu da getirmektedir.
 
Üst