Bebek BEBEK AŞILARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
800x420-cocuklarda-rutin-ve-ozel-asilar-1512999110581.jpg



Bebekler doğdukları ilk günden itibaren düzenli bir periyot şeklinde aşı uygulamalarına tabii tutulmaktadır. Enfeksiyon ve bakteri- virüsler sebebiyle ortaya çıkabilecek hastalıkları engelleyen aşılarının bazı durumlarda yan etkileri mevcuttur. Tüm aşılar tüm bebeklere alerji ya da yan etki yapmaktadır denilemez ancak bazı aşılar bazı bebeklerde çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir
BEBEK AŞILARI NELERDİR?
Hepatit B aşısı
BCG VEREM AŞISI
KARMA AŞI
KIZAMIK- KIZAMIKÇIK VE KABAKULAK AŞISI
ÇOCUK FELCİ AŞISI
TETANOZ AŞISI
HEPATİT A
Bebekler için farklı zamanlarda uygulanan aşılar arasında yer almaktadır. Bu aşıların tamamının farklı görevleri, yan etkileri mevcuttur.
AŞI SONRASI GÖRÜLEN YAN ETKİLER NELERDİR?
Aşı sonrasında bebeklerde iğne yapılan alanlarda ağrılar ve şişlik en yaygın görülen yan etkilerden birisidir. Enjeksiyon bölesinde yer alan kızarıklıktan bu durumu anlamanız mümkündür. Tüm aşılar sonrasında görülen bu yan etki %5-%60 oranında gözlemlenebilmektedir. Özellikle tetanoz aşısı sonrasında oldukça yüksek seviyede gözlemlenen bu yan etki d24-48 saat aralığında kendi kendine geçmektedir. Enjeksiyon yapılan bölgeye (aşı yapılan alana) soğuk bez uygulama ya da yaşa bağlı olarak ağrı kesici almak bu yan etkide ideal çözüm yollarından birisi olacaktır. Her aşı sonrasında görülen bu yan etkinin BCG aşısı sonrasında daha uzun vadede düzeldiği gözlemlenmiştir.
Aşı sonrasında baş ağrısı, kas ağrıları, iştahsızlık gibi durumlar da her yaş grubundan insanda gözlemlenen yan etkiler arasında yer almaktadır. İştahsızlık bebeklerde en çok görülen aşı yan etkisi olarak gözlemlenmiştir. Çocuğunuz aşı sonrasında birkaç gün iştahsızlık gösterebilir. Bu gibi durumlarda endişelenmemek gerekmektedir.
Kızamık ve kızamıkçık aşısı sonrasında bebeklerin vücudunda döküntüler ortaya çıkabilmektedir. Bu döküntüler aşı sonrasında yedinci ve onuncu günlerde ortaya çıkarak iki gün süreyle vücutta kendini göstermektedir. Pek çok ebeveynin suçiçeği sandığı bu döküntülerin asıl sebebi suçiçeği değil aşo sonrası duyarlılıktır.
Hepatit A aşısı sonrasında ise pek çok insanda ishal ve kusma belirtileri yan etki olarak ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetlerin yaklaşık iki gün sürdüğü iki günden çok süren şikayetlerde doktora gidilmesi gerektiği oldukça önemlidir.

AŞI SONRASI YAN ETKİLERDE NE YAPILMALIDIR
Aşı sonrasında bebeğinizde yan etkiler gözlemlediğinizde korkmamanız oldukça soğuk kanlı davranmanız gerekmektedir. Pek çok insanın son dönemde bilinçlendiği aşı konusunda oldukça duyarlı davranmak önemlidir. Bebeğinizde meydana gelen ateş, kusma, ishal ve döküntü gibi belirtilerde ilk 24 saat içerisinde doktorunuza danışarak izleyeceğiniz yolu öğrenebilirsiniz.
Aşı sonrasında yan etkiler her bebekte gözlemlenmemektedir farklı yapılar ve vücut dirençleri sebebiyle farklı farklı gözlemlenen aşı yan etkileri mevcuttur. Genelleme yapıldığı zaman her bebekte gözlemlenebilecek olan aşı sonrası yan etkiler;
Kusma
Ateş
İshal
Şişlik
Kızarıklık
Döküntü
Olarak belirtilmektedir. Pek çok insanın bu durumlar ile karşılaştığı ve tedavisinin oldukça kolay olduğu bazı durumlarda kendiliğinden ortadan kalkan bu yan etkiler için aşı karşıtlığı yapmamak gerekmektedir. Pek çok aile son dönemde aşı karşıtlığı yaparak kendi çocuklarının yanı sıra pek çok çocuğun da sağlığını riske atmaktadır.
Aşı çocuklarda birden fazla hastalığın ortaya çıkmasını engellerken aynı zamanda pek çok kalıcı hastalığa karşı da savaş vermektedir. Bu konuda bilinçli ebeveynler olmak ve çocuklarınızın aşılarını tam yaptırmak oldukça mühimdir. Bazı aşılar sonrasında özel sebeplere bağlı olarak, alerjik nedenlerde farklı yan etkiler ortaya çıkmaktadır bu gibi durumlarda bekleme yapmadan doktorunuzla görüşmeniz ve çocuğunuzun nasıl bir tedavi alması gerektiğini öğrenmeniz oldukça önemlidir.
 
Üst