birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
185
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
192
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
bebekdili.jpg


15 aya yaklaşırken bebeğinizin dil gelişiminde yeni bir döneme giriyorsunuz.

Genelde 15. aya "bebek dili" ya da "bebeksi konuşmalar" damgasını vurur. Ünlü harflerin kullanımı yaygındır; aralarda heyecanla bir şeyler söyler; taklitçi sesler çıkarır ve sesler, beden dilinden yardım alarak söylenenleri anlamlandırmaya çalışır. Önümüzdeki üç ay bu alanlarda güçlenecek; 18. aya geldiğinde ise isimlerin yerine kendi versiyonlarını koyarak (bazen ilk hecesiyle, bazen küçük değişiklerle) dil gelişiminde bir basamak daha ilerleyecektir. Dil gelişimi için en hızlı ilerlemenin kaydedildiği ve en keyifli zaman ise iki yaş sonrası olacaktır.




Çocuğunuz bu dönemde kolay, anlaşılır resimli kitapları incelemekten büyük keyif alır. Erişmeye çalıştığı objeleri size parmağıyla gösterirken yüksek tonda ısrarlı seslerle bir şeyler söylediğinde, size derdini anlattığı ama sizin anlamadığınızı düşünerek sinirlenebilecektir. Dil gelişimine katkıda bulunabileceğiniz en kolay ve keyifli yönlerden bir tanesi çocuğunuza çocuk şarkıları söylemektir. Çocuğunuz bu şarkılara eşlik etmeye çalışır ve ritme uymayı öğrenir.




Artık Daha Çok Anlamaya Ve Dinlemeye Başlıyorum!

Bebeğiniz artık yönlendirmeleri anlayabilmekte ve uygulamaya başlayabilmektedir. Bu tür sözleri vücut dilinizle de birleştirir, kısa ve öz tutarsanız istediğiniz yanıtları çok daha kolay alırsınız.

Sınırları Belirlemek İçin Doğru Zamanlama!

Artık bebeğiniz sizi daha iyi anlayabildiğine, bir yandan da keşfetme ve kendini ispatlama ihtiyacı ön planda olduğuna göre sınırları tanımlama ve uygulamaya başlamak için bu günleri doğru değerlendirmeniz önemlidir. Bebeğinize neleri yapıp neleri neleri neden yapmamasını istediğinizi basit, olumlu ve sıcak bir dille anlatırsanız kuralları yavaş yavaş öğrenmeye başlayacaktır. Kurallar ve sınırlar konusunda özellikle sizin öğrenmeniz gereken bazı prensipler var:

1- Kural koyacaksanız sade zaruri hallerde kural koymalısınız. Gerçekten yapılmasını istemediğiniz ve izin vermemenizin önemli olduğu konularda "hayır" sözünü söyleyin. Böylece "hayır" dediğinizde hem ciddi olduğunuzu hem de sizin için önemli olduğunu anlamasını sağlarsınız. "Hayır" ı çok kullandığınızda anlamını yitirmeye başlayabilir.




2- Eğer bir davranışa "hayır" dediyseniz bu konuda kararlılığınızı korursanız "hayır" a yüklediğiniz anlam net ve anlaşılır olacaktır. Örneğin çocuğunuz kendine zarar verecek bir şey yapmak üzere ve siz ona "Bunu yapman/alman tehlikeli. Sana zarar gelmesine izin vermem." dediniz. "Hayır" dediğiniz bir şeyin ardından ağlamalar ya da bağırmalar gelebilir. Bunun çok normal olduğunu kabul etmek algınız, anlayışınız ve benzeri durumlardaki duruşunuza katkı sağlayabilir. Sizin onun davranışına sınır koymanız kadar doğal olan şey de onun duygularını göstermesidir. Ebeveynler olarak belki de en önemli gelişim alanımız onların her türlü duygusunu kabul etmek ve duygularını zarar görmeyecekleri ve zarar vermeyecekleri şekilde ifade edebilmelerine alan açıp, izin vermektir.



bebegehayirdemek.jpg
 
Üst