Bebek Bebeklere Nasıl Konuşma Öğretilir

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
bebek.jpg



Bebekler ilk aylarda konuşma bilmediği için sessiz bir dönem olarak geçer. Konuşma bilmedikleri için bu döneme bebek, ağlama şeklinde duygularını ifade eder. Bebekler 6 ve 30 aylık arasında sözcükleri anlamaya ve hissetmeye başlarlar. Bebekler ilk başlarda anne ve babanın ağız ve dudak hareketlerini altı aylıktan sonra takip etmeye başlarlar. Bebeğin ilk aşamada anlayabileceği bir ve iki heceli sözcükler kullanılmalıdır. Basit kelimeler kullanarak bebeklerin anne ve babasını taklit etmesi sağlanmalıdır.

Bebeklerin ilk başta görsel hafızası geliştiği için daha çok görsel üzerinden bebekleri konuşmaya başlamaya alıştırılmalıdır. Resimli ögelere, şekillere anne ve baba eli ile göstererek bebeklere ifade etmeye çalışmalıdır. Bebekler altı aylıktan sonra sesleri deneme yanılma yöntemi ile çıkarmaya çalışırlar. Bebeklerde konuşmaya başlama bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Anne bebeklere 7. ve 10. aydan sonra anne, baba, mama, cici, dede gibi kelimeleri öğretmeye başlamalıdır. Bebekler 10. aydan sonra yetişkinler gibi kelimeler kullanmaya başlarlar. Genellikle 15. aydan sonra bebekler, anne ve baba ile karşılıklı tepki verme ve konuşmaya başlarlar.

Bebeklere Konuşmayı Öğretim Aşamaları

Bebeklere konuşmayı öğretmek için anne, baba, bakıcı belirli egzersizlerle konuşmaya başlatılmalıdır. Hikaye okumak, bebeklerin duygusal ifadelerini göstermek için ilk aşamadır. Hikaye kitabında bulunan bir nesneyi elle seçerek bunun bebeğe ne anlama geldiği alıştırılmalıdır. Bebeklerin dinleme öğretileri geliştirilmelidir. Bebeklere çeşitli görseller yaparak onların bu karakterlere tepki vermesi sağlanmalıdır.

Anne ve baba çeşitli kostüm, kukla, oyuncaklarla bebeklerin tepkilerini çekerek onların konuşmasını ve bu dönemde bebeklerin bu tür nesnelere olan heveslerini gözlemleyerek konuşmasında etkili olması sağlanır. Bebeklere çeşitli şarkı, müzik, masal gibi sesli sözlerle onların konuşmaya heves etmesi sağlanmalıdır. Çeşitli resimler, çizimler bebeklerin zihinde canlanarak onların konuşmasında etkili bir yöntemdir.

Bebeklerde Konuşmayı Hızlandırma Yöntemleri

Bebeklere sık sık adı ile yüksek tonda isimleri söylenmelidir. Bebekleri beslerken, altını değişirken, onunla konuşurken her zaman yüz yüze konuşulmalıdır. Bebeklerle konuşurken mimiklere etkili ve anlayabileceği cümleler kurarak bebeklerin hızlı konuşmaya başlaması çalıştırılır. Bebeklerin dil gelişiminde yapılan günlük aktiviteler, onlara ayırdığınız zaman dilimi önemlidir. Bebeklere nesneleri gösterip, isimleri sorulması konuşmanın hızlanmasında önemlidir.

Bebeklerde 12. ve 24. aylık zaman diliminde ödül yöntemi ile konuşması hızlandırılır. Bebekleri yaşıtlarıyla parka götürmek, onların yaşıtlarıyla birlikte vakit geçirmesini sağlamak, bebekleri daha hızlı konuşmaya ve etkileşim kurmaya başlatacaktır. Bebeklere banyo yapmayı eğlenceli hale getirilmesi, şarkı söylenerek yıkanılması, bebeklerin dil gelişiminde ve daha akıcı konuşmasında olumlu yöntemlerdir.
 
Üst