Bebek Yeni Doğanlarda Doğum Lekeleri ve Deri Hastalıkları

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
9D105FFB-F26E-42F2-9C7F-FFEFD7CD15B7.jpg



Doğum lekeleri, anne karnından beri var olan bebeklerin cildinde oluşan lekelerdir. Bu lekeler genellikle zararsızdır ve bebeğin hayati fonksiyonlarını etkilemez. Görüntüleme cihazları ile doğum lekeleri doktor tarafından doğumdan önce fark edilebilir. Doğum lekeleri bebeğin yüzünün veya vücudunun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu lekeler farklı renk, boyut, görünüm ve şekillerde olabilir ve bazen kalıcıdır ve zamanla büyüme eğilimi gösterebilir.

Bazı lekeler tamamen kaybolur. Çoğu doğum lekesi zararsızdır, ancak bazıları altta yatan bir tıbbi durumu gösterir. Doktorunuz gerekli gördüğünde farklı yöntemlerle doğum lekeleri çıkarılabilir. Halk arasında doğum lekelerinin neden oluştuğuna dair birçok yanlış anlama vardır. Bu yanlış inanışlardan bazıları; Hamilelikte izinsiz yenen yiyecekler veya anne adaylarının tedavi edilemeyen istekleri olarak sıralanabilir. Doğum lekeleri, hamile annelerin yaptığı veya yapmadığı hiçbir şeyden oluşmaz. Ancak doğum lekelerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Bazıları genetik kaynaklıdır, bazıları ise değildir. Doğum lekeleri vasküler (vasküler) veya pigment yoğunluğu (pigmentli) nedenlere bağlı olarak oluşabilir ve oluşumlarına göre sınıflandırılır.
Vasküler doğum lekeleri nelerdir?
Bu tür doğum lekeleri, derideki kan damarları bilinmeyen bir nedenle olması gerekenden farklı geliştiğinde ortaya çıkar. Örneğin, bir bölgede kümelenmiş çok fazla kan damarı olabilir veya bir veya daha fazla kan damarı olması gerekenden daha büyük olabilir.

Vasküler doğum lekesi türleri nelerdir?
Somon lekeleri: Bu kırmızı veya pembe lekeler genellikle gözlerin arasında, göz kapaklarının üzerinde veya boynun arkasında görülür. Bazı kültürlerde ensede ve yüzde melek öpücüğü görüldüğünde bu lekelere leylek ısırığı denir. Deri altındaki küçük kan damarlarının kümelenmesi veya genişlemesinden kaynaklanır. Somon lekeleri bazen kendiliğinden oluşur ve tıbbi müdahale gerektirmez.

Hemanjiyomlar: Halk arasında çilek lekeleri olarak da bilinen hemanjiyomlar pembe, mavi veya parlak kırmızı renkte görünebilir. Genellikle kollarda, bacaklarda, baş ve boyunda bulunurlar. Hemanjiomlar küçük boyutta ve düz olarak başlayabilir. Bazen hemanjiyomlar bir bebeğin hayatının ilk birkaç ayında hızla büyür. Doktorunuz gerekirse bebeğinizdeki bazı hemanjiyomları tedavi etmek isteyebilir. Bu tedaviler genellikle hızlı büyüyen ve bebeğin gelişimini etkileyebilecek bölgelerde bulunan hemanjiyomlar için gereklidir. Bunun dışında birçok hemanjiyom ergenliğe kadar tamamen kaybolur. Cildinde çoklu hemanjiyom olan çocuklar da iç hemanjiyom açısından kontrol edilmelidir.

Nevus flammeus: Nevus flammeus, cilt altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişmesinden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler, ancak genellikle yüz ve boyunda bulunurlar. Nevus flammeus pembe veya kırmızı ile başlayıp koyu kırmızı veya mor renge dönüşebilir. Zamanla solmazlar ve tedavi edilmezlerse koyulaşabilirler. Cilt ayrıca çok kuru, kalın veya pürüzlü bir doku olabilir. Göz kapaklarındaki nevüs flammeus tıbbi tedavi veya takip gerektirebilir. Nadiren, bu tür doğum lekeleri genetik koşullarla ilişkili olabilir.

