Bebek Bebek Beslenmesi

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
BEBEK BESLENMESİ
7-aylik-bebek-beslenmesi-780x405.jpg



Çocuğunuz dünyaya geldiği ilk andan itibaren düzenli ve bilinçli bir beslenmeye sahip olmalıdır. Anne sütünün çok önemli olduğu ilk altı ayda süt yetersizliği ve bazı özel sebeplerden dolayı anne sütünün verilemediği ek gıda ve mamalarla beslenme sağlandığı durumlar da söz konusudur. Bu gibi durumlarda anne ve çocuğun bir doktor yardımı ve gözetimi doğrultusunda beslenme düzeni oluşturması gerekmektedir.

0-6 Ay Arası Bebek Beslenmesi
İlk altı ay için anne sütü tercih edilebilecek en iyi besinler arasında yer almaktadır. Anne sütü;

Mikroplara karşı bağışıklık sağlar

Ekonomik bir seçenektir

Sağlıklı bir sindirim sistemine yardımcı olur

Besin alerjilerine karşı riski azaltır

Anne sütü içen bebeklere ek su verimi gerekmemektedir

Demir emilimini sağlar

İlk altı ay için süte alerjisi olmayan ve sorunsuz bir hamilelik sonucunda sağlıklı bir anneye sahip olan bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri uygun görülmektedir.

Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Ağlama ( Ağlama durumu her bebekte görülmektedir ancak bu tür ağlamaların ciddiyeti kolaylıkla anlaşılabilir.)

Ağızda döküntü

İshal

Kusma

Ciltte döküntü

Solunum problemleri

Gaz problemi

0-6 Ay Sonrası Ek Gıda

İlk altı ay anne sütü ile büyüyen bebeğinize altıncı ay sonrasında ek gıdaya geçiş sağlayabilirsiniz. Bebeklerin ek gıdaya başlama süreci ise altı ay olarak söylense de artık kendilerini dik tutabildikleri, sandalyeye oturabildikleri dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemde bebekler her yiyecekle hemen tanıştırılmamalı kolay çiğneyebilecekleri, yutabilecekleri yiyecekler tercih edilmelidir. Püre haline getirilmiş besinlerin tercih edilmesi en doğru besinler olduğu ise uzmanlar tarafından belirtilen bir bilgidir.

Bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bebeğinizin besinlere verdiği tepkileri iyi incelemeniz gerekmektedir. Bebeğin sindirim sistemine zararı dokunacak, gaz problemi yaşamasını sağlayarak besinlerden uzak durmak bebek beslenmesi için oldukça dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir.

Ek Gıdaya Geçilir Geçilmez Anne Sütü Kesilmeli Midir?

Anne sütü kesilirken aynı zamanda ek gıda denemeleri yapacağınız için ikisinden birini seçmeniz doğru olmayacaktır. Ek gıda verdiğiniz bebeğinizin yeterli beslenip beslenmediğinden emin olduktan sonra anne sütünü kesmeniz gerekmektedir.

Ek Gıda Olarak Verilebilecek Besinler:

Havuç

Patates

Kabak

Brokoli

Kereviz

Pırasa

Tatlı patates

Karnabahar

Bürüksel lahanası

Gibi sebzeleri haşladıktan sonra püre haline getirerek bebeğinizi besleyebilirsiniz.

Meyve olarak ise kolay ezilebilir ve çekirdeği bulunmayan:

Muz

Şeftali

Elma

Ek gıda olarak tercih edebileceğiniz meyveler arasındadır.

Bebek Beslenmesi İçin Sebze Çorbası:
1 orta boy kereviz

1 çay bardağı su

2 küçük dilim bal kabağı

1 çay bardağı et- kemik suyu

1 yemek kaşığı yağ

İdeal bir bebek çorbası için istediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz ancak bu çorba her bebeğin kolaylıkla tüketebileceği hızlı ve faydalı çorbalar arasında yer almaktadır.

Tüm sebzeleri yıkadıktan ve küçük parçalara ayırdıktan sonra tencereye alarak haşlayın. Haşlanan sebzelerin üzerine kemik suyunu ilave ettikten sonra kaynayana kadar bekleyin. Baharat olarak tuz kullanmanız önerilmemektedir. Kaynayan çorbayı ocaktan aldıktan sonra blender yardımı ya da bir çatal yardımı ile püre haline getirebilir bebeğinize yedirebilirsiniz.

Bebek beslenmesinde ek gıdaların oldukça önemli olduğu ve doğru gıdalar yardımı ile düzgün beslenmeyi sağlayabileceğiniz bu dönemde bilinçli ebeveynler olmak oldukça önemlidir. Bebek midesinin hazmedemeyeceği gıdaları bebeğinize yedirmek ve daha sonrasında sağlık problemlerine yol açmamak için detaylı bir araştırma gerçekleştirmelisiniz. Aynı zamanda pek çok ebeveynin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise çocuğunuzun hangi gıdalara alerjisi olup olmadığını iyi gözlemlemesi gerektiğidir.
 
Üst