Bebek Anne karnında beslenme neden önemlidir?

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
annekarnibeslenme.jpg


Beslenme kendimize baktığımızda, gıdaları ağız yoluyla alarak açtığımızı giderdiğimiz bir eylem olarak tanımlanabilir. Peki beslenmenin tek yolu bu mudur? Ya da onu başladığımızda da belirttiğimiz anne karnında beslenme nasıl olur? Henüz bir bilinci olmayan hatta tam olarak uyanık dahi olmayan bebek nasıl beslenir ve nasıl gelişir? Anne karnında beslenme neden önemlidir?

Öncelikle son sorudan başlayalım.

Anne karnında beslenme bir seçenek değildir. Bebek anneden yeterli besini alamaması halinde gelişemez ve hayatta kalamaz. Dolayısıyla önemi bir yana dursun bu hayatı bir ihtiyaç olarak tanımlanır. Tabii bu hayatı ihtiyaç asgari düzeyde gerçekleşmeli, bebeğin sağlıklı gelişim sürecinin devam ettirebilmesi için en nitelikli beslenme şartlarının oluşması gereklidir. Peki bebek anne karnında nasıl beslenir?

Yukarıda bahsettiğimiz beslenme sadece ağızdan mı mümkündür sorusuna burada cevap arayalım. Besinler normal koşullarda ağızdan alındıklarında, midede parçalanır ve bağırsaklarda kana karışabilir hale gelirler. Yani aslında besinler vücuda faydalı bileşikler haline geldiklerinde kanın bir bileşeni olurlar. Bazı hastaların damardan beslenme durumunda olmaları da bu nitelikten kaynaklanır. Bebeklerde aynı damardan beslenen hastalar gibi anne karnında doğrudan kana karışan besinler yoluyla beslenirler. Gelişim süreci boyunca anneden gelen kan bebeğe besin ve diğer ihtiyaçlarını sağlar. Plasenta ve Kordon bağı bu süreçte anne ile bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan unsurlardır.

Annenin beslenmesi bebeği etkiler mi?

Elbette. Değindiğimiz gibi annenin karnındaki besin oranı doğrudan bebeğe geçeceğinden annen ne kadar nitelikli beslenirse bebek de o kadar iyi gelişecektir. Anne karnındaki vitamin ve mineral oranları ile birlikte tükettiği besinlerin besin değerleri de doğrudan bebeğe geçmektedir. Dolayısıyla annenin beslenmesi doğrudan bebeğin beslenmesi olarak tanımlanabilmektedir. Bu noktada annenin beslenme düzenine hamileliğin tamamı ve hatta emzirme süreci boyunca da dikkat etmesi gerekir. Zira yalnızca anne karnında değil, bebekler emzirme süreci boyunca da annenin besinlerinden faydalanırlar.

Annenin kullandığı ilaçlar bebeği etkiler mi?

Yalnızca annenin kullandığı ilaçlar değil, annenin tükettiği herhangi bir kimyasal ve hatta soluduğu havanın kalitesi dahi bebeği doğrudan etkileyen faktörlerdir. Dolayısıyla hamilelik süresi boyunca, hiçbir şekilde hekim onayı olmadan herhangi bir ilaç alınmamalı, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan mutlak suretle uzak durulmalıdır. Unutmayın ki kullanacağınız alkol veya sigara doğrudan kana karışacak ve buradan bebeğe intikal edecektir. Bu durumda geri dönüşü olmayan pazarlar meydana gelebilir ve bebeğin gelişim süreci ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenebilir.

Annenin yediği, içtiği veya kullandı herhangi bir madde kendisini olumsuz etkilemiyor olabilir. Ya da en azından ilk bakışta herhangi bir zararı yokmuş gibi görünebilir. Ancak unutulmamalıdır ki bebekler yetişkinlerin sahibi oldukları dirence sahip değildir. Dolayısıyla tükettiğimiz maddelerin onlara ne gibi zararlar vereceğini tahmin dahi edemezsiniz. Gelişim süreci hücre yapımı süreci olarak tanımlandığından, tükettiğiniz her madde bebeğin ortaya çıkma sürecini olumlu ya da olumsuz biçimde etkileyebilir. Tüm Tıp otoriteleri üzerinde uzlaştı, en sağlıklı hamileliğin hiç bir ilacın yada diğer kimyasalın kullanılmadığı hamilelik olduğu yönündedir. Elbette organik beslenme ve dengeli beslenme koşullarının sağlanabiliyor olması bebeğin çok da iyi bir şekilde gelişmesi sonucu ne ortaya çıkarır.

Aşırı tüketime dikkat

Annenin beslenmesinin bebek üzerindeki etkileri kimilerimiz tarafından abartılı biçimde algılanarak, gereğinden fazla besin tüketilmesi durumu söz konusu olabilmektedir. Bu hem anne hem de bebek açısından sağlıklı bir durum değildir. Özellikle annenin hamilelikte çok fazla kilo alması genellikle bu yaklaşımın bir sonucudur. Annenin beslenmesi, dengeli ve yeterli seviyede olmalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Hekiminiz sizi bu noktada bilgilendirecek ve ne kadar kilo almanız ve ne kadar beslenmeniz gerektiği konusunda uyarılarda bulunacaktır. Bilinçsizce yukarıda bahsettiğimiz koşulların hiçbirisini iyileştirmeyecektir. Kaldı ki aşırı kilolar, insülin direncini tetikleyebilir hamilelik sürecinde, bu gibi durumlar hiç istenmeyen sonuçları ortaya çıkarabilir.
 
Üst