Bebek Bebeklere Ekran Yerine Kitapları Tanıtın

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
Bebekler 3 ayından itibaren çevrelerindeki nesneleri net şekilde anlamaya başlamaktadır. Bu nedenle onlara renkli kitaplar göstermek zihin gelişimleri için önemlidir. Bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın, böylece onların motor fonksiyonlarını ve ruhsal gelişimlerini sağlıklı tamamlamalarına yardım edebilirsiniz. Bebeklere ekran yerine kitap tanıtmak, renkleri, dış dünyayı, nesneleri anlamasını kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında bir de onlara bu nesneleri sesli olarak hikâye şeklinde aktarırsanız, bebeğinizin algı dünyasını geliştirmeye yardımcı olursunuz. Bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın, uyarısı birçok pedagog ve çocuk gelişimcisi tarafından önerilmektedir.

Bebekler ve Tabletler...

Birçok anne baba günümüzde bebeklerinin hareketlerini kontrol altına alamamaktadır. Bu nedenle ellerine tablet vermeyi bir çözüm olarak görmektedir. Ancak birçok uzman, bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın, diyerek onların zihinsel gelişimini destekleyici aktiviteleri önermektedir. Tabletlerdeki led ekran ışıkları henüz gelişmekte olan bebeklerin göz sinirlerini harap ederek erken yaşta göz kusuru oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca bebeklere tablet verildiğinde onların dış dünyayla olan ilişkisi kopmakta ve sosyal gelişimleri gerilemektedir. Bu nedenle “bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın” uyarısı son derece önem taşımaktadır. Onların ilgisini çekebilecek şekilde tasarlanmış renkli kitaplar, sadece görsel algılarını değil, dokunarak hissi algılarını da geliştirmelerini sağlamaktadır. Kitapları bebeklerin ellerine vererek çevrelerindeki nesneleri nasıl algılayabileceklerini öğrenmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca bebekler, 1 yaşına geldiklerinde gördükleri nesneleri daha iyi tanıyabilecek ve hafızalarında tutabilecek duruma gelmektedir. 1 yaşındaki bebeklere renkler ve nesneler ismen de öğretilebilmektedir. Konuşamasalar bile bir nesnenin ya da rengin adı söylenerek ve tekrar edilerek sonrasında sorulduğunda bebeğin onu gösterebilmesi sağlanmaktadır.

Televizyon izlemek zararlı mı?

Televizyondaki hareketler, reklamların göz alıcı renkleri ve hareketliliği bebeklerin ilgisini çekmektedir. Hatta yemek yemeyen birçok çocuk için reklam izlettirmek bir yemek yedirme yöntemi olarak benimsenmektedir. Ancak uzmanların dikkatle üzerinde durduğu “bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın” uyarısı göz ardı edilmemelidir. Çünkü televizyon çocukların empati kurma, çevreye karşı duyarlı olma gibi özellikleri geliştirmesine engel olmaktadır. Bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın, diyerek aslında birçok uzman, bebeklerin bu yolla çok daha sağlıklı bir gelişim göstereceğini vurgulamaktadır. Gerektiği takdirde televizyonu kapatmak, çocukların da televizyon izlemesini engelleyecek en önemli faktördür. Çünkü anne ve baba televizyon izlediği sürece bu eylemden çocuklarını geri tutamamaktadır. Neticede duyarsız, şiddete meyilli, sosyal ilişkileri zayıf, kaba konuşmaya alışmış çocuklar ortaya çıkmaktadır. Oysaki bebeklere ekran yerine kitap tanıtıldığında onların sakin, hayal gücü geniş, problem çözme başarısı yüksek bireyler olması sağlanmaktadır.

Modern teknoloji ve bebek gelişimi

Cep telefonları da tabletler ve televizyon kadar çocuk gelişimini kötü etkilemektedir. Bu nedenle pedagoglar bebeklere ve çocuklara çok fazla cep telefonu kullandırılmamasını tavsiye etmektedir. Bunun yerine birçok uzman, bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın, önerisinde bulunmaktadır. Bebeklerin henüz gelişme çağında olan hassas yapıları, doğdukları andan itibaren radyasyona maruz kalmaktadır. Bu onların ileride çeşitli hastalıklara karşı daha savunmasız olmalarına neden olmaktadır. Bebeklere ekran yerine kitapları tanıtın, diyen uzmanlar, ayrıca ailelere şu tavsiyeleri vermektedir. Yapmadığınız bir şeyi, kendi çocuğunuza aşılamanız oldukça zordur. Bu nedenle televizyonu kapatarak gün içinde çocuğunuza kitap okumayı adet edinmeniz önem taşımaktadır. Bunu yapabilmek için kendiniz de televizyon izlediğiniz zamanları kitap okuyarak değerlendirebilirsiniz. Böylece televizyonun karmaşık seslerine maruz kalmayan bebekler, sakin bir ortamda büyüme şansı edinebilir. Ayrıca onlara yumuşak ses tonuyla güzel ninniler söyleyip sakinleştirici müzikler dinletmek de ruhsal gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir.
 
Üst