Bebek Diş Buğdayı

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
20161020_125448-1.jpg


DİŞ BUĞDAYI

Bebekler 6 ay ile 12 ay arasında ilk dişlerini çıkarırlar. Bebeklerin diş çıkarması zorlu ve acılı bir süreçtir bu süreçtir. Bu süreçte hem bebekleri hem de ailelerini uzun ve ağrılı günler bekler. Ama diş çıktığı zaman bu zor ve stresli günler yerini büyük bir heyecana bırakır.

Bebeğin diş çıkarması büyüdüğüne en büyük işarettir ve ailede büyük bir yankı uyandırır. Bu önemli olayı kutlarlar ve kutlamaya da ‘Diş Buğdayı’ ismini verirler.
Ülkemizde çoğu aile bu etkinliği düzenler. Bu etkinlik bir nevi zor günleri atlatmanın da kutlamasıdır. Bu etkinlik küçük çaplı bir doğum günü partisi olarak da görülür. İkramlıklar hazırlanır. Ailenin büyükleri bir araya gelirler ve güzel anı kutlarlar.

Anne ve baba dışında bebeğin dişini ilk fark eden kişi şanslı kişi olarak adlandırılır ve bebeğe bir hediye borçlanmış olur. Hediyenin özel ve uzun yıllar saklanabilecek bir şey olması beklenir. Bu özel kişi o gün için bebek hakkında bir sürü sorumluluğa sahip olur. Kıyafetinden tutup o gün yapacağı her şey bir nevi onun sorumluluğudur. Bu kişi dışında da isteyenler hediyelerini götürürler. Bu etkinliğin içinde bebek ön plandadır ve bebeğe bazı oyunumsu etkinlikler yapılır.

Diş Buğdayında Yapılan Etkinlikler

Bebeği güzel ve özenli bir şekilde giydirip süsledikten sonra herkesin görebileceği bir yere beyaz temiz bir bez serilir ve bebek üstüne oturtulur. Daha sonra etrafındaki kişiler iyi temenniler ile bebeğin kafasından pişmiş soğuk buğdaylar atarlar. Bu tercihlere göre değişebilir. Bazı kesimlerde şekerleme ya da para gibi şeylerde kafasından serpiştirilir. Bu bebeğe hem iyi temenniler sunmak ve bebeğin hayatı boyunca bereketli bir yaşam sürmesi içindir.

Bazı kesimlerde bu aşamadan sonra bebeğin kafasında kalan buğday ya da şekerleme gibi şeyler toplanır ve bir ipe sıralanır bunun nedeni bebeğin dişleri düzgün olsun diyedir.

Aynı nedenle başka bir kesim tarafından yapılan ise orada bulanan en düzgün dişli kişiler bebeğin kafasında kalan buğdayı ve şekerleme gibi şeyleri dişiyle alır bu da dişiyle alan kişinin dişleri gibi dişleri olsun diyedir.

Diş Buğdayında Meslek Seçimi

Diş Buğdayı yapılırken en önemli şeylerden biri de meslek seçimidir. Bebeği yere oturtup önüne bazı eşyalar konulur. Her bir eşyanın bir mesleği temsil ettiği varsayılır. En çok tercih edilenler kaşık-çatal, ileride yemekle ilgili bir iş yapsın diye, top ya da başka bir spor aleti ,gelecekte sporla ilgili bir iş yapsın diye, müzik aleti, müzik ile ilgili bir iş yapsın diye, cetvel, mimarlık mühendislik gibi işlerle uğraşsın diye, bunların dışında kitap, tarak, makas, fotoğraf makinesi, oyuncak, doktor ekipmanları gibi şeyler konulur. Aslında konulacak şeylerin net bir kuralı yoktur tamamen sizin hayal gücünüze kalan bir durumdur. Tek beklenen bir meslekle alakası olmasıdır
Bu meslek seçimi sırasında seçim tamamen bebeğe bırakılmalıdır. Bu nedenle sessiz ve tepkisiz bir şekilde bebeği izlemektir.

İkram Edilen Diş Buğdayı

Diş Buğdaylarında yine aynı isimli ikramlıklar hazırlanır. Bu ikramlığın hazırlanması olaya adını vermiştir. Bazı kesimlerde bu buğday karışımının içine para ya da altın konulur. Rastgele konulan bu altın kimin tabağından çıkarsa o kişi bebeği baştan aşağı giydirmekle sorumlu olur.

Diş Buğdayının Hazırlanışı
Diş buğdayı yaparken öncelikle aşurelik buğday ve nohut haşlanılır. Haşlanılan bu buğday ve nohut bekletilerek soğutulur. İstenen sıcaklığa gelen buğday nohut karışımına toz şeker ilave edilir. Daha sonrası ise tamamen sizin damak tadınıza kalmış olur. İçine ne koymak isterseniz koyabilirsiniz. Başlıca tercih edilenler nar, ceviz, kuru meyve, şekerlemelerdir.
 
Üst