Anne Hamilelikte Duygusal Değişim

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
gebelikte-depresyon.jpg




Hamilelikte Duygusal Değişim

Gebelik haberi ilk alındığında büyük bir sevinç vücudu ele geçirir. Ancak zaman geçtikçe bu sevincin yerini kaygı, korku ve stres alır. Ve hatta bu durum depresyona kadar ilerleyebilir. Bu aşırı normal bir süreçtir. Gebeliğin başlamasıyla vücudunuz değişmeye başlar. Bu durum hormonlarınızda da gözükür. Hormonların değişmesiyle duygu geçişleriniz hızlanır ve kafanıza takmayacağınız şeyleri normal hayat akışınıza göre daha fazla kafanıza takarsınız. Bu süreç genellikle hamileliğin ilk ve son aylarında yaşanan bir olaydır.

Gebelikte Depresyon Nedir?
Hamilelik döneminde yaşadığınız ani duygu değişimleri duygusal bozukluklara yol açar. Bu ise kesinlikle istenmeyen bir durumdur çünkü duygusal bozukluklar beynimizdeki kimyasal yapıyı bozuyor. Hamilelikte bu çok normal bir süreçtir ancak en önem taşıyan noktası hamilelik dönemini yaşayan kişinin durumu normal görüp kabul etmesi gerekir. Bu durumu yaşayan kadınların sadece %15’i bu durumu kabul eder. Oysa bu durumu kabul etmek tedavinin yarısı olarak görülebilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Etrafınızda sürekli görülen hüzün durumu,
Uyku düzensizliği,
Damak tadının değişmesi,
Günlük hayatta yaptığı aktivitelerden soğuma ve kendine yeni arayışlar bulma çabası,
Anksiyete (Kaygı bozukluğu),
Kendini değersiz hissetme,
Kendine zarar verme düşüncesi.

Depresyonu Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Karı - koca ilişkisindeki sıkıntılar,
Aile ve sosyal çevreyle olan sıkıntılar,
Daha öncesinde yaşanmış depresyon durumları,
Tüp bebek tedavileri,
Daha önce yaşanmış düşük olayları,
Gebelik sırasında ortaya çıkan durumlar.
Gebelik Depresyonunun Tedavisi

Gebelikte yaşanan depresyonun anne ve bebek için sakıncaları bulunur. Depresyon durumunu hemen fark edilmezse gebe durumu anlayamaz ya da anlayana kadar birçok sıkıntı ortaya çıkmış olur. Depresyon durumundaki gebe yeme alışkanlığını kaybetmeye başlar yetersiz gıda almış olur buna yetersiz sıvı alımı da eklenince metabolizma düşmeye başlar. Bu ise istenilecek son durumdur. Bu durum sonucunda erken doğum olasılığı, düşük olasılığı, bebeğin fiziki ve beden gelişiminin gerilemesi gibi durumlar ortaya çıkar. Bu gibi durumların ortaya çıkmaması için hemen tedaviye başlanmalıdır.

Depresyon tedavisinin birçok çeşidi vardır. Birebir alınan psikolojik destek, bu durumu yaşamış ya da en yakın şekilde tecrübe etmiş kişilerle bir araya gelip alınan grup tedavileri ya da ilaç tedavisidir. Gebelik döneminde ilaç kullanımı doktor gözetiminde olduğu sürece bir sorun teşkil etmeyeceğinden depresyon için kullanılan ilaçlar sıkıntı yaratmaz. Ancak doktorlar gebeleri öncelikli olarak konuşma yoluyla olan birebir ya da gruplu seanslara yönlendirilir. Bu seanslar fayda etmezse ya da durum oldukça ağır bir vaziyete geldiğinde anlaşıldığında ilaç tedavisine başlanır. Bu tedavinin riskleri bulunur bunun nedeni plasentadan geçmesidir. Bu doğumdan sonra bebekte fiziksel olumsuzluklar, kalp rahatsızlıkları gibi sıkıntılar görülmesine neden olur.

Gebelikteki Depresyonun Doğal Tedavileri

Günde yarım saat bile olsa egzersiz – yürüyüş yapmak sizi daha dinç ve mutlu hissettirecektir.
Bitkisel yapıdaki vitamin alımı serotonin salgılayacağından etki kazanır
Vücut dengenizi ayarlamak size iyi gelecektir. Uyku düzeninizi oturttuğunuzda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ama uykunun fazlasının sizi kötü etkileyeceğini unutmayın.


Gebelikte Depresyon Dışı Duygu Değişiklikleri

Gebelik sürecinde yaşadığınız her duygu değişimi tabi ki depresyona işaret değildir. Ölçülü bir duygu değişimi yaşamanız bu süreçte normaldir. Duygusal süreciniz iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız. Bu duygusal değişimler stres, kaygı, östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış, vücudun ve metabolizmanın değişimidir.

Bu süreçte yalnız olmadığınızı bilmek en büyük moral kaynağıdır. Bu sürecin normal bir süreç olduğu ve sadece sizin başınıza gelmediğini kendinize hatırlatmak moral açısından kendinizi rahatlatmada size yardımcı olacaktır. Kendinizi eve kapatmamalı daha önceki yaşantınıza devam etmelisiniz. Sevdiğiniz insanlarla birlikte olup sevdiğiniz işleri yapmalısınız.
 
Üst