Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
tajintilicocuk047343905029562099385203958635.jpg



ÇOCUK TAKINTILARI

Takıntı pek çok insanda ortaya çıkan ve hayat kalitesini düşüren saplantılı fikirler ve davranışlar olarak tanımlanabilir. Çocuklarda takıntı ise yetişkin takıntılarından daha zorlu bir süreci beraberinde getirir. Zihinsel gelişimini tamamlayamamış bebekler ve çocuklar, davranışlarının ve fikirlerinin sürekliliği takıntı boyutuna geldiğinde kendilerine nasıl bir zarar geleceğinin farkında olmazlar.

Yaş sınırı olmasa da okul öncesi dönemdeki çocuklarda görülen takıntıların ileriki dönemlerde obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna sebebiyet verdiği pek çok vakada görülmüştür. Bu konuda ebeveynlerin çocuklarının davranışlarında iyi bir gözlemci olması ve erken teşhis ile psikolog ve psikiyatri desteği almaları gerekmektedir. Bilinçli ebeveynlerin çocuklarında görülen takıntı hastalıkları kısa sürede anne, baba ve psikolog desteği ile ortadan kalkabilmektedir.

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN TAKINTILAR NELERDİR?

Basit bir olaymış gibi görülse de takıntı çocuğunuzun hayatına girdiğinde hem sizleri hem de çocuğunuzu çok kapsamlı bir şekilde etkileyebilmektedir. Olumsuz yönde olan bu etkiler bir süre sonra çocuğunuzun sürekli aynı ruh halinde olmasını sağlarken yıpranmasına sebep olmaktadır. Peki çocuk takıntıları nelerdir?

Takıntılı çocuklar:
Tek bir kıyafeti giymek
Aynı renk ile yaşamak
Her eşyasının aynı renk olmasını
Hep aynı bardağı kullanmayı
Hep aynı arabaya binmeyi
Hep aynı yollardan geçmeyi
Hep aynı insanlar ile görüşmeyi
Aynı şarkıyı dinlemek
Aynı kitabı okumak

İsterler. Bu ve bunun gibi durumlar pek çok çocukta gözlemlenmektedir ancak sıkılmadan süregelen bir süreçte aynı durumu yaşayan ailelerin alanında uzman kişilerden yardım almaları çocuk psikolojisi için oldukça önemlidir.

cocuk-yetistirme.jpg


BÜYÜK BİR SORUN YAŞANDIĞINI GÖSTEREN TAKINTILAR

Çocukların aynı şeylerden zevk alması ve aynı eşyalar ile hayatını yaşamak istemesi sıradan bir durumdur. Pek çok aile bu durumu ilk safhada kabullense de ilerleyen dönemde obsesif kompulsif bozukluk yaşanma olasılığı vardır.

Obsesif kompulsif bozukluk yaşandığında davranışların psikolojik yönünde de ağırlık ortaya çıkmaktadır. Çocuklar pek çok davranışı yapmazlarsa ailesinden birine zarar geleceğini düşünür, başarısız olacaklarından korkarlar ve pek çok davranışı bu düşünceler çevresinde gerçekleştirirler. Bir süre sonra çocuğun yıpranmasına ve sürekli gergin, mutsuz ruh halleri içerisinde yaşamasına sebebiyet verecek bu durumun hiçbir olumlu yanı bulunmamaktadır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Davranışları:

Simetri hastalığı
Kuşkulu hareketler
Hata yapmaktan korkma
Zarar göreceğini düşünme
Sürekli temizlenme ihtiyacı duyma
Sürekli el yıkama
El sıkışmama, kapı tokmağına dokunamama
Fiziksel temastan kaçış
Sürekli belirli cümleleri tekrarlama, aynı duayı etme
Her duruma karşı aynı tepkiyi gösterme
Yemekleri belirli bir sıraya göre yeme

Gibi davranışlar obsesif bireylerde görülebilecek davranışlar arasında yer almaktadır. Yine de az çok bu davranışların yaşandığı çocuklarda kesin bir kanıya varılmamalı alanında uzman bir kişiden yardım alınmalıdır. Sizlerin koyacağı teşhisler ile tedavi uygulanamaz durumun psikolojik boyutu incelenmelidir.

OBSESİF BOZUKLUKLARA AİLELER Mİ SEBEP OLMAKTADIR?

Takıntılı ruh hallerinde ailelerin de etkisi bulunmaktadır. Her ne kadar psikolojik bir vaka olsa da ailelerin çocuklarına aynı davranışları aşılamaları, farklı seçenekler sunmamaları ve zorunlu yolları olduğunu hissettirmeleri obsesif bozukluklara neden olabilmektedir.

Toplumda çocuklara yapılan ilk baskı olarak görülen renk cinsiyetçiliği bile çocuk üzerinde yoğun bir baskı oluşturmaktadır. Basit bir durum olarak görülse de erkeklerin sürekli mavi renk kullanması ve oyuncaklarının silah, araba gibi oyuncaklar olması gerektiği düşüncesi çocukların belirli sınırlar arasında yaşamalarına ve sürekli aynı davranışlar içerisinde bulunmalarına sebebiyet veriyor. Bu gibi basit ama ciddi psikolojik sorunlara sebebiyet verebilecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Bilinçli ebeveynler sağlıklı çocukların yetişmesine yardımcı olurlar.
 
Üst