Bebek Bebeklerde Mukus ve Burun Tıkanıklığı

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
03695CBB-8980-4CA5-8C24-312995074213.jpeg




Minik bebeği eve getirdiniz. Bu kadar minik bir bebeğin nasıl burnundan ve ağzından bu kadar yapışkan sıvı çıkardığını merak ediyorsunuz. Bebeğin burnundan, boğazından ve ağzından gelen o sonsuz sıvı mukustur (balgam veya sümük de denir) - ve içiniz rahat olsun, sorun yok! Aslında, mukus bebeğinizi sağlıklı tutmada rol oynar. Yapışkan sıvı ile bebekler; burun, ağız ve boğazlarını nemli ve yumuşak tutmaya yardımcıdır. Mukus ayrıca mikropların küçük bedenlerine girmesini engelleyerek bebeği korur. Bununla birlikte, bebeğinizin burnunu ve boğazını tıkayabileceğinden fazla mukusu çıkartıl atmanız gerekecektir. Mukus bazen hastalık veya enfeksiyon belirtileri de gösterebilir.


İşte dikkat etmeniz gerekenler.

Bebeğiniz boğuluyorsa ne yapmalısınız?



Bebeğin burnunda veya boğazında çok fazla mukus bazen öğürmeye veya hafif boğulmaya neden olabilir. Çoğu durumda, bebeğiniz fazladan mukusu tükürür veya kusar.

BEBEKLERDE MUCUS BOĞULMASINA İLİŞKİN ACİL İLK YARDIM

Bebeğinizin öksürdüğünü veya tükürdüğünü fark ederseniz ya da ağlarsa, solgunlaşırsa veya kızarırsa hızlı davranın;

1-) Bebeğinizin karnını, başı hafifçe aşağıda olacak şekilde önkolunuzun üzerine yatırın.

2-) Avucunuzun içiyle bebeğin sırtına sıkıca ama nazikçe vurun. Bu, mukus topunu yerinden çıkarmalı ve bebeğiniz mutlu bir şekilde salya atacaktır.

3-) Bunu yaptıktan sonra birkaç saniye içinde bebeğiniz her zamanki gibi nefes almıyorsa hemen 112’yi arayın.

Bebeklerin boğazlarında neden mukus var?

Bebekler yaşamın ilk birkaç ayında burundan nefes alırlar. Bu, genellikle beslenme faaliyetinde faydalıdır. Mukus, burununun ve boğazının kurumasını önler ve mikropların içeri girmesini engel olur. Bununla yanında, bazen mukus birikebilir veya onlar için standart mukus yapısından daha kalınlaşabilir. Bebeğiniz nefes alırken normalden daha fazla guruldama sesi, hırıltı sesi çıkarabilir veya ses kısık olabilir. Bazen mukus, bebeğiniz uyurken horluyor veya yüksek sesle nefes alıyormuş gibi ses çıkarabilir.


Aşırı mukusa ne sebep olur?


Bebekler, birkaç sebepten daha büyük çocuklara göre daha kolay soğuk algınlığı ve tıkanıklığı yaşar. Küçük boyutları ve hatta daha küçük burun kanalları hızla tıkanır. Gelişen bağışıklık sistemi onları mikroplardan nasıl koruyacaklarını öğrenme aşamasındadır. Bebeğinizin hassas solunum yollarını tahriş eden bir mikrop veya herhangi bir şey, vücudunu fazladan mukus üretmesi için tetikleyecektir. Bu, onları burunlarının ve boğazlarının içini gıdıklayan her ne ise onu tuzağa düşürmeye ve korumaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bebekler için (ve muhtemelen sizin için de) yaygın mukus tetikleyicileri şunlardır: sigara dumanı, toz ve virüsler ve diğer mikroplar kimyasallar, hava değişiklikleridir. Aşağıdakiler de normalden daha fazla mukusa yol açabilir:

1-) soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar

2-) alerji astım Zatürre bronşiyolit Çok nadir durumlarda, bebeğin boğazında ve göğsünde çok fazla mukus tıkanıklığı, kistik fibroz gibi daha ciddi bir hastalıktan kaynaklanır.

Bebeğin mukusunun renk değiştirmesi ne anlama gelir?

Bebeğinizin mukus türü ve rengi, bebeğinizin sağlıklı ve iyi olduğunu gösterebilir. İşte dikkat etmeniz gerekenler:

Mukusu temizle. Bebeğinizin tamamen iyi olduğunu varsayabilirsiniz.

1-) Daha kalın beyaz veya gri mukus. Bu normal olabilir veya sinüs tıkanıklığından kaynaklanıyor da olabilir.

2-) Sarı mukus. Bebeğiniz hafif bir soğuk algınlığı geçirebilir veya biraz susuz kalmış olabilir.

3-) Yeşil ila kahverengi mukus. Bu, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun mukusu yeşilimsi renge dönüştürebilir.
Bu durumda doktorunuza gidiniz.

4-) Kırmızı veya kahverengi mukus. Bebeğinizin mukusunda kan veya kir olabilir ve hemen kontrol edilmesi gerekir. Bu durumda acil doktora veya acil servise gidiniz.

Mukusu temizlemenizi gerektiğini gösteren işaretler;


1-) Çok fazla mukus, bebekler için rahatsız edici olabilir ve nefes almalarını veya uyumalarını zorlaştırabilir. Özellikle bebeğiniz gece uyku uyumadan önce bütün sümük ve mukusu çıkarmanızı şiddetle öneririz. Bu bebeğinizin uyku kalitesini çok yükseltecektir.

