Çocuk Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
çocuklardakitapokumaalışkanlığı.jpg



Günümüz teknoloji çağında olarak adlandırılır ancak bu teknoloji çağı elimizden birçok alışkanlığımızı alır. Elimizden aldığı en büyük alışkanlıklardan bir tanesi ne yazık ki kitap okuma akışkanlığıdır. Günümüz gençleri bile kitap okumaya uzak bir gözle bakarken günümüz çocukları için kitap okuma alışkanlığı gözükmez bile. Ne yazık ki ileride bunun eksikliğini fark ederler ancak çok zaman kaybetmiş olurlar. Bu nedenle bu alışkanlığı çocukken vermek daha sağlam bir temel oluşturacaktır.

Kitap Okumamanın Dezavtajları
Kitap okumayan çocukların kelime hazneleri oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle söyledikleri cümleler genellikle aynı şekildedir. Bu kelime hazne eksikliği ileride kendilerini ifade etmek ya da insanlarla iletisim kurmak esnasında onlara oldukça sıkıntılı durumlara sokacaktır.
İnsanlarla iletişimleri sıkıntılı olduğu için kişiler insanlardan kaçmaya, içe kapanık olmaya başlayacaktır. Kapalı bir kutu haline gelen çocukları geri kazanmak ileri zamanlarda oldukça büyük bir problem olabilir.
Derslerinde ve sınavları esnasında da kitap okuma alışkanlığının yoksunluğu çocuğu kötü etkileyecektir. Okuduğunu ya da duyduğunu kavrayamama gibi nedenlere sebep olacaktır. Sınavlar esnasında okuduğunu anlamama sıkıntısı yüzünden zaman kaybetme problemleri yaşaması oldukça büyük bir ihtimaldir.

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Küçük yaşlarda okuma bilmeyen çocuklara ebeveynleri kitap okumalıdır. Gece yatmadan önce ya da gün içinde belirlediğiniz saatlerde kitap okumanız onun hem uykuya geçmesini hem hayal dünyasının gelişmesine hemde kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun yapamadı bir şeyi sizin onun için yapmanız hem onunla aranızda olan bağı güçlendirecek hemde ona çocukluğundan beri anne ya da babasının onun icin yaptığı bir şeyi artık kendi yapma zamanının geldiği düşüncesini kavrayacaktır.
Bırakın çocuğunuz istediği kitabı kendisi seçsin. Baskı yaparak ona kitap okutmaya çalışmak yapacağınız en büyük yanlış olacaktır. Bunun nedeni istemediği ya da ilgisi olmadığı bir kitabı zorla okuttuğunuzda çocuk bu kitap isleri benlik değil, ben kitap okumayı sevmem diye düşünmeye başlayacak ve zamanla bu düşünce onda yer edecek. Bu nedenle her türden kitabı denemesi gerekse bile kendi okumak istediği kitabı ya da türü zaman içinde bulacak ve okuma alışkanlığını kazanacaktır.
Çocuklara kendi okuduğunuz ve beğendiğiniz ya da çocuğunuzun beğeneceğini düşündüğünüz kitaplardan bahsedebilirsiniz. Ama dikkatli olun bu bahsetme süreci sakın bir baskı haline dönüşmesin. Bu bahsetmeler sonucu çocuğunuz kitabı merak edecek ve size sorular sormaya başlayacaktır işte o zaman kitabı onunla paylaşabilirsiniz.
Çocuğunuzu fazla kitap okuyan kişilerin bulunduğu ortamlara sokabilirsiniz. Bu ortamlarda genellikle kitaplar, filmler, sanat galerileri gibi konular konuşulacaktır. Bu tür konuşmalar gelecekte edindiği ortamlara kadar her şeyi etkileyebilir. Ileride ister istemez gireceği bu ortamlara alışmış olması onu kitap okumaya ve güncel konulardan ya da muhabbetlerden uzak kalmak istememesine sebep olacaktır.
En önemli olan madde ise evinizde bir kütüphane bulunmasıdır. Ayrıca evde sizin kitap okumanızdır. Unutmayın ki çocuklar en çok anne babalarını örnek alır hatta taklit ederler. Çocukların her zaman anne babalarını kitap okurken görmeleri onlar için mükemmel bir örnek olacaktır. Bunun için evde çocuğunuz da ulaşabileceği bir kitaplığınız bulunmalı hatta onun hoşlanabileceği düşündüğünüz ya da onun zaten olan kitaplarını koyabilirsiniz. Konusu açıldığı zamanlarda gelecekte kitap okumasına bağlı olarak kendi kişisel kütüphanesi olacağını belirtmeniz onu heveslendirecektir.

Küçük yaşlarda kitap okumaya başlaması ona asla kaybetmeyeceği alışkanlıklar kazandıracaktır. Bu küçük yaşlarda kazandığı alışkanlık ona ileride yaşıtlarına kıyasla daha ilerlemiş bir kitap kültürü kazandıracaktır.
 
Üst