Çocuk 3-6 Yaş Arası Çocuk Gelişimi

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Çocukların 3 yaşından önce paylaşım duyguları gelişmediğinden, diğer çocuklarla oynarken sorun yaşayabilirler. Çocuklar yetişkinlerle oyun oynamayı ve vakit geçirmeyi severler, ancak belli bir yaştan sonra kreşe gitmeleri ve kendi yaşıtlarıyla belli zaman geçirmeleri hoşlarına gider ve gelişimlerini olumlu yönde etkiler. 

Kreşte Uyumsuzluk :

Çocuğunuzun yaşıtları yetişkinler kadar hoş görülü olmayabilir. Bu yüzden onların kreşe başladığı dönem çok önemlidir. Çocukları zamanından önce kreşe göndermek ve adapte olmadığını bile bile kreşe gitmeye zorlamak onları psikolojik olarak olumsuz etkiler.
Bu olumsuzluklardan bir kaçı tuvalet eğitimi, okuldan soğuma, uyku problemleri, beslenme alışkanlıklarındaki bozulma, saldırganlık, iletişim bozukluklarıdır.
Her çocuk farklı davranışlar sergiler; genel olarak kreşe başlama yaşı 2,5-4 yaş aralığıdır. Çocuğunuzu kreşe başlatırken mümkün olursa eğer kısa sürelerle başlayıp zamanla tam gün kreşe çevirin. Ayrıca ikinci bir bebeğin doğumu olursa bebeğin doğumu ile büyük çocuğun kreşe başlama tarihlerinin aynı olmamasına dikkat edin. Büyük çocuk kendisinin evden atıldığını ötelendiğini başınızdan atıldığını düşünür.
Çocukların kreşe başladığı dönemlerde saldırgan davranışlarda bulunmaları normaldir. Çocuğunuzun saç çekme, tükürme, itme gibi yöntemlerle arkadaşlarına zarar vermesi çocuğunuzun anormal ve rahatsız olduğunu göstermez. Bu davranışların nedeni bulunduğu ortamda kendini rahatsız hissetmesidir. Çocuğun kreşe başladığı dönemler çocuğun sosyalleşmeyi öğrendiği dönemdir. Ve kısa sürede çocuğunuz kreş ortamına, kurallarına alışıp uyum sağlayacaktır. Eğer doğru zamanda doğru yerde değilse bu mesajı size verecektir. Asla çocuğunuzun verdiği mesajı göz ardı etmeyin.

Fiziksel Gelişim : 

4 yaşından itibaren çocukların boyları genellikle yılda 6-8 cm uzar ve kiloları yılda 2 - 3 kiloluk bir artış olur. 3 yaşında çocukların dişlerinin hepsi çıkar. 5 yaşından itibaren de süt dişlerinin yerini normal dişleri almaya başlar. Kız çocukların fiziksel gelişimi daha çabuk olur. Kız çocukları vücutlarını daha kolay kullanır ve el becerileri daha çabuk gelişir. 

Hareket Gelişimi :

Çocuklar 3 yaşından itibaren el ve parmaklarını koordine edebilir. Kendi kendine yemek yiyebilir, çatal ve kaşığı rahatlıkla kullanabilir. Kısa sürelerle tek ayakla dengede durabilir. Rahatlıkla merdiven inip çıkabilir ve eşyaları yada oyuncakları itip çekebilir. 4 yaşından itibaren çocuklar tek ayak üzerinde zıplayabilir, koşabilir. Kağıt makas işlerinde elleri yatkın olur. Ev işlerinde ufak sorumluluklar alabilir.
Çocuk 5 yaşından itibaren artık sofrada yumuşak yiyecekleri bıçakla kesebilir, resim yapabilir, ayakkabısını bağlayabilir. merdivenleri koşarak inip çıkabilir. Çocuğunuzun bu hareketleri yapmasına engel olmayın bunları yaramazlık olarak nitelendirmek sakıncalı olur. Hareketlere sınırlandırma getirebilirsiniz ama tamamen yasaklamayın. Çocuğun kendine güvenini olumsuz yönde etkilemeyin.
3-6 yaş dönemi çocuğu oyuncaklarını kendisi yapabilir. Anne babalar çocuklara çok oyuncak almak yerine onlara oyuncak yapımında kullanabilecekleri malzemeleri almak hem çocukların el becerilerini hem kendine güvenlerini geliştirir. 

Bilişsel Gelişimi : 

Bu dönemde çocuklar yetişkinlerin davranışını tam anlamıyla taklit etmektedirler. Nasıl bir çocuk istiyorsanız o şekilde davranın. 

Dil Gelişimi : 

3 yaşından itibaren çocuklar 3-4 kelimeli cümleler kurabilirler. Bazı harfleri telaffuz etmekte sıkıntı çekebilirler. Çocuğun konuşma hatalarını tekrar etmek doğru bir davranış olmaz. Bunun yerine yanlış söylediği kelime ve cümlelerin doğrusunu söylemek en uygunudur. Çocuklar çok soru sorabilirler. Hiç bir zaman çocuğu geçiştirmemek ve her sorduğu soruya doğru cevap vermek en iyisidir. Onu birey olarak görmek en iyisidir. Anne babalar cevaplayamadığı soruları duymazlıktan gelmek yerine bunu sana daha sonra açıklayacağız demeleri daha uygunudur.

Sosyal ve Duygusal Gelişimi :

Bu dönemde çocuklar doğru ve yanlışı bilirler, fakat her zaman buna göre davranmazlar. Evle ve kendi odalarıyla ilgili sorumluluk alabilirler. Çocuğunuzla sohbet edin, ona birey gibi davranın ve onlara sorumluluk verin.
 
Üst