Pigment doğum lekeleri nelerdir?
Pigment, ciltte doğal olarak oluşan ve cilde doğal rengini veren bir kimyasaldır. Bazen ciltte bir bölgede çok miktarda pigment hücresi görülür. Bu gibi durumlar pigmentli doğum lekeleri oluşturabilir.

Pigment doğum lekesi türleri nelerdir?
Benler: Doğuştan nevüs olarak da adlandırılan benler pembe, açık kahverengi veya siyah renkte olabilir. Benler farklı büyüklükte olabilir veya cilt ile aynı hizada veya daha kabarık olabilir. Benler genellikle yuvarlaktır. Yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bazı benler kendiliğinden kaybolurken bazıları ömür boyu kalıcıdır. Yaştan bağımsız olarak, benin boyutundaki ve şeklindeki değişikliği takip etmek önemlidir çünkü bir boyuttaki değişiklik bazen cilt kanseri ile bağlantılı olabilir.

Café au lait lekeleri: Bu doğum lekeleri daha oval şekilde oluşur. Bunlar genellikle soluk kahverengi renkte oldukları için Fransızca'da "sütlü kahve" anlamına gelen Café au lait lekeleri olarak adlandırılırlar. Ten rengi koyu ise oluşacak Cafe au lait stopları da daha koyu olacaktır. Bu doğum lekesi herhangi bir zamanda, bazen doğumda, bazen doğumdan çok sonra ve hatta erken çocukluk dönemine kadar ortaya çıkabilir. Boyut olarak büyüyebilir, ancak genellikle zamanla kaybolur. Bazı çocukların sütlü birden fazla kahve molası olabilir. Çocuğunuzun birçok durağı varsa doktora başvurmanızda fayda var. Bu, nörofibromatoz adı verilen nadir bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.

Moğol lekeleri: Daha çok koyu tenli kişilerde görülen kabarık olmayan, mavimsi gri lekelerdir. Bu zararsız noktalar morarma ile karıştırılabilir. Moğol lekeleri tipik olarak alt sırt ve kalçalarda görülür. Genellikle dört yaşına kadar bu lekeler tamamen kaybolur. Siyah, doğu veya Hint kökenli 10 çocuktan 9'unda bu lekeler var. Bu yanlış tanımlanmış noktalar, ataları Akdeniz'den gelen bebeklerde de yaygındır. Ancak sarı saçlı ve mavi gözlü çocuklarda nadirdir. Çoğu doğumda görülüp ilk yıl içinde kaybolmasına rağmen bazen sonrasında ve hatta yetişkinlikte de görülmeye devam etmektedir.

Doğum Lekeleri ve Cilt Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuz birkaç tedavi önerebilir. En basiti sıkıştırma ve masajdır ve bu noktanın kaybolmasını hızlandıracaktır. Çilek rengi hemanjiyomları tedavi etmek için kortikosteroid tedavisi, cerrahi, lazer tedavisi, kriyoterapi ve sertleştirici ajanlar gerekebilir. Birçok uzman bu doğum lekelerinin %0,1'inin cerrahi müdahale gerektirdiğini düşünüyor. Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Hemanjiomlar, Moğol lekeleri ve somon lekeleri gibi doğum lekesi türleri genellikle kendiliğinden geçer. Bazı doğum lekeleri görünümleri nedeniyle rahatsızlık verebilir. Hemanjiom veya ben gibi diğer doğum lekeleri, cilt kanseri gibi bazı tıbbi durumlar için risk faktörleridir. Bu doğum lekeleri bir dermatolog tarafından izlenmelidir. Doğum lekelerine yönelik cerrahi müdahaleler hastaneye yatmayı gerektirmez. Doğum lekesi tedavileri ayakta tedavi ortamında veya bir dermatolog ofisinde yapılabilir.


