Bebek Hiperaktivite Nedir?

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
Hiperaktivite Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Hiperativite; çağımızda görülme sıklığı oldukça fazla olan, ciddi sayılabilecek mental sağlık sorunlarından bir tanesidir. Her ne kadar kimi tıp otoriteleri, bu sorunun yaş ilerledikçe kendiliğinden geçiyor olduğunu iddia etse de, ilk gençlik dönemine kadar ağır şekilde hasarlara yol açabilecek olması ve çocuğun kişiliğinin bu sorunun gölgesinde gelişecek olması ciddi bir sorun olarak tanımlanır. Ve yani yapılan araştırmalara göre hiperaktivite kendiliğinden tedavi olan bir durum da değildir. Pekiyi bu kadar ciddi bir soruna dönüşme riski bulunan hiperaktivite nedir?
Hiperaktivite Nedir?
Hiperaktivite, dikkate dağınıklığı, enerjinin kontrol edilememesi ve duygusal reaksiyonlarda aşırılık durumlarının hep birlikte veya kısmen görülmesi halidir. Açıkça altı çizilmelidir ki; hiperaktivite, yaramazlık değildir. Bir kişilik özelliği olan ve hemen her çocukta görülen yaramaz olma durumu ile karıştırılmaması ve bebeklikten itibaren hiperaktivite teşhisinin konulu tedavisinin sürdürülmesi gerekir.
Hiperaktivite Belirtileri
Hiperaktif çocuk; duygularını kontrol edemez ve dürtüsel reaksiyonlar verir. Aşırı hareketli olmanın yanı sıra en sık görülen semptom budur. Bebeklerde de bu sorunun teşhisinde aynı belirtiler izlenebilir. Çocuğun tek başına çok hareketli olması aslında hiperaktif olduğu anlamına gelmez. Modern zamanlarda pek çok çocuk, yeterli enerji sarf edebilecekleri aktiviteyi gerçekleştiremediğinden, bir miktar hareketli olabilir. Buna doğrudan hiperaktivite demek doğru olmaz. Bu semptomun yanında dikkat eksikliği veya dürtüsel davranışların da eklenmesi gerekir. Her hiperaktif çocukta dürtüsel davranış olması zorunlu olmayabilir. Kimilerinde sadece dikkat kaybı ve aşırı hareketlilik de olabilir.
Bebeklerde Hiperaktivite Belirtileri
Bebeklerde hiperaktivitenin teşhis edilmesi tabii ki çok daha zor olabilir. Zira davranışların ölçülmesi pek mümkün olmayabilir. Yalnız hiperaktivite sorunu olan bebek, aslında kolayca anlaşılabilir. Bu bebekler; daha az veya çok uyur, sürekli ağlar ve huzursuzdur. Hatta kimi bebekler bu huzursuzluk durumundan dolayı olası bir sağlık sorunu endişesi ile sık sık sağlık kuruluşlarına götürülür ancak herhangib bir sorunla karşılaşılmaz. İşte bu durumda hiperaktivite ile ilgili bir teşhisin yapılabilmesi için bebek psikolojisi uzmanlarına başvurmak gerekir. Bebek yaşta teşhis edilerek tedavisine başlana hiperaktivite büyük olasılıkla neredeyse hiç yokmuş gibi kontrol altında tutulabilir ve çocuğun gelişiminde herhangi bir soruna yol açmaz.
Hiperaktivite Neden Olur?
Üzerinde yoğun çalışmalar yapılan hiperaktivitenin kaynağı henüz tam anlamıyla kavranabilmiş değildir. Kimi tıp uzmanları bunun modern çağın bir getirisi oluğunu ve GDO’lu gıdalardan hormonlara kadar bir çok sebebi olduğunu iddia etse de, henüz bu noktada tatmin edici bir sonuca ulaşılabilmiş değildir. Hali hazırda hiparaktivitenin, doğuştan getirilen kalıtsal nedenler, beyin gelişimindeki anomaliler ve çevresel şartlardan meydana geldiği belirtilir. Hiperaktivite; kaynağı tam olarak bilinmiyor olsa da, aslında tedavisi büyük ölçüde geliştirilmiş ve efektif biçimde uygulanan bir sağlık sorunudur. Aile terapileri biçiminde ve çocuğa verilen özel eğitimlerle sürdürülen tedavi sürecinde, zaman zaman medikal yöntemler de kullanılabilir. Bu noktada tedavinin mutlaka uzmanlarca yapılması gerekir. Asla kulaktan dolma tedavi prosedürlerini bilinçsizce uygulamamalı ve teşhisten tedaviye kadar hekim ve uzman psikologların denetiminde bir süreç takip etmelisiniz. Hiperaktivite, her çocukta farklı tür ve seviyelerde ortaya çıkan ve tedavisi kişiye özel olarak geliştirilmesi gereken bir sorundur. Bebek için ise doğumdan birkaç hafta sonrasında tespiti mümkün olabilmekte ve tedavisi yine bunu takip eden en kısa süre içerisinde başlatılabilmektedir. Bunun için hekim kontrollerini aksatmamalı ve yukarıda belirttiğimiz semptomları gözlemlemeniz durumunda kendi doktorunuza ya da sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız.
 
Üst