Çocuk Çocuklarda Epilepsi

Elçines

Baby Community Member
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
177
En iyi cevaplar
2
Tepki puanı
130
Puanları
43
Yaş
28
Konum
Antalya

çocuklarda epilepsi.jpeg

Çocuklarda Epilepsi (Sara Hastalığı) Nedir?

Epilepsi, millet arasındaki adıyla “sara hastalığı”, beynin normal elektriksel aktivitesi dışında bir takım anormal deşarjların ortaya çıkması sonucunda farklı şekillerde ortaya çıkabilen bir kronik (uzun süreçli) rahatsızlıktır.

Çocuklukta görülen epilepsi nöbetlerinin fazlalığı, yetişkin yaşlara göre iki kat daha sıktır. Bunlar genellikle, genetik ve doğumsal hastalıklara bağlıdır. Acil servise başvuran çocukların yaklaşık %1’inin başvuru nedeninin sara nöbetleri olduğu düşünülmektedir.

Genelde doğumsal ya da sonradan oluşan bir takım beyin hasarı nedeniyle oluşan sara hastalığı doğumdan itibaren hayatın her yaşında ortaya çıkabilmektedir. Buna karşın 7-8 yaşında genelde iyi huylu tümörlerin beyin dokusunda yarattığı sorun nedeniyle nöbetleri başlayan epilepsi hastaları da vardır.

Çocuklarda Epilepsi Hastalığının Nedenleri;


Çocukluk çağında görülen sara hastalığı nedenleri şunlardır:

  • Doğuştan gelen hastalıklar
  • Gebelikte bebeğin beyin gelişimini etkileyen mikrobik hastalıklar
  • Doğum sırasında meydana gelebilecek beyin zedelenmesi, kanaması ve beynin oksijensiz kalması
  • Doğum sonrası menenjit, beyin iltihabı, kazalara bağlı beyin zedelenmesi
  • Beyin tümörleri
  • Uzun süren ateşli havaleler
Çocuklarda Epilepsi Belirtileri;

Çocuklarda sara hastalığı belirtileri, sara hastalığı türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

Basit parsiyel nöbetlerde elektrik deşarjı beynin belirli bir bölgesinde sınırlı kalır; bilinç kaybı oluşmaz, kaynaklandığı bölgeye göre ani başlayan korku hissi, olmayan kötü kokuları hissetme, değişik renkler ve ışıklar görme, hareket ve davranış kusurları gibi çok çeşitli nöbetlerle kendini gösterir.


Kompleks parsiyel nöbetlerde elektrik deşarjı beynin belirli bir bölgesinde sınırlı kalmasına rağmen bilinç kaybı oluşur. Genellikle yalanma, çiğneme, elbiselerini çekiştirme gibi hareketlerle ortaya çıkan nöbetler olur.


Jeneralize nöbetlerde ise beynin tamamı elektriksel deşarjdan etkilenir, bilinç kaybı yaşanır.


“Grand-mal” adı verilen nöbetlerde kasların ani bir şekilde kasılıp gevşemesi söz konusudur.


“Petit-mal” olarak adlandırılan türünde ise çocuk, vücut şeklinde herhangi bir değişiklik olmaksızın adeta bir dalgınlık nöbeti yaşar, o esnada etrafında olan bitenlerin farkında olmaz. Bu çocuklarda özellikle okul başarısında düşüş görülür.

Çocuklarda Epilepsinin Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Ayrıntılı bir fizik muayene ile aile öyküsü ve çocuğunuzun tıbbi öykünüzü sorgulayacak hekiminiz, tanının netleştirilerek tedavi türüne karar verilmesi amacıyla bir takım kontrol ve testler isteyebilir.

  • EEG
Beyin dalgalarının incelenmesine olanak veren bir kontrol türüdür. Beyindeki elektriksel dalgaların hangi karakterde ve beynin neresinden hangi yöne doğru yayıldığını saptamak mümkündür.

  • MR
MR Tetkiki ise beynin anatomisinde nöbetlere neden olabilecek bir sorun (tümör, gelişimsel bozukluk vb) olup olmadığını tetkik etmek amacıyla kullanılabilir.


Çocuklarda Sara Hastalığı Muayene Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde sara hastalığı birincil tedavisi ilaç tedavisidir ve çocuk nörologları tarafından yürütülür. Çocukların %70’i ilaç tedavisine olumlu yanıt verir. Ama diğer %30’u, hangi ilacı uygularsanız uygulayın “ilaca dirençli epilepsi” denilen bir tablo sergiler, yani ilaçtan yarar görmezler.

Günümüzde sara tedavisinde 2 ilaç denenmiş bir çocukta 2 ilaçtan da yarar görülmediği takdirde, hastanın ameliyatla yani epilepsi cerrahisi gündeme gelir. Çocuğun cerrahiden fayda görüp görmeyeceği ayrıntılı tetkiklerle belirlenir.

İyi seçilmiş hastalarda epilepsi cerrahisinin başarısı yüzde 80’lere ulaşabilir. Ancak ne yazık ki her dirençli sara hastalığı olan çocuk ameliyat adayı değildir. Çocuğun epilepsi cerrahisi adayı olması için nöbetlerinin belli bir bölgeden kaynaklanması ve çıkarılacak bölgenin dil ve görme gibi önemli bir fonksiyonunun olmaması gerekir.

Cerrahi tedavi dışında, vagus sinir stimulasyonu (VNS) ile ketojenik diyet, yani yağdan zengin, karbonhidrat ve proteinden fakir bir diyet de ilaç tedavisine dirençli olan ve iyi bir cerrahi aday olmayan çocuklarda kullanılabilir. Çocuklar eğer bu yöntemlere uygunsa nöbet sayıları oldukça azalabilir.

Çocuğunuz Epilepsi Nöbeti Geçirirken Bunları Yapın

Epilepsi nöbeti sırasında çocuğun ailesi veya yakınlarının yapması gereken 4 önemli şey:

  • Nöbet sırasında çocuğunuzu sağ ya da sol tarafına doğru yatay pozisyonda uzatın.
  • Başının altına bir yastık koyun, yakası sıkıysa gevşetin.
  • Sallamayın, üstüne su dökmeyin, ağzına bir şey sokmaya çalışmayın.
  • En yakın sağlık kuruluşuna götürün ya da çocuğunuzu izleyen doktorla iletişim kurun.
 
Üst