Bebek Yeni Doğan Bebek Bakım Rehberi

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
DE7E656B-1D8F-4655-A4C0-0FF04433E679.jpg



Yenidoğan döneminde uygun bakım, bebeğin genel sağlığı üzerinde önemli etkileri olan bir süreçtir. Bu nedenle yeni anne babalar ciddi kaygı yaşıyor. Yeni doğan bebeğin çevresi ve kişisel bakımı çok önemlidir. Doğumdan sonraki ilk 28 günlük dönem bebeğin yenidoğan dönemi olarak kabul edilir. Bebeğin ilk 1 ayını kapsayan yenidoğan döneminde emzirme, bez değiştirme, göbek bakımı, cilt bakımı ve banyo gibi bilgilere ihtiyaç duyarsınız.

Yeni doğan bebeğin bulunduğu oda sıcaklığı ne olmalıdır?



Yeni doğan bebekte ısı kontrolü henüz gelişmemiştir. Bebeğin cilt yüzeyi vücut ağırlığına göre çok geniş olduğu için ısı kaybı çok hızlıdır. Vücut sıcaklığının düşmesini önlemek için özellikle ilk saat ve günlerde bebeğin ağırlığına uygun ortam sıcaklıkları belirlenmelidir. Zamanında sağlıklı ve 3 kg'ın üzerinde doğan bir yenidoğan için uygun oda sıcaklığı 22 – 24 derece arasındadır. Ortam sıcaklığının 25 dereceyi geçtiği durumlarda yenidoğanlar terlemediği için bebek daha az giydirilmelidir ve ateşin en önemli nedeni ısıtıcıların üzerini örtmek veya yakınına yatmaktır.

Bebek ne sıklıkla emzirilmelidir? Yeterliliği nasıl anlaşılır?
Emzirme, yeni doğan bebeklerin tüm temel ihtiyaçlarını karşılamak için en güvenli yöntemdir. Bebek, doğumdan sonraki ilk bir saat içinde başlamak kaydıyla, her istediğinde emzirilmelidir. Bebek, uyumun ilk haftasında uzun süre emmiyorsa, emzirme için 3-4 saatte bir uyandırılmalıdır. Bu hem annenin süt akışını hızlandırmak hem de bebeği sarılıktan korumak için önemlidir. Yeni doğan bebeğin yeterince beslendiği idrar ve dışkı miktarından anlaşılabilir. Yeterli anne sütü alan bebekler sarı, yumuşak kıvamlı ve hatta sulu kaka yaparlar. Yeni doğan bir bebeğin günlük dışkısı 1 ile 10 arasında değişebilir. Bu durum ishal olarak algılanmamalıdır.


Yeni doğan bebeğin cilt bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Bebeğin en büyük organı cildi olduğu için annelerin cilt bakımına ve hijyenine dikkat etmesi önemlidir. Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas ve incedir. Derileri kolayca zarar görebilir. Bozulmuş cilt bütünlüğü bebek için enfeksiyon riski oluşturur. Özellikle doğumu takip eden günlerde bebeğin cildi kuruyabilir, pul pul olabilir ve soyulabilir. Bu dönemde yeni doğan bebekler için nemlendirici bebek yağı veya losyonları kullanılması uygundur. Bebek yağları, uygun nemlendirmeyi sağlamak için ıslak cilde uygulanabilir. Bebeğin cildine doğrudan temas eden giysiler pamuklu kumaşlardan seçilmeli ve bebeğin çamaşırlarını temizlemek için deterjan kullanılmamalıdır.

Yeni doğan bebeğin ilk banyosu ne zaman yapılmalıdır?

Bebek bakımında banyo önemli bir yer tutar. Sağlıklı yeni doğan bebekler doğdukları ortama bağlı olarak ilk 24 saat içinde banyo yapabilirler. Bebekler evde her gün veya gün aşırı banyo yapabilirler. Bebeğin göbek bağı düşene kadar kaynamış ve soğutulmuş akan su altında banyo yapılması uygundur. Göbek bağı düştükten 2 veya 3 gün sonra küvette normal banyo yapılabilir. Banyo suyu sıcaklığı bebeğin vücut sıcaklığında (36 – 37 derece), ortam sıcaklığı ise 24-25 derece olmalıdır. Banyo öncesi tüm eşyalar hazırlanmalı ve bebeğin ısı kaybı engellenmelidir. Banyo emzirmeden önce yapılırsa bebek için kusma açısından daha güvenli olacaktır. Özellikle huzursuz bebeklerde ikindi banyoları daha rahat bir gece geçirmesini sağlayabilir. Banyoda kullanılacak şampuan veya sabunlar doğrudan bebeğe uygulanmamalı, sünger veya köpük ile bebeğe aktarılmalıdır. Bu durulamayı kolaylaştırır. Kızarıklık ve tahrişi önlemek için banyodan sonra bebeğin cildinin ve özellikle kıvrımlarının iyice kuru olmasına özen gösterilmelidir.

Bebek bezi değiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Bez bölgesinde kızarıklık ve kızarıklık oluşmaması için bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, özellikle kaka ile temas süresi uzatılmamalıdır. Su ile temizlemek ve kıvrımları çok iyi kurutmak esastır. Kız bebeklerin genital bölge temizliği yapılırken önden arkaya doğru temizlenerek üretradaki kakanın bulaşmasını önlemek gerekir. Bebek bezi bölgesine koruyucu olarak zeytinyağı veya bebe yağı sürülebilir. Döküntü oluşursa çinko kremle tedavi uygundur.

Yeni doğan bebeklerde göbek bakımı nasıl yapılmalıdır?
Göbek bağı kurutulup ayrılana kadar %70 alkol veya mycollet solüsyonu ile göbek bakımı yapılır. Kordon dokusu ağrısızdır. Göbek bağı düştükten sonra 1-2 gün bakıma devam edilmelidir, sızıntı, akıntı veya kanama varsa doktora başvurulmalıdır.

Yeni doğan bebeğin tırnağı ne zaman kesilir?
Yeni doğan bebeklerin tırnakları çok yumuşaktır. Bebek yakalama refleksi nedeniyle ilk 2 ay kendini kaşıyabileceğinden tırnaklar kesilene kadar eldiven kullanılması uygundur. İlk aylarda çoğunlukla uzayan tırnaklar kendiliğinden yırtılmış gibi kopar. İlk aydan sonra bebek uyurken tırnakların kesilmesi uygundur.

Yeni doğan bebeğin göz bakımı nasıl yapılır?

Bebeklerin göz bakımı ilk aylarda büyük önem taşır. Anne babaların bebek bakımına başlamadan önce el temizliğine dikkat etmeleri bebeğin göz sağlığı için çok önemlidir. Yeni doğan bebeğin gözlerinde çapak oluşursa kaynamış ve soğutulmuş su ile gözler silinir. Akıntının devam etmesi durumunda gözyaşı kanalının daralması veya enfeksiyon için doktora başvurulmalıdır.
 
Üst