Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
annelikceliskileri.jpg


Doğum, bir kadının hayatında yaşadığı en büyük değişikliklerin başında gelir. Sadece yeni bir bebek dünyaya gelmez aynı zamanda annenin de hayatı önemli ölçüde değişir. Bir yandan annelik duygusunu dolu dolu yaşayan kadın, diğer yandan ise yardıma ve bakıma muhtaç küçük bir canlının sorumluluğunu üstlenmenin endişesi içinde de kendisini bulur.

Özellikle ilk kez bebek sahibi olmuş bir annenin ilk bir kaç günü hem psikolojik hem de fiziksel olarak oldukça yoğun geçer. Hele de hamilelik istenmeden gelişmişse, evliliğinde bazı sorunlar varsa, hamilelik döneminde, doğum esnasında veya doğum sonrasında bazı problemler yaşanmışsa ya da anneye destek olacak kişiler yanında yoksa kadın için "bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütmek" çok zor bir süreç gibi algılanabilir.

İyi Bir Anne Olabilecek miyim?

Ebeveyn olmak, doğumla başlayan ve ölünceye kadar sürecek olan bir yolculuktur aslında. Bir annenin bebeğini kucağına aldığı ilk an, paha biçilmez bir mutluluk kaynağıdır onun için. Ama artık hayatının akışı değişmiştir ve kendinden önce düşünmesi gereken küçük bir yavrusu vardır. Kaç yaşında olursa olsun onu koruyacak ve her zor durumunda yanında olacaktır. Çünkü annelik vicdanı ve sorumluluğu bunu gerektirir. "Ya aksi olur ve ben çocuğuma yetemezsem" diye düşünen annelerin sayısı da oldukça fazladır.

Bebek her ağladığında anneleri büyük bir telaş kaplar ve "Şimdi ne yapmam gerekiyor?" "Eyvah! Yoksa kendime hiç zaman ayıramayacak mıyım?" gibi bir dizi sorunla yüzleşmek zorunda kalır. Ruhsal olarak kendini yetersiz ve çaresiz olarak görmeye başlayan annenin kafası oldukça karışıktır ve gözleri sık sık dolmaya başlar.

Bu süreçte çok halsiz ve bitkin olan anne, dikkatini bir türlü toplayamaz ve derin derin iç çekerek "anne olmak ne kadar da zor bir şeymiş diye kendi kendine itiraflarda bulunur. Bir çok anne doğum yaptığı ilk dönemlerde annelik çelişkileri yaşar. Karşılaştıkları en ufak bir sorunda "Acaba bebeğim için ben doğru olanı mı yapıyorum ya da şu anda ne yapmam gerekiyor?" diye farklı farklı sonuçlara cevaplar arar. Ancak unutulmamalıdır ki bu gibi durumlar sadece sizin başınıza gelmez. İnanın bir çok anne ilk başlarda aynı kaygıları yaşar ve bir süre sonra bu kaygıları azalarak kendilerini daha huzurlu bir limanda buluverirler.



kaygilianne.jpg


Şimdi Ne Yapacağım?

Tüm bu sorunlarla karşı karşıya kalan anne, zaman zaman küçük yavrusu içim çok endişelenirken, bazen de her şeyi bırakıp kaçmayı bile düşünebilir. Hatta yoğun duygusallıktan olsa gerek hayatını alt üst eden ve yanında yatan bu küçük şeyin kim olduğunu bile sorgulamaya başlar.

İşte tam da böyle bir dönemde siz de vicdani çelişkiler içine düşebilir, çocuk gelişimi konusunda ki bilgilerinizin yetersiz olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak üzülmeyin! bu konuda yalnız değilsiniz. Bir çok anne bu tür duyguları hisseder ve kendisini çok kısa bir süre içinde toparlayarak hem kendisiyle hem de bebeğiyle mükemmel bir şekilde ilgilenmeyi başarır.

Çünkü tüm bu süreç bir kaç hafta içinde düzelmeye başlar ve anne bebeğiyle güzel bir bağ kurar. Artık bebeğin neden ağladığını, onu nasıl susturması gerektiğini, bebeği uyurken kendine vakit ayırabileceğini öğrenen anne, kısmen de olsa biraz rahatlar.

İçinizden Gelen Sesi Dinleyin

Eğer ilk kez bebek sahibi olmuşsanız, ilk bir kaç gününüz hem psikolojik hem de fiziksel olarak oldukça yoğun geçebilir. Yoğun ve uykusuz geçen gecelerin ardından gün içinde kendinize biraz zaman ayırmak isteyebilir ya da bebeğinizi uyuttuktan sonra yarım kalan ev işlerinizi tamamlamak isteyebilirsiniz.

Ancak annelik vicdanı sizi burada da rahat bırakmaz ve yatağında mışıl mışıl uyuyan yavrunuzun, çıkan seslerden rahatsız olup uyanabileceği ihtimalini düşünürsünüz. Hamilelik döneminde okuduğu onca bebek gelişimi ve çocuk gelişimi kitaplarında ki bilgileri hatırlayan anne elbette bu sorunla da baş etmeyi öğrenecek ve hem bebeğiyle ilgilenip hem de kendine yeterli özeni gösterecektir. Böylece kendini mutlu ve huzurlu hisseden anne, bebeğini de daha huzurlu büyütecektir.

Kendinize de Vakit Ayırın

Anne olmak demek sadece bebeğinizle ilgileneceğiniz anlamına gelmez. Bebeğiniz uyuduğu zamanlarda kendinize de vakit ayırmalı ve hoşlandığınız şeyleri yapmaya çalışmalısınız. Çünkü bu geçici bir durumdur ve bebeğiniz büyüdükçe kendinizle ilgilenmeniz için de bolca vakit ayırabilirsiniz.

Son bir not: Annelik çelişkileri yaşamaya başladığınız dönemde kesinlikle kendinizi baskı altında hissetmemelisiniz. Çünkü yaptığınız bu çelişkileri inanın bir çok anne de yapmıştır. İçinizden gelen sesi dinleyin ve ne yapmak istediğinize o şekilde karar verin. Unutmayın ki; sizin mutlu ve huzurlu olmanız, bebeğinizi de huzur içinde büyütmenizi sağlayacaktır.
 
Üst