Anne Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendiririz?

Gülsüm-Umut

Bebek Forum Üyesi
BF Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
387
En iyi cevaplar
1
Puanları
28
Yaş
41
Konum
Ankara
bayatekmek845649562973649218354.th.jpg

Ülkemizin sofralarının vazgeçilmezi ekmektir, olmazsa kaç çeşit olursa olsun bazen doymayız bile… Fırınlarda bol çeşidi olan, sıcakken tereyağı ve tulum peyniri ile muhteşem bir üçlü oluşturan harika bir nimettir ekmek. Üzerine yeminler edilen, kırıntıların bile üzerine basılmasından kaçınılan ekmekler son yıllarda bolca çöpe atılır olmuştur.

Evlere giren ekmekler, bazen fazla alınmasından, bazen de dışarıda yenen yemeklerden dolayı ertesi güne kalmakta, ev halkının kendisini bayat haliyle beğenmemesinden dolayı kapı dışarı edilmektedir. Bayat Ekmek ile yapacağımız birçok güzel tarif vardır. Ekmeklerimizi değerlendirelim, çöpe atmayalım.


bayatekmekpizzasi825025655968765889453432.th.jpg

Bayat Ekmekle Ekmek Dilim Pizza
Dilimlenmiş bayat ekmeği, hafif nemlendirelim. Bir kabın içerisine rendelenmiş kaşar, süt, kıyılmış ince yeşilbiber, çekirdeği çıkarılmış dilimlenmiş yeşil zeytin, yumurta, minik sucuk parçaları koyarak güzelce karıştıralım. Dilim ekmekleri yağlı kâğıt üzerine fırın tepsisine dizerek üzerlerine hazırladığımız karışımı dökelim. Isıtılmış fırında kaşarları iyice eriyene ve hafif kızarana kadar bekleyip servis edelim

Bayat Ekmek Köftesi
Malzemeler 1 minik demet maydanoz, bayat ekmek, bir çay tabağı kaşar rendesi,3 adet yeşil soğan ve 1 tane yumurta. Bayat ekmeği bir kaba koyarak biraz ıslatalım.2-3 dakika bekledikten sonra ekmeği iyice ezelim. Maydanoz ve yeşil soğanı iyice ince kıyarak kaba ekleyelim. Daha sonra istediğimiz baharatları ve tuzu ekleyerek, içine de bir yumurta ve rendelenmiş kaşarı atarak karışımı yoğuralım. Karışımın kıvamı biraz cıvıksa, un ekleyerek kıvamını ayarlayalım. Karışımdan parçalar alarak köfte şeklinde hazırlayalım. Bunları ayrı bir kaba koyarak üstünü kapatalım,30-35 dakika buzdolabı içerisinde dinlendirelim.

Kızarmış yağ içerisinde bir yüzü kızarınca diğer yüzünü de kızartarak arkalı önlü pişirelim. (Bir yüzü pişmeden çevirirsek dağılacaktır).Kızarmış köfteleri servis ederken yanına yoğurt ilave edebilirsiniz.

Bayat Ekmek Unu
Bayatlamış ekmeğinizi dilimlere ayırıp bir bez üzerinde iyice kurumaya bırakın. Kuruyunca eliniz ile iyice ezerek daha küçük parçalar haline getiriniz. Bu parçaları da robottan geçirerek daha da minik hale getiriniz. Toz haline getirdiğiniz ekmek parçalarını galeta unu gibi kullanabilirsiniz, köfte yaparken içine katabilirsiniz, çorbalarınıza kıvam arttırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bu unun kullanımı sizlerin mutfak kültürü ve becerisine göre çok daha fazla çeşitlenebilir.

Ekmek Kızartması
Bir kabın içerisinde biraz sıvı yağ, 2 adet yumurta ve yarım çay bardağı sütü karıştıralım. Dilimlenmiş bayat ekmeğin üzerlerine hazırladığımız karışımı arkalı önlü ekmeklere sürelim. Kızgın yağda ekmekleri arkalı önlü kızartalım.

Ekmek Tatlısı
Bayat ekmeğimizi eşit kalınlıkta dilimler halinde keselim. Dilimleri yağlı kâğıt üzerinde fırınımızda bir kez çevirerek arkalı önlü kızartalım. Marketten aldığımız hazır pudingi süt ile kaynatalım. Ekmeklerimizi güzelce cam bir tepsiye dizerek üzerlerine birer çay kaşığı kadar toz şeker serpelim. Çok az süt ile hafif ıslatalım. Ekmeklerin üzerine pudingi dökerek soğumasını bekleyelim. Soğuyan tatlımızı dilimlere ayırıp çilek ve vişne reçeli ile süsleyelim.

Bayat ekmeği birçok şekilde değerlendirebiliriz ,en son gideceği yer çöp olmalıdır.
 
Üst