Bebek Bebek

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
185
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
192
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
bebek.jpg




Bebek, bir insanın en minik hali olan doğum anından itibaren yürüme dönemine kadar olan zaman diliminde aldığı isimdir.

Yeni doğmuş olan bir bebek her açıdan ebeveylerine muhtaçtır. Sağlıklı bir bebek ağırlığı ortalama 3.2 kilogram boyu ise 35–50 santimetre arası olabilir. Erkek bebek ağırlığı kız bebek ağırlığına oranla birazcık daha çok olabilir.

Ilk aylarda bebeğin gelişimini yakından kovuşturmak ve bu vakit içinde bebekle yakından ilgilenmek çok önemlidir. Ilk aylarda bebek, el ve ayaklarını refleks olarak hareket ettırebilir. Yüzüstü yatarken başını çok kısa bir zaman olsa bile kaldırabilir. Havada ayaküstü tutulunca yürüme hareketleri oluşturmaya çalışabilir. İlk etapta bebekler siyah beyaz görürler. Bir süre geçtikten sonra parlak ve hareket eden nesneleri ve çevresinde hareket eden insanları izler. Kendisine hitap edilmesinden çok hoşlanır. Duyma özelliği zaman içinde daha da güçlenir ve seslere karşı reaksiyon vermeye adım atar. Ebeveylerinin özellikle annenin sarılmasından ve kalp atışını duymakta çok hoşlanır. Bebekler özellikle annelerinin kalp atışını anne karnından bilir ve tanır. Bebek ağlıyorsa huzursuzsa ve daha büyük sorunu yoksa(altını kirletme ve acıkma ya da ağrı) gibi anne ona sarılırsa anne nefesinden ve sesinden sakinleşir.

Bebek ve beslenme

Doğumdan itibaren minimum ilk 6 ay için bebeğin anne sütüyle beslenmesi çok önemli, 2 yıl emmesi durumunda ise çok iyidir. Çünkü anne sütü bebeklerin gelişebilmeleri için lüzumlu olan tüm besinleri içerir, bulaşıcı hastalıklara karşı ona bağışıklık sistemini kazandırır. Hiçbir besin anne sütünün yerini tutamaz. Emzirme, aynı zamanda, anne ile bebek arasında, bebeğin ruhsal açıdan sağlıklı gelişimini olumlu bir şekilde etkiler.


Bebek ve uyku

Yeni doğanlarda ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. Ayda ise bebeğin uyuma durumu günlük 15 saat civarında olabilir. Ancak bu uyku hiç bir vakit 2-3 saati geçmeyebilir. 3- 6 ay içinde gündüz uykusu 4- 5 saat. 9. ay gündüz uykusu bir saat kısalabilir. Bebeklerin bu zamanda gündüz yaklaşık 3 saat öğle uykusu olur. Gece uykusu ise ortalama 11 saate uzamıştır. Yaklaşık 18. Aya kadar bu düzen böyle sürer. 18. Aydan sonra bebeğin günlük uyku sürelerinde azalma görülmeye başlayabilir.


Bebek ve banyo

Başlangıçta, yeni doğmuş bütün ihtiyaçlarınız, ılık, nemli bir bezle sünger banyosudur. Bebeğinize ilk küvet banyosunu yapmadan önce, çoğu zaman doğumdan on ila 14 gün sonra olan göbek bağının düşmesini bekleyin.

Yavrunuz küvete girmeye hazır olduğunda, sadece su kullanmakta bir sakınca yoktur. Sabun kullanıyorsanız, cildini tahriş etmemesi için bebekler için yapılmış yumuşak bir sabun seçin.

Haftada iki veya üç defa banyo yapmanın ehil olabileceğini unutmayın (özellikle yavrunuz banyodan hoşlanmıyorsa). Bebekler yetişkinler benzer biçimde terlemezler yada küçük çocuklar gibi kirlenmezler, bu yüzden tertipli banyolar daha azca gerekliliktir.

Bebek ve aşılar

Bebeğin hastalıklara karşı savunması, sağlıklı gelişip büyümesi için gerekli olan aşıların zamanında yapılması yaşamsal önem taşır.
 
Üst