Bebek Bebeklerde Çölyak Hastalığı

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
bebeklerde-colyak-hastaligi-750x450.jpg




BEBEKLERDE GLUTEN ALERJİSİ

Gluten alerjisi bir diğer adı ile çölyak hastalığı bebeklerde ve yetişkinlerde görülen buğday, arpa, çavdar gibi ürünlerde bulunan bir çeşit proteinin bağırsaklarda sindirimi bozması ve emilimi azaltması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

ÇÖLYAK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karında ağrı
Şişkinlik
İshal


Tek başına pek çok belirtisi olmayan bu hastalığın diğer hastalılara yol açtığı bilinmektedir.

BEBEĞİMİN ÇÖLYAK HASTALIĞI OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Bir bebeğin çölyak hastası olup olmadığını anlamak yetişkinlerin çölyak hastası olduğunu anlamaktan zordur. Bebeğinizin glütene alerjisi olduğunu anlamak için üç gün gözlem yapmanız gerekmektedir. Üç gün aynı yemeklerin yedirilmesi ve gözlenmesi bir bebeğin o besine alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Çölyak hastalarının dikkat etmesi gereken tek şey ise glütensiz beslenmektir. Gluten içermeyen tarifleri hem çölyak hastası bebeğiniz için hem de sizlerde de alerji varsa kendiniz için kullanabilirsiniz. Gluten buğday, arpa, pirinç gibi gıdalarda yer aldığı için ömür boyu bu gıdaların tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir.

ÇÖLYAK HASTALARI NELERDEN UZAK DURMALIDIR?

PASTA
BÖREK
BUĞDAY
ARPA
PİRİNÇ
MAKARNA
NORMAL EKMEK
BİSKÜVİ
PAKETLİ GIDALAR


Gibi pek çok yiyecekten uzak durmalıdır. Hazır gıdaların neredeyse tamamında gluten vardır.

ÇÖLYAK HASTALARI NASIL BESLENMELİDİR?

Gluten hastalığı
olan bebeklere doktorlarla görüşerek belirli bir beslenme programı hazırlanması gerekmektedir. Bilinçli ebeveynler sayesinde bebek çölyak hastalığına uygun besinler ile gelişim gösterecektir. Bu program uygulanmadığı sürece bebeğinizde istenmeyen hastalıkların doğmasına neden olabilirsiniz. Ömür boyu bir diyet süreci olarak adlandırılabilecek çölyak hastalığında bir tedavi söz konusu değildir.


GLUTENSİZ YEMEKLER

BEBEĞİNİZ İÇİN GLUTENSİZ EKMEK TARİFİ
MALZEMELER:
1 Paket glutensiz ekmek unu
1 paket kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta

HAZIRLANIŞI
:

Önceden 180 derece ile fırınınızı ısıtmanız gerekmektedir. Kabınızı sıvı yağ ile yağladıktan sonra karışımınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Suyu ve mayayı bir kap içerisinde karıştırarak çözülmesini sağlayın. Glutensiz ununuzu bir kap içerisine alarak üzerine yumurta ve maya-su karışımını ekleyin. Homojen bir karışım elde edene kadar mikser yardımı ile çırpın. Hamuru fırın kabınızın içine alarak 60 ila 90 dakika arasında mayalanmasını bekleyin. Kabı fırına aldıktan sonra 35-40 dakika boyunca pişirin.

Ilımasını bekledikten sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz.


Çölyak hastası bebeğiniz için glutensiz ekmek, poğaça, kurabiye yapmak oldukça pratik ve kolaydır. Bu ve bunun gibi pek çok tarifi gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz. Sizlerin dikkati ve hassasiyeti sonucunda çölyak hastalığına alışma süreci bebeğiniz veyahut gelişim çağındaki diğer çocuklarınız için daha kolay bir süreç haline gelecektir. Bilinçli ebeveynler sayesinde bu durum üstesinden gelinebilecek bir durum haline gelmektedir.

Pek çok insan çölyak hastalığının ileri düzey ve süregelen bir hastalık olduğunun farkında bile değildir. Hazır gıda tüketiminde veyahut restoranlarda da oldukça dikkatli davranmanızı gerektiren bu hastalık hayatınızın her döneminde bebeğiniz ve sizinle birlikte olacaktır. Mutlu bebekler yetiştirmek isteyen ailelerin bebeklerini iyi gözlemlemeleri, nelere alerjisi olup olmadıklarını iyi bilmeleri gerekmektedir. Bugün pek çok bebeğin birden fazla ürüne alerjisi olduğu da uzman doktorlar tarafından bildirilmektedir.

Çölyak hatalığını ölümcül bir hastalık olarak gören ve bebeğinin hiçbir gıdayı tüketemeyeceğini düşünen ailelerin ise bu durumda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Geçmişten günümüze gelen bu hastalığa on binlerce kişi yakalanmıştır ve ölümcül bir hastalık değildir. Bir tür alerji olan çölyak hastalığı dikkat edildiği sürece bireylerin hayatını etkileyen hastalıklar arasında yer almamaktadır.
 
Çok güzel anlatmışsınız, Verdiğiniz bilgileri için teşekkür ederim. Benim çocukta böyle birşey olmuştu ama bu dediğiniz aklıma gelmedi hiç...
 
Üst