Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Koruyucu Aile Nasıl Olunur?

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
koruyucuaile.jpg



KORUYUCU AİLE NEDİR?

Koruyucu aile;
çeşitli sebeplerden ötürü ailesini kaybetmiş, öz ailesi tarafından bakımı sağlanamayan her yaş grubundan çocuğu kendi ev ortamı ve imkanları ile uzun ya da kısa süreli olarak bakımını sağlayan kişilere verilen isimdir.

Koruyucu aile olmak için pek çok şart gerekmektedir. Çocukların sağlıklı bir yaşam geçirmeleri için sıcak bir aile ortamı gerekmektedir. T.C AİLE, ÇALIŞMA ve SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI tarafından belirlenen şartlar ile koruyucu aile seçimi yapılmaktadır. Kendi çocuğu olmayan, maddi imkanı yeterli olan, evli veya bekar olan pek çok insan koruyucu aile olmak için başvuruda bulunmaktadır.

SADECE AİLESİ HAYATTA OLMAYAN ÇOCUKLARA MI KORUYUCU AİLE OLUNMAKTADIR?

Hayat şartları gereği sosyal hizmetlerde bulunan çocukların tamamının ailesinin hayatta olmaması gibi bir durum yoktur. Sayısız çocuğun ailesi de hayattayken maddi imkansızlıklar sebebiyle çocuklarını sosyal hizmetlere bırakmaktadır. Bunun yanı sıra bazı çocukların aileleri ile tanışma fırsatı bile olmamaktadır. Küçük yaşta ailesi tarafından terk edilen pek çok çocuk sosyal hizmetlerin koruması altına alınmaktadır.

Koruyucu aile olmak istediğinizde; ailesi hayatta olmayan, ailesi hayatta olan ancak çocuğuna bakacak maddi imkana sahip olmayan, ailesinin kim olduğu bilinmeyen pek çok çocuğun koruyucu ailesi olabilirsiniz.

KİMLER KORUYUCU AİLE OLMA HAKKINA SAHİPTİR?

Bir çocuğun tüm sorumluluklarını alabilecek, gerekli maddi imkana sahip, huzurlu bir hayatı olan herkes koruyucu aile olma düşüncesine sahip olabilir. İşin resmi kısmında ise pek çok şart vardır.

T.C. Vatandaşı olmak
Düzenli gelir sahibi olan
Maddi imkanı elverişli
En az ilkokul mezunu olmak
25-65 yaşları arasında olmak
Türkiye’de ikamet etmek

KORUYCU AİLE OLMA BAŞVURUSU YAPILIRKEN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Koruyucu aile
olma başvurusu yaparken prosedür gereği pek çok belgeyi temin etmeniz gerekmektedir. İl müdürlüğüne gerekli evraklar ile başvuru yapabilirsiniz.

T.C. Kimlik fotokopisi
1 adet vesikalık fotoğraf
İş , gelir, sosyal durumu kanıtlayan onaylı belgeler
Öğrenim durumu belgesi
Sicil belgesi
Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin herhangi bir psikolojik probleminin olmadığına dair gerekli doktorlardan alınan sağlık durumu belgesi.

Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin evli olması durumunda her iki kişi için de aynı belgeler talep edilmektedir.

Dosya içerisinde teslim ettiğiniz hiçbir belge geri teslim edilmemektedir. Süreç içerisinde verdiğiniz belgelerin iadesini isteme hakkına sahip değilsiniz.

Koruyucu aile olduktan sonra süreç içerisinde ailenize katılacak her birey için yeni sağlık durumu belgeleri talep edilmektedir. Koruyucu ailesi olduğunuz çocuğun yaşam kalitesinin devam ettiğinden ve güvenliğinden emin olmak için talep edilen bu durum gerekli şartlardan birisidir.

DEĞERLENDİRME SÜRECİ NASILDIR?

Ailenin sosyal durumunu, ilişkilerini, maddi durumunu ve yaşadığı ortamı detaylı bir şekilde araştırıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde gerekli işlemler gerçekleştirilmektedir. Ancak koruyucu aile olunacak çocuğun yaşayacağı ortama, evin diğer üyelerine ve koruyucu aileye alışma süreci de değerlendirme kısmına eklenmektedir. Pek çok çocuk koruyucu aile tarafından alınsa da aileye uyu sağlayamadığı, ortamı sevemediği ve kendisini kötü hissettiği için koruyucu aile yanında tutulmamaktadır. Bu süreçte oldukça anlayışlı olmak ve çocukların psikolojisinde derin yaralar açacak davranışlarda bulunmamak gerekmektedir.

BAŞVURU İŞLEMLERİ NEREDE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR? NEREDEN BAŞVURU YAPABİLİRİZ?

Başvuruları nerede yapacağınız hakkında bilgisi olmayanlar için pek çok farklı seçenek ile başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

İkamet ettiğiniz yerin aile, çalışma ve sosyal hizmetler il müdürlüğü
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
Koruyucu.ailevecalisma.gov.tr
E-devlet

Aracılığı ile başvuru işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
 
Üst