Bebek Rota Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
184
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
192
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
rotavirusu.png



Rota virüsü ishal yapan çok tehlikeli bir virüstür.Dünya çapında bebeklerde ve çocuklarda ishalin en sık görülen nedeni, yılda 215000 den fazla ölüme neden olmaktadır. Bir aşının geliştirilmesinden önce, ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde çoğu çocuk virüsle en az 5 yaşında bir kez enfekte olmuştur.

Rota virüsü enfeksiyonları hoş olmamasına rağmen, bu dehidrasyonu önlemek için bu enfeksiyonu evde genellikle fazladan sıvılarla tedavi edebilirsiniz. Bazen ciddi dehidrasyon hastahanede intravenöz sıvı gerektirir. Dehidrasyon gelişmekte olan ülkelerde rota virüsünün ciddi bir komplikasyonudur ve bebek- çocuk ölümlerinin önemli bir nedenidir.

Ellerinizi düzenli yıkamak gibi iyi hijyen hamleleri son derece önemlidir. Ancak rota virüs enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu aşılamadır.



Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü enfeksiyonu genel olarak virüse yakalandıktan sonraki iki gün içinde etkisini göstermeye başlar. İlk belirtiler ateş ve kusma olup, üç ila sekiz gün sulu ishal izler. Enfeksiyon karın ağrısına da neden olabilir.

Başka türlü sağlıklı olan yetişkinlerde, rota virüs enfeksiyonu sadece hafif belirtileri ve semptomlara neden olabilir veya hiç olmayabilir.

Nedenleri

Rota virüs
, enfekte bir kişinin dışkısında belirtilerin ortaya çıkmasında birkaç gün önce ve semptomların azalmasından 10 gün sonra bulunur. Virüs, bu süre zarfında el ile ağız yoluyla temas yoluyla kolayca enfekte olmuş kişinin belirtileri olmasa bile bulaşır.

Rota virüsü enfeksiyonu taşıyorsanız ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi düzgün yıkamazsanız bebeğinizde veya çocuğunuzda rota virüsü varsa bebeğiniz veya çocuğunuzun bezini değiştirdikten sonra ya da çocuğunuzun tuvaleti kullanmasına yardım ettikten sonra virüsün dokunduğunuz her hangi bir yere bulaştığı zaman ellerinizi ve dokunduğunuz yerleri bol su ile yıkayın. Yiyecek, oyuncak ve mutfak eşyaları da dahil olmak üzere eşya ve malzemeleri düzenli olarak yıkayın ve silin.



Başka bir kişi yıkanmamış elinize veya kontamine olmuş bir nesneye dokunup, ağzına dokunursa enfeksiyon oluşabilir. Alan dezenfekte edilmezse virüs yüzeylerde haftalarca veya daha uzun süre bulaşıcı kalabilir.

Birçok rota virüsü türü olduğundan, aşılanmış olsanız bile, birden fazla kez enfekte olmak mümkündür. Bununla birlikte, tekrar eden enfeksiyonlar tipik olarak daha az şiddetlidir.

Nasıl Önlenir?

Rota virüsünün yayılmasını azaltmak için, özellikle tuvaleti kullandıktan, çocuğunuzun-bebeğinizin bezini değiştirdikten veya çocuğunuzun tuvaleti kullanmasına yardımcı olduktan sonra ellerinizi iyice ve sık sık yıkayın. Ancak sıkı el yıkama bile garanti vermez.

Rota virüsü enfeksiyonunu önlemek için iki tür aşı mevcuttur;

1- RotaTeq: Bu aşı genellikle 2 ay, 4 ay ve 6 ay yaşlarda, üç dozda ağız yoluyla verilir. Aşı büyük çocuklarda veya yetişkinlerde kullanım için onaylanmamıştır.
2- Rotarix: Bu aşı iki aylık ve dört aylıkken bebeklere iki doz halinde verilen bir sıvıdır.
 
Üst