Bebeğinizin hızlı veya gürültülü, hırıltılı nefes aldığını fark edebilirsiniz. Minik bebekler aşırı mukustan kurtulmaya çalıştığı için hapşırabilir, öksürebilir veya kusabilirler. Mukus normalde bebeğinizi mikroplardan korurken, fazlası mikropların büyümesine ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, düzenli olarak temizleyerek ve mukusu bir burun temizleme aspiratörü veya pompasıyla çıkarmanın yanı sıra, onu her zaman gözetim altında tutmak önemlidir.

İşte bebeğinizi tekrar rahat ettirebilecek birkaç ev çaresi:


1-) Buruna taşmış olan fazla mukusu nemli yumuşak bir bez veya nemli kağıt mendille silin. Kuru mendil burnunu tahriş edebilir.

2-) Fazla mukusu nazikçe çekmek için sterilize edilmiş kauçuk bir burun temizleme aspiratörü kullanın.

3-) Kurumuş sümükleri ve mukusları gevşetmek ve burun deliklerinden temizlemek için tuzlu su spreyi, okyanus suyu veya bunu için üretilmiş serum fizyolojik kullanın.

4-) Havayı nemli tutmak için bebek odasında soğuk buharlı nemlendirici kullanın. İçinde küf oluşmasın diye makineyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.

5-) Bebeğinize ılık bir banyo yaptırın. Buharda nefes almak mukusun giderilmesine yardımcı olur. Banyo sırasında bebeği gözetim altında tuttuğunuzdan emin olun.

6-) Bebeği nemli tutmak için düzenli olarak besleyin.

7-) Toz ve evcil hayvan tüylerini süpürerek olası alerjenleri giderin. Tavsiyemiz bebeğimizin bulunduğu yerde hiç bir evcil hayvan bulundurmamaktır.

8 -) Bebeğinizi dizinizin üzerine yüzüstü koyun ve yerçekiminin biraz mukustan kurtulmasına yardımcı olmak için sırtını hafifçe ovalayın.

Bebeğin mukusundan kurtulmak için yapılmaması gerekenler

1-) Bebeklerde buharlı losyonlar kullanmayın. Gelincikler üzerinde 2009 yılında yapılan uzmanların araştırmasına göre, buharlı losyonları direkt temas ettirmek bebekler ve 2 yaşından küçük çocuklar için zararlı olabileceğini buldu. (Gelincik solunum dokuları insanlarınkine benzer.)

2-) Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar dışında Bir bebeğe soğuk algınlığı veya grip ilacı vermeyin.

3-) Mukusu temizlemek için bebeğin burnuna su veya sıvı dökmeyin. Ekstra mukustan kurtulmak için bir ampul şırıngası (emme ampulü) nasıl kullanılır? Ampulü emerken temizlemek için bir kase suyu kaynatın ve soğutun. Ellerinizi iyi yıkayın. Bebeğinizi, başı göğsünden biraz daha aşağıda olacak şekilde konumlandırın. Ampulü bebeğinizin yüzünden uzak tutun ve içindeki havayı sıkın. Ampulü sıkmaya devam ederken ucunu nazikçe bebeğinizin burun deliğinin içine veya bebeğinizin yanağına yerleştirin. Ucu burnun içine tam kapatacak şekilde yerleştirmeyin Ampul üzerindeki tutuşunuzu yavaşça bırakın. İçine hava emildiğinden, aynı zamanda mukusta da vakum yapar. Ampulü bir kaseye veya lavaboya sıkarak boşaltın. Ampulü steril suda birkaç kez sıkarak ve bırakarak temizleyiniz. Diğer burun deliği ile tekrarlayın. Kullanımlar arasında ampulü suda kaynatarak temizleyin. Küf oluşumunu önlemek için kullanımlar arasında ampulün tamamen kuru olduğundan emin olun.


Bebeğin mukusunu çıkarmak için ipuçları


Kullanımlar arasında ampulü suda kaynatarak temizleyin. Ayrıca ampul şırıngasını ılık sabunlu suyla temizleyebilir ve kurumaya bırakabilirsiniz. Mukus ekstra kalınsa, inceltin. Emmeden önce bebeğinizin burnuna veya ağzına iki veya üç damla serum fizyolojik, okyanus suyu koyun. Mukusu aşırı emmekten kaçının. Bebeğinizin sağlıklı kalması için hala biraz ihtiyacı var! Bebeğiniz mukusunun emilmesini gerçekten sevmiyorsa ve ağlıyorsa, ara verin. Temizlikte ısrarcı olmak bebeğin geniz ve burnunda tahrişlere sebep olabilir. Hassas veya tahriş olmuş burun kanalları veya boğaz ağrısı olabilir. Emme ampullerini diğer bebeklerle paylaşmayın.


Bir doktora ne zaman başvurulur

Düzenli kontroller için bebeğinizin çocuk doktorunu görmek önemlidir. Bebeğinizde küçük bir tıkanıklık varsa veya çok fazla mukustan dolayı burnu tıkalıysa, genellikle kendi kendine iyileşir.

Bebeğinizin sık sık tıkanıp tıkanmadığını veya tıkanıklığın şiddetli olup olmadığını doktorlarına bildirin.

Bebeğinizde şunlar varsa bir çocuk doktoruna görünün:

1-) yeşil, kahverengi veya kırmızı mukus (kırmızı, mukusta kan anlamına gelebilir)


2-) Kusma iştah azalması

3-) Ateş 100,4°F (38°C) veya daha yüksek ateş gibi bir enfeksiyonun diğer belirtilerinde acil bir doktora koşun.
 
Üst