Çocuk Çocuklarda Anoreksiya

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
anoreksiya_5_yasindaki_cocuklarda_goruluyor_b.jpg



ÇOCUKLARDA ANOREKSİYA

Anoreksiya; özellikle gelişim çağında kız çocuklarında ve kadınlarda görülen yeme bozukluklarından birisidir. Kişinin kendisini ayna karşısında fazla kilolu olarak görmesi, kendisini beğenmemesi veyahut fazla kilolarından rahatsızlık duyarak kısa sürede kilolarından kurtulmanın yolu olarak görmesi ile başlamaktadır. Ölümcül olarak bilinen bu hastalıkta erken teşhisin rolü oldukça büyüktür. Anoreksiya hastalığına yakalanan çocuklarda bu hastalığı kabullenmemek ve daha da zayıf olmak için çabalamak gibi durumlar gözlemlenmektedir. Sizler çocuğunuzda yeme bozukluğu olup olmadığını birkaç yol ile anlayabilirsiniz.

ANOREKSİYA NERVOZA BERİLTİLERİ:

Yemek yedikten sonra kısa süre içerisinde istifra etmek.
Mide asidinin sürekli ağza gelmesi sonucunda dişlerde görülen aşınma, güçsüzlük.
Aniden aşırı zayıflama
Yemeği reddetmek
Aşırı zayıf olanların bu gibi durumlarda zayıflığını belli etmemek için bol kıyafetler tercih etmesi
Sık bayılmalar
Kişinin kendini aç bırakması
Yemek yediğini söyleme yalanı
Bedenine karşı öfke ve nefret duymak
Kişinin sürekli spor yapma eğiliminde bulunması

Gibi belirtiler çocuğunuzda anoreksiya başlangıcı olup olmadığının işaretleri olarak sayılmaktadır. Aynı zamanda zayıflığa bağlı olarak saç dökülmeleri, sık tırnak kırılmaları, kemiklerde güçsüzleşme, bedende morluklar da görülebilmektedir. Bu gibi belirtilerden birini ya da birkaçını çocuğunuzda gözlemlediğiniz an bir doktora başvurmalı gerekli psikolojik ve fizyolojik desteği sağlamalısınız. Çocuğunuzun size karşı sunacağı birçok bahane mevcuttur. Anokersiya hastaları kendilerini asla bu grup içerisinde yer aldıklarını kabullenmezler onlar için zayıflamak adına her yolu denemek oldukça doğal bir davranıştır. Sizlerin bilinçli davranması ve çocuğunun sağlığı ile oynamaması gerekmektedir.

ANOREKSİYA NERVOZA NEDENLERİ?

Anoreksiyanın çevresel, psikolojik, biyolojik olmak üzere pek çok nedeni vardır. Kişiler günlük hayat içerisinde pek çok baskı ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır bu gibi hastalıkların ortaya çıkmasında ise her davranış etkili olabilmektedir.

ANOREKSİYA NERVOZA’NIN BİYOLOJİK NEDENLERİ NEDİR?

Ailesinde mükemmeliyet düşkünlüğü bulan ve karakter olarak her şeyin nizam sahibi olmasını isteyen kişiler vücutlarında da kusursuz bir düzgünlük istemektedir. Birkaç fazla kilo ya da yamukluk onlar için akıl almaz özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin ailesinin de oldukça etkili olduğu bir hastalıktır.

ANOREKSİYA’NIN PSİKOLOJİK NEDENLERİ NEDİR?

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kilo problemi yaşayarak büyüyen çocuklarda ilerleyen dönemlerde de sorunlar yaşanmaktadır. Kilo veremeyen çocuklar hızlı kilo kaybı için kendini kusturma, yemek yememe, çok fazla spor yapma gibi durumlar gözlemlenmektedir. Bu gibi psikolojik sorunlar Anoreksiya Nervoza’ya sebep olmaktadır.

Anoreksiya Nervoza oldukça ciddi psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Kişilerin sosyal çevresinin uyguladığı baskı ile şekillenen Anoreksiya’nın pek çok farklı boyutu mevcuttur. İlk aşamada fark edilen anoreksik hastaların tedavisi kısa süre içerisinde uygun diyet programları ile gerçekleştirilirken son seviyeye gelmiş anorensik hastaların ise ilaçlar ve serum ile beslenmesi sağlanmaktadır.

Bu gibi durumlarda pek çok insan endişelenecek bir durum olduğunu ilk aşamada kabullenmemektedir. Ebeveynlerin bu gibi durumlarda bilinçli davranmaları ve çocuklarına karşı oldukça hassas olmaları gerekmektedir.

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

Aneroksiya Nervoza teşhisi koyabilmek için
Psikolog
Psikiyatr
Diyetisyen
Ortopedi
Fizyoterapist

Yardımı almanız gerekmektedir. Gerekli ilaçlar ile tedavi sağlandıktan sonra sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bilinçli ebeveynler çocuklarının hastalıktan kısa süre içerisinde kurtulmasını sağlayabilmektedir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile çocuğunuzun eski kilosuna dönmesini ve kısa süre içerisinde sağlık problemlerinden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Hastalığı atlattıktan sonra tekrar nüksedebileceği unutulmamalıdır. Hastalıktan kurtulan çocuğunuzu gözlem altında tutmanız bu süreci atlatmanız ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesini sağlamanız için önemlidir.
 
Üst