Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
bebekyatagisecimi.jpg




BEBEK YATAĞI SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

Ebeveynler bebeklerinin yataklarını sağlıkları ve gelişimleri için uygun ve özenle seçmeye çalışırlar. Doğru uyku bebeğin gelişimine katkı sağlarken aynı zamanda karakteristik özelliklerinin oluşumunda da etki gösterir. Gün içerisinde pek çok bebeğin ruh halinde etkisi bulunan doğru yatak seçimi oldukça önemlidir.

Gece geçirilen kesintili bir uyku bebeğinizin gün içerisinde agresif olmasına ve huzursuz bir gün geçirmesine sebep olmaktadır. İyi bir uyku geçiren bebeklerin sakin bir yapıda olması da gerekli uyku veriminin sağlandığını göstermektedir.

Bebek yatağında dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır:

Yatak konforu
Bebeğin vücut yapısına uyum sağlaması

Bebek artık büyüdüğü ve beşiğinde tek başına yatması gerektiği için rahat hareket edebileceği bir yatağa sahip olmalıdır. Pek çok bebek uykusunda hareket etme isteği duyar ve bunu kolaylıkla sağlayabilmesi için yumuşak bir yatağa ihtiyaç duyarlar. Yatak derinliği ortalama 8 cm olmalıdır. Bebeklik döneminde bakterilere karşı önlem alınması gerektiği için bu dönemde antibakteriyel yatak seçimi yapmanız önerilmektedir. İlerleyen dönemlerde ise bebeğin gelişimiyle beraber yatak seçiminizi de değiştirebilirsiniz. 80*130 ortalama bir bebek yatağı için ideal ölçülerden birisidir çok geniş ya da çok dar yataklarda bebeklerin rahat edemeyecekleri ise pek çok insan tarafından savunulan bir görüştür.

BEBEK YATAĞI SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Pek çok bebek yatağı annelerin seçimine sunulmaktadır. Bebeğiniz için en doğrusunu seçebileceğiniz yatak türleri şu şekildedir:

Sünger yatak
Elyaf yatak
Yaylı yatak
Lateks yatak
Visco yatak

YATAKLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

SÜNGER YATAK :


Yapısı gereği iyi bir süngerden üretilirse bebeğin vücudunu oldukça iyi bir şekilde destekler.

ELYAF YATAK:

Bebeğinde alerji bulunan ebeveynlerin tercih edebileceği yatak türlerinden birisidir ancak bebeklerin vücudunu desteklemekte yeterli yataklar arasında yer almaz.

YAYLI YATAKLAR:

Yaylı yataklar
bebekler için değil daha çok biz yetişkinler için tercih edilmesi gereken yataklar arasında yer almaktadır. Bebeğiniz için bu yatak modelini tercih etmeniz tamamen sizin isteğinize bağlıdır.

LATEKS YATAKLAR:

Son dönemde adını duyurmaya başlayan ve özel bir yatak türü olan lateksyatak, bitkisel kaynaklı yataklar arasında yer almaktadır. Kauçuk gibi bazı bitkilerde yer alan sütlü öz suyuna sahip lateks işlemlerden geçirilerek yatak için kullanılabilir bir malzeme haline getiriliyor. Piyasa fiyatı diğer yataklara oranla daha yüksek olan lateks yatak antibakteriyel özelliği ile de pek çok annenin dikkatini çeken yataklar arasında yer almaktadır.

Ancak astım, atopik dermatit gibi rahatsızlıklara sahip olan bebeklerde lateks’e karşı duyarlılık görülebilmektedir. Bu gibi durumlar için alerji doktorunuza danışmanız gerekiyor.

VİSCO YATAK


Visco yatak
halk arasında hafızalı yatak olarak adlandırılmaktadır. Bebeğinizin vücut şeklini alarak ona eşit bir vücut desteği sağlar. Üç yaşından önce kullanımı omuriliğe yetersiz destek sağladığı için uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bebeğiniz üç yaşını geçtikten sonra isteğe bağlı olarak visco yatak seçiminizi yapabilirsiniz.

Bebek yataklarının rahatsız olması ve bebeğin vücuduna gerekli desteği sağlamaması oldukça büyük problemler arasında yer almaktadır. Bazı rahatsızlıklara ve alerjik durumlara neden olabilecek bu yatakları iyi bir araştırma sonucu tercih etmeniz sadece dış görünüşe göre değil bebeğinize uyum sağlayıp sağlamayacağını da araştırmanız gerekmektedir. Pek çok bebeğin yanlış yatak seçimi sebebiyle fizyolojik rahatsızlıklar geçirdiğinin bilincinde olan ebeveynler olmak gerekmektedir.

Doğru yatak seçimi sonrasına uzun süre aynı yatağı kullanabilir bebeğinizin gelişim sürecinde huzurlu ve deliksiz bir uyku geçirmesini sağlayabilirsiniz. Kaliteli uyku geçiren bebekler diğer bebeklere göre daha sakin ve huzurludur.
 
Üst