birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
bebekrefleks.jpg


12 - 14. aylar ince motor kasları için önemli bir dönemdir. Bu döneme kadar çocuğunuzun tutuşları daha kontrollü ve güçlü hale gelmiştir. Ancak bu dönem öncesi çocuğunuz bir objeye uzanma ve onu tutup farklı şekillerde kavrayabilmekte ustalaşırken henüz kontrollü bir şekilde bırakabilme yetisini güçlendirememiştir. İşte 12. aydan itibaren çocuğunuz bu yeteneği de kazanacak ve artık bundan sonrasında ince motor kasları için yapılacak tek şey yeni deneyimlemeler ve tekrarlarla uzmanlık seviyesini hatırlamak olacaktır.

Bebeğinizin Odasını Hala Ayırmadınız mı?

Bebeğin beslenmesi ile ilgili gereksinimleri düşünüldüğünde bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslendiği; daha sonrasında ek gıdalara geçirildiği varsayılırsa aslında en geç altıncı aydan sonra bebeğin kendi odasında uyuma alışkanlığı kazanması önemlidir. Ancak bir şekilde bebeğiniz hala sizlerle uyuyorsa artık 12. aydan itibaren odasının ayrılması gelişimsel açıdan daha önemli bir konu haline gelmiştir.

Beslenmenin yanı sıra çocuğun psikolojik gelişimi açısından ilk bir yılın önemi farklı açılardan önem kazanmakta ve vurgulanmaktadır. Terapist ve teorisyen J. Bowbly`ın bağlanma teorisine göre ihtiyaçları zamanında ve düzenli şekilde karşılanan bebekler kendilerine ve dış dünyaya yönelik olumlu bir benlik algısı geliştirmektedirler. Yani bu dönemde bebeklerin ebeveynlerinin varlığını ve sevgisini yakından hissetmesi; ihtiyaçlarının hızlı ve düzenli bir şekilde giderilmesi bebeğin temel güven duygusunun gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Burada önemli olan bebeğinizin size ihtiyacı olduğunda hemen karşılık verebilmenizdir. Ancak bunun için aynı odada uyumanıza gerek yoktur. Hele ki 12 aydan sonra hiç yoktur. Nitekim çocukların kendi odalarında uyuma alışkanlığı kazanması gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Çocuğun ileride bağımsız bir birey haline gelmesi birlikteyken uyuyabilme bağımlılığın oluşmamasına da dikkat edilmelidir. O yüzden evinizde yeriniz varsa ve şayet henüz yapmadıysanız bebeğinizin yatağını ayırmanız bizim için size verebileceğimiz önemli bir tavsiyedir.

Çocuğumda Merak Duygusunu Nası Canlı Tutarım?

Çocuklar doğuştan meraklıdır; her şeyi kurcalar ve sürekli soru sorarlar. Karşılarında da bu sorularını cevaplayan, meraklarını gideren birilerinin varlığına ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla merak, çocuğunuzun öğrenmesine katkı sağlayan en önemli araçtır. Araştırmalara göre, Çocuğunuzun yeni bilgi ve pratiklere ihtiyaç duyması, öğrenmeyi tetikler ama ondan ziyade öğrenmeyi tetikleyen dürtü, ilgidir.

bebekmerak.jpg


Ebeveynler olarak sizde keşif ve merak gerektiren sorular sorarak, araştırma yaptırarak ve deneysel aktiviteleri çocuğunuzun hayatına sokarak, ortaya çıkan ürünleri paylaşma ve sunma olanağı vererek çocuğunuzdaki merak duygusunu canlı tutabilirsiniz. Çocuğunuz keşfetmenin ve yaratmanın tadına vardığında merak duygusu katlanarak artacaktır.

Çocuğunuzla oynayacağınız oyunların çoğunluğu, işte bu bilimsel gerçekten yola çıkarak, çocuğunuzun keşfederek öğrenmesini sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Merak ve keşifle dolu günler dilerim... :)
 
Üst