Yeni doğan bebeklerde cilt hastalıkları nelerdir?
Zamanında doğan bir yenidoğanda cilt ve cilt bağlantıları tam olarak gelişmiştir. Cildi koruyucu bariyer özelliğini tamamen korur. Ancak dermis kalınlığı erişkinlere göre daha azdır. Kollajen lifler daha küçüktür ve elastik lifler tam olarak gelişmemiştir. Ter bezleri tam gelişmediği için vücut ısısını koruma görevini tam olarak yerine getiremezler. Bu nedenle yeni doğan bebekler soğuktan korunmalıdır. Yenidoğan döneminde ciltten sebum adı verilen yağlı bir madde salgılanır. Bu madde ilk aydan sonra azalır ve 1 yıl sonra dengeye ulaşır. Erken doğan bebeklerde cilt incedir. Bu nedenle cildin koruyucu özelliği doğumdan sadece 2-3 hafta sonra kazanılır. Erken doğan bebeklerde cilt incedir. Prematüre bebeklerin deri yoluyla yüksek su ve ısı kaybı vardır. Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan bazı cilt hastalıkları vardır.

Yeni doğan bebeklerde cilt soyulması
Yaşamın ilk haftasında ciltte ince bir pullanma şeklinde soyulma meydana gelir. Tamamen fizyolojik bir durumdur. Çok nadiren normal çocuklarda bu soyulma çok belirgin olabilir.

Noktalama (kutis marmaratus)
Özellikle soğuk ortama maruz kalma sonucu yeni doğan bebeklerin cildinde koyu pembe dalgalanmalar meydana gelir ve bu durum ciltte mermer görünümüne neden olur. Kendiliğinden geçen masum bir durumdur. Ancak doğuştan hipotiroidisi olan bebeklerde uzun zaman alabilir.

Yeni doğan bebeğin toksik eritemi
Doğumdan 1-2 gün sonra ortaya çıkarlar ve iğne büyüklüğünde, beyaz veya sarımsı, içi su dolu şişlikler ile oluşurlar. Birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir. Yüzde ve tüm vücutta görülebilir.

miliarya
Yeni doğan bebeklerde ve emzirilen bebeklerde sık görülür. Ter bezlerinin kanallarının tıkanması sonucu oluşur. Ter bezlerinin olgunlaşmaması yanında ortamın çok sıcak olması, kalın giysiler ve ateşli hastalıklar miliaria oluşumunu tetikler. Bebeklerdeki miliaria üç şekilde olabilir.

Birçok toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı noktalar
Bu kırmızı noktalar üzerinde küçük su dolu oluşumlar
Su dolu oluşumların iltihaplı formu
Döküntüler en çok boyun ve göğüs bölgesinde görülür. Tüm vücuda yayılabilir. Herhangi bir şikayete neden olmazlar. İlaç gerekmez. Ortam sıcaklığını ayarlamak ve bebeğinizin giysi kalınlığını ayarlamak yeterli olabilir. Sık banyo yapmakta fayda var.

Yeni doğan sivilce
Yeni doğan bebeklerin yaklaşık %20'sinde yaşamın ilk ayında yanaklarda ve alında, nadiren göğüs ve sırtta yayılan döküntülerde sivilce görülebilir. Yenidoğan aknesi, anneden geçen hiperaktif androjenik hormonlara veya adrenal bezlere bağlanabilir. Anne lityum veya hidantoin kullanıyorsa bebekte yeni doğan sivilce ile karşılaşılabilir. Akne birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. Yenidoğan döneminden 3 ila 6 ay sonra ortaya çıkan akne infantil aknedir.

seboreik dermatit
Genellikle yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Kabuklanma ve soyulma ile karakterizedir. Nedeni bilinmiyor. Saçlı deride ve kulak arkasında sık görülür. Yaşamın ilk aylarında başlar ve 4. ve 5. aylarda kaybolur. Ağır şekillerinde derideki pullar kalınlaşır ve birikir ve sarı topaklar oluşturur. Kötü bir koku olabilir. Kötü bir koku olabilir. Özellikle tombul bebeklerde cilt kıvrımlarında, koltuk altlarında, kulak arkalarında ve boyunda lezyonlar olabilir.
 
Üst