Bebek Bebeğiniz İştahlı mı?

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
bebekistah.jpg



Normal büyüme eğrisi gösteren bebeklerde 15. ay ile 18. aylar arasında iştah genelde en düşük seviyeye geriler. Bu sizi ürkütmesin. Yemeyi reddetme ya da belli yiyeceklere yönelme davranışına iki yaşındaki çocuklarda oldukça sık rastlanır. Eğer çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi normalse, yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa ve çocuğunuz ihtiyaçları kadar yiyorsa genelde endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Bebeğinizin boy ve kilosunun normal olup olmadığını persentil grafiklerinden takip edebilirsiniz. Bu grafikleri izlerken o dönemde bebeğinizin grafikte hangi persentilde olduğu kadar; aylar itibariyle geçişlerinin ne şekilde olduğu da (benzer bir eğilim mi takip ediyorsunuz yoksa önemli bir değişiklik var mı) önemlidir. Önemli değişiklikler sorgulanmalı; doktorunuza danışılmalıdır.




Mümkünse Endişelenmeyin; ama endişelendiyseniz de bebeğinize yansıtmamaya özen gösterin!

Şayet çocuğunuzla ilgili herhangi bir konunun doğru gelişmediği düşüncesindeyseniz (örneğin yemek alışkanlıklarıyla ilgili şüpheleriniz varsa) mümkünse çok fazla endişelenerek bu endişe ve stresinizi çocuğunuza da yansıtmamaya çaba gösterin. Elbette hepimizin ayrı kişilik özellikleri var. Endişeli ve kaygılı bir yapınız yoksa zaten problem yok; bebeğinize bu duyguları yansıtmayacaksınızdır. Ancak zaten endişeli ya da kaygılı olmak sizin kişiliğinizin bir parçası ise bu özelliklerin bebeğinize de geçmemesi için bu davranış özelliklerini onun yanında göstermemeye çalışmanız büyük önem taşır. Bu dönemlerde çocuklarınız sizin tüm duygularınızı beden dilinizden ve davranışlarınızdan adeta bir bilgisayar gibi kodlayıp anlayabilirler. Ayrıca tekrar hatırlatmak isteriz ki bu dönem çocuklarımızın çevrelerinde algıladıkları her şeyi kaydettikleri dönemdir. Olumlu ya da olumsuz her şeyi hiç bir filtreden geçirmeden bir sünger gibi emerler. İşte bu yüzden endişelenmek yerine bir uzmana danışarak bu konulara daha fazla hakim olmak ve gereksiz üzüntülerden kaçınmak en iyisidir. Gereksiz endişeler bizi bazen fazla müdahaleci ya da ısrarcı olmaya itebilir ki bu tür davranışlar çocuğumuzda gelişmesini istediğimiz özellik ya da alışkanlıkların ertelenmesine hatta reddedilmesine sebep olabilir.

Aslında bu haftayı kendiniz ve bebeğiniz için küçük bir egzersiz yapmaya ayırabilirsiniz. Hem kendinizin hem de eşinizin sevdiği olumlu yönleri ve belki de değişse iyi olur diye düşündüğünüz olumsuz yönlerinizi bir kağıda yazın kendinizi ve eşinizi değerlendirirken objektif olmaya özen gösterin. Sonra birbirinizle önce kendinizle gördüğünüz olumlu ve olumsuz yönlerinizi sonrada birbirinizde gördüğünüz olumlu ve olumsuz yönleri belirleyin. Bunların her birini cümleler halinde ayrı kağıtlara yazmanızı tavsiye ederiz (ya da tek bir kağıda yazıp kesin). Her birinize ait değiştirmeyi arzulayacağınız özellikleri bir kaseye koyun. Sonra birlikte bebeğinizin nasıl bir insan olmasını hayal ettiğinizi düşünün. Tabi sahip olması ve olmamasını istediğiniz özellikleri ayırarak. Şayet bebeğinizde olmasını istemediğiniz özellikler daha önce kendinizde değiştirmek istediğiniz özellikler sepetinde varsa öncelikle bu konulara odaklanmanızı öneririz. Eşinizin de desteğini alarak bu konuda neler yaparsanız hem sizin hem de bebeğiniz için iyi olabileceğini düşünerek bir plan oluşturun. Bazen hayatın akışına o kadar kapılıp gidiyoruz ki bu tür molalar vererek bir şeylerin değişmesinin iyi olabileceğini göremiyoruz. Ancak şu sıralar artık sadece kendiniz için değil hayata getirdiğiniz minik bebeğinizin geleceği için de çok önemli. Ayrıca bebeğiniz hayatınıza girdiğinden beri sizin düzeniniz de çok değişti. Dolayısı ile şu aralar böyle bir mola ve karşılıklı değerlendirme eminiz sizi rahatlatacak ve kendinizi tanımanıza yardımcı olacaktır.
 
Üst