Tüp Bebek Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
tüp bebek.jpg



Tüp bebek yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan, uzun süredir kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Tüp bebek tedavisi günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinden biridir. Tüp bebek yöntemiyle açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanıklık, erkeklerde sperm kalitesinin düşük olması, kilo veya ileri yaşın gelişebileceği durumlarda çiftler bebek sahibi olabilir. Tüp bebek tedavisi dişi üreme hücrelerinin, yumurta ve erkek üreme hücrelerinin, spermlerin vücut dışında toplanarak laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayan tedavi sürecini içerir.

Döllenen yumurta bölünmeye başladığında ve laboratuvar ortamında embriyo denilen gelişimin ilk aşamalarını geçtiğinde anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra elde edilen gebelik, doğal olarak oluşan gebeliklerden farklı değildir. Doğal gebelikten farkı, döllenmenin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtanın tekrar anne rahmine yerleştirilmesidir. Özellikle erkek kısırlığı için tüp bebek tedavisi öncesi aşı tedavisi de tercih edilebilir. Bu yöntemde toplanan spermler rahme transfer edilir.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar iki şekilde yerleştirilir:

Laboratuvar ortamında yapılan döllenme işlemi, spermin yumurtanın yanına bırakılması ve bu spermlerin kendiliğinden yumurtaya girmesini ve döllenme işlemini (klasik tüp bebek) gerçekleştirmesi şeklindedir.
Mikroskop altında sperm doğrudan bir pipet yardımıyla yumurtanın içine enjekte edilir ve döllenme (mikroenjeksiyon) yapılır.
Tüp bebek uzmanları, çiftlerin özelliklerine göre iki yöntem arasındaki tercihi belirler. Amaç çift için en yüksek başarı şansını elde etmektir.

Tüp Bebek Tedavi Süreci
Düzenli adet gören kadınlar her ay bir yumurta oluştururlar. Tüp bebek tedavisinde dışarıdan verilen hormonal ilaçlarla bu sayının arttırılması hedeflenir. Her tedavi protokolü farklılık gösterse de temelde yumurta gelişimini sağlayan ve erken yumurtlamayı engelleyen iki paralel hormon tedavisi uygulanmaktadır. Bu hormon ilaçlarının kullanımı sırasında yumurtalıkların tepkisini yani yumurta gelişimini izlemek ve gerektiğinde doz ayarlamaları yapmak için ultrason ve kan testleri yapılır. Bu şekilde çatlama iğnesi olarak bilinen basit bir iğne aspirasyonu yöntemi ile olgunluğa ulaşan yumurtalar toplanır ve erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenme sağlanır.

Yumurta toplama işlemi genel anestezi altında veya sedasyon ve lokal anestezi altında yapılabilir. Bu döllenme, klasik tüp bebek yönteminde sperm ve yumurtanın yan yana yerleştirilmesiyle veya mikroenjeksiyon denilen her bir spermin yüksek büyütmeli bir mikroskop altında tek bir yumurtaya enjekte edilmesiyle sağlanabilir. Doktorunuz size hangi yöntemin daha uygun olduğunu açıklayacaktır. Döllenen yumurtalar, laboratuvarda sıcaklık ve atmosfer kontrollü kültür ortamında 2-3 gün, bazı durumlarda 5-6 gün laboratuvarda gelişmeye bırakılır ve bu süreden sonra en iyi gelişen embriyolar seçilip tekrar yumurtaya yerleştirilir. rahim.

Transfer edilecek embriyo sayısının belirlenmesi gebelik şansını ve çoğul gebelik riskini doğrudan etkileyeceğinden, embriyonun kalitesi belirlendikten sonra bu sayı sizinle transfer öncesi detaylı olarak görüşülecektir. Embriyo transferi çok nadir durumlar dışında anestezi ve sedasyon gerektirmez.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan cinsel ilişkiye girmesine rağmen 1 yıl ve daha uzun süre hamile kalamıyorsa kısırlık için Tüp Bebek Merkezine başvurulmalıdır. Tüp bebek tedavisi için öncelikle kadının yumurtalık sayısı değerlendirilir. Adetin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografi ile yumurtalık sayısının durumu kontrol edilir. Bu muayenede yumurtalık sayısı iyi bulunursa 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilir. Ancak yaş almanın olumsuz etkilerinden dolayı embriyo kromozom açısından incelenmelidir. Ayrıca 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayacak olan kadınların preimplantasyon genetik tanı yöntemine başvurmaları ve embriyolarının durumunu değerlendirmeleri gerekmektedir.

35 yaşından sonra kadınlarda yumurta sayısı ve yumurtlama azalır ve yumurta kalitesi düşer. Yumurtalık sayısı tüp bebek için uygun olsa bile tüp bebekte başarı şansı azalır. Bu nedenlerle infertilite sorunu yaşayan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için ileri yaşlarını beklemeden tedaviye başlamaları önemlidir. Erkeğin sperm üretimi her yaşta devam eder. Ancak yaş ilerledikçe sperm kalitesi düşmektedir. 55 yaş üstü erkeklerde sperm motilitesi yüzde 54 oranında azalabilir. Bunda bir faktör olarak sperm DNA'sının hasar gördüğü düşünülmektedir.
 
Üst