Bebek Kafatası Ve Kemiklerin Gelişmesi

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Beynin ve kafatasının bebeklik dönemindeki hızlı gelişme temposu birinci yıldan sonra oldukça yavaşlar. Baş çevresi, birinci yılda 12 cm, ikinci yılda 2 cm, artar. Bundan sonra beynin ve kafatasının büyümesi hemen hemen durmuş gibidir. Baş çevresi, 3-12 yaşlar arasında sadece yaklaşık 3 cm kadar artar.

Baş çevresi, kalıtım ve vücut yapısına bağlı olarak birkaç santim büyük ya da küçük olabilir. 

Büyük bıngıldak normal olarak 18 aya kadar kapanmış olmalıdır. Devam eden büyümeyle, vücut kısımlarının birbirlerine olan oranları yavaş yavaş değişir. Baş uzunluğu, yeni doğmuş bebeklerde toplam vücut uzunluğunun 1/4 ü kadar olmasına karşı, bu oran, iki yaşındaki çocuklarda 1/5,  6 yaşında çocuklarda 1/6 ve yetişkinlerde 1/8 dir.

Bebeğin vücudu, yavaş yavaş yetişkin insan vücudunun şeklini almaya başlar. Baş artık, gövde, kol ve bacaklardan daha yavaş büyür. Vücut uzunluğunun orta çizgisi, yeni doğmuş bebeklerde göbeğin çok üstündedir, altı yaşındakilerde yaklaşık olarak göbek hizasından ve yetişkinlerde ise, göbeğin epeyce altından, leğen kemiğinin alt kısmından ya da Venüs tepesinden geçer.

Küçük çocukluk dönemindeki kemik olgunlaşması hakkında, röntgen filmlerinin, örneğin, bir el röntgeninin incelenmesiyle bir kanıya varılabilir. Kıkırdak halinde olan el tarak kemikleri, sertleşir ve yıldan yıla belli bir sıra izleyerek büyür. Böylece, el tarak kemiklerinin şekillerine ve büyüklüklerine bakılarak iskelet yaşı saptanır.

Kemik yaşının gereğinden doktor tarafından saptanabilmesi, büyüme bozukluklarının, örneğin, yetersiz gelişme, cücelik gibi, ortaya çıkmasında çok önemli rol oynar.

Kaynak : Anne ve Çocuk Kitabı
 
Üst