Çocuk Çocuklarda Yalnız Kalma Korkusu

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
1568632940_yalniz.jpg



ÇOCUKLARDA YALNIZ KALMA KORKUSU

Çocuklar hayatlarının her döneminde belirli aralıklarla yalnız kalmak zorundadır. Yaşamın getiriler, sorumluluklar, sosyal çevrenin de etkisiyle beraber dönem dönem yalnız kalan çocukların yanı sıra ailesinden ayrı hareket edemeyen çocuklar da mevcuttur. Bu gibi yalnız kalma korkusu olan çocuklarda okula alışma, aileden uzakta herhangi bir yerde bulunma konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Ailelerin çocuklarının doğumundan sonra her an onunla beraber olarak tek başına zaman geçirebileceğini öğretmemeleri bu gibi yalnız kalma korkularının yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

YALNIZ KALMAKTAN KORKAN ÇOCUKLAR;

Okula gitmek istemezler
Sosyal ortamları sevmezler
Yeni birisi ile tanışırken sevilmezse ne yapacağından endişe duyarlar
Korku ve endişe hayatlarında büyük yer kaplar

Bu gibi yalnız kalma korkusu yaşanan çocuklarda onların tek başlarına d pek çok şeyi başarabileceğini öğretmek ve açıklamak gerekmektedir. İlerleyen dönemlerde çocuğunuzun her adımında yanında birini bulması veyahut yanında sürekli sizin bulunmanız imkansızdır. Aksaklıklar yaşamaması, hayattan zevk alması daha yolun başındayken bilinçli ebeveynler olarak sizlerin de desteğine ihtiyaçları vardır.

Genellikle iki ve beş yaş aralığında gerçekleşen yalnız kalma korkusunun yenilmesi için pek çok yöntem mevcuttur.

ÇOCUĞUNUZ YALNIZ KALMAKTAN KORKUYOR İSE:

Önemsemiyormuş ve ortada bir problem yokmuş gibi davranmayın
Korkmamanın yollarını öğretin
Korkularına karşı anlayışlı olun

Pek çok aile çocuklarının üzerinde aşırı tutucu bir tavır takınırlar. Bu gibi durumlarda ailelerin baskısı ile büyüyen çocuklar kendilerini ifade etmede, yolda tek başına yürümede, yeni arkadaşlıklar kurmada ve pek çok sosyal aktivitede tek başına neleri başarabileceğini bilmeden büyüyor. Ailelerin yanlış tutumu sonucunda çocuklar kendilerinin toplum içerisinde önemsiz bir yerde bulunduklarını ve tek başlarına kaldıklarında korkmaları gerektiklerini düşünerek yaşamlarını sürdürüyorlar. Ebeveynler çocuklarına onları önemsediklerini, yalnız kalma korkusunun aslında bir problem olduğunu ve çözülmezse hayatlarının her alanında onları etkileyeceğini öğretme sorumluluğundadır. Bu gibi psikolojik alt yapılı problemlerde sorun kısa süre içerisinde aile desteği ile çözülmezse çocuklara psikolojik yardım aldırmak en doğru seçenek olacaktır.

Çocuğunuza korkmamanın yollarını öğretin; çocuklar yapıları ve bedenleri gereği gelecek tehlikelerden kendilerini koruyamayacaklarının düşüncesi ile gelişim göstermeye başlarlar. Bu dönemde çocuğunuza sadece dikkatli olması gerektiğini ona zarar gelecek şeylerden ailesinin, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin onu koruyacağını ancak ilk olarak kendisinin dik duruş göstermesi gerektiğini öğretmek gereklidir. Çocuğunuzun çok büyük korkular ve yalnız kalma düşüncesinin getireceği olumsuzluklardan uzak kalmasını sağlamalısınız.

Korkularına karşı anlayışlı olmalısınız maddesinde ise çoğu ailenin yalnız kalma korkusuna karşı tutumundaki yanlışlığı düzeltmek için vardır. Çocuklar her zaman okulu sevmediği için okula gitmemek istemezler veyahut asosyal oldukları için arkadaş çevresinin oluşmaması doğaldır denilemez. Çocuğunuzun da kendi yaş grubuna özgü problemleri mevcuttur ve hayatının her döneminde belirli problemler yaşayacaktır. Bu gibi küçük ya da büyük çaplı problemlerde çocuğunuza karşı anlayışlı olmak ve empati yapmak oldukça önemlidir. İlerleyen yıllarda psikolojik problemlerin patlak vermemesi için oldukça titiz yaklaşmanız gereken yalnız kalma korkusunda çocuğunuzun yanında bedenen var olamasanız bile ruhen hep var olduğunuzu öğretmelisiniz.

Çocukları eğer uslu durmazsan seni bırakırım, seni götürmeye gelecekler, okula tek gidersin ya da seni odaya kilitlerim gibi cümleler ile büyütmek çocuğunuzda yalnız kalma korkusunun yaşanacağının garantisini veren davranışlar ve sözler arasında yer almaktadır. Bilinçli ebeveynlerin çocuklarına karşı doğru davranışları sonucunda çocukların yaşadığı yalnız kalma korkusunun da kısa süre içerisinde ortadan kalkabileceğini söyleme mümkündür. Biraz anlayış ve sabır sonucunda çocuğunuz korkularından kurtulabilir.
 
Üst