birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
15yasindabebek.jpg


Çocuğunuzun hayatında yeni bir döneme hoş geldiniz.

Zihinsel Kombinasyonlar Aşaması

18. ay
la bebeğiniz için yeni bir döneme adım atmaya hazır olun. Bilişsel gelişimin temel kurucularından olan Jean Piaget'in 18. ve 24. aylar arasını zihinsel kombinasyonlar ve problem çözme aşaması olarak tanımlıyor. Önümüzdeki altı ay içerisinde çocuğunuz (artık ona çocuğunuz demeye başladığımızın farkındasınızdır.) çok daha akıllıca davranmaya başlayacak, sizinle olan sözel iletişimi güçlenecek ve yavaş yavaş bebeklik dönemini geride bırakacaktır. Bu dönemleri doğru aktivitelerle beslerseniz çocuğunuzun bilişsel gelişiminde önemli bir katkıda bulunmuş olursunuz. Örneğin bir oyuncaktan farklı oyunlar türetmek, planlama becerisini ve üretkenliği artırmaktadır. Aynı şekilde çocuğunuza vereceğiniz basit malzemeler ile farklı oyunlar oynamasını desteklemek, onu bilişsel olarak geliştirecek, çok yönlü düşünmesini sağlayacaktır. Size önerdiğimiz aktiviteler çocuğunuzun her alandaki gelişimini desteklemek için hazırlandığından tüm bu gelişimsel özellikler göz önüne alınmıştır.

Hareketliliğim Artıyor

Bu aylarda çocuğunuz artık oldukça hareketlidir. Pek çok ev, çok küçük çocuklar için tehlikeli yerlerdir. Çocukluk kazaları 10 ila 24 aylık dönemde en yüksek oranlara çıkabilmektedir. Bunun sonucunda, pek çok ebeveyn, motor becerilerini keşfetme ve sınama girişiminde bulunan çocuklarına sıklıkla "hayır" demek zorunda kalırlar. Bazen istemeden de olsa güvenlik kaygısıyla ya da evde bir şeylerin kırılacağını düşünerek bu tür davranışlar içinