birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
hamile.jpg


Hamilelik ve doğum süreci başlı başına bir mucize dönemidir. Bu dönemde anne ve baba adayında heyecan ve hevesin yanı sıra kaygı ve korku da bolca görülür. Bebeğin anne karnına düşmesinden itibaren doğuma kadar geçen her dönemde yaşanan olumsuz durumların anne ve bebeğe etkisi olacaktır. Bu sebeple anne bu süreçte kendine hem fiziksel hem de psikolojik olarak özen göstermelidir.

Hamilelikte Kaygı ve Korku

Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte annede bazı kaygı durumları gözlenebilir. Sürecin 4-6 aylık döneminde anne nasıl doğum yapacağı düşüncesine kapılır. Aklında sürekli dönen normal doğum mu yoksa sezaryen mi sorusu onu yorucu bir girdaba sürükleyebilir. Bu durumda sosyal çevre, anne için olumlu ya da olumsuz bir tutum sergileyebilir. Daha önce bebek sahibi olmuş ve bu süreçlerden geçmiş bireylerin korku dolu ve olumsuz söylemleri anneyi psikolojik olarak kötü bir duruma sokacağından bebekte de etkileri gözlemlenebilir.

Korkulardan Kurtulma

Kaygı ve korkuya kapılan annenin bu durumu doktoruyla konuşması onu rahatlatabilir. Özellikle olumsuz doğum hikayelerinden çok pozitif doğum hikayeleri okumak anneyi olumlu açıdan etkiler. Yakın çevresinden de bu süreçte ona destek olmasını isteyebilir. Özelikle hamilelik döneminde eşinin kaygılarına ve korkularına karşı olumlu yaklaşımı ve telkinleri anneye rahatlaması konusundan oldukça yardımcı olacaktır.

Doğum Süreci

Hamilelik
bir doğa harikasıdır. Anne bebeği henüz doğmadan onu sevmeye başlar, onunla konuşur ve iletişim kurar. Doğum anne ile bebeğin kavuşma anıdır. Bu sebeple o anın korku dolu değil aşk ve güven dolu olması hem anneyi hem de bebeği psikolojik olarak etkiler ve bir birlerine daha kuvvetli bağlanmalarını sağlar. Doğum sürecinde acı hissedilebilir. Önemli olan bu acıyı tolere edebilmektir. Hamilelikte olduğu gibi doğum sürecinde de babanın desteği anneyi olumlu etkileyecek ve doğumun hızlı ilerlemesini sağlayacaktır. Doğum sırasında anneye karşı olumsuz yorumlardan ve endişeli kelimelerden kaçınılmalı ve pozitif düşüncelere odaklanılmalıdır.


dogum.jpg



Doğum özel bir andır. Kasılmaların karşılandığı odada tıbbi olarak gerekli kişilerin dışında kalabalık olmaması önemli bir detaydır. Annenin kendini güvende ve huzurlu hissetmesi eşiyle ve gerekli gördüğü kişilerle baş başa vakit geçirmesi doğum sürecini olumlu etkileyecektir. Kaygıdan ve stresten uzak ilerleyen süreç, doğum sonrasında da anneye ve bebeğe pozitif şekilde etki edecektir. Psikolojik olarak kötü etkilenmeyen anne doğum gerçekleştikten sonra emzirme dönemini de daha rahat ve kolay yaşayacaktır. Doğum sırasında güçlü kurulan bağların hem anneye hem de bebeğe olumlu olarak döndüğü bir çok örnekte gözlemlenmiştir.
 
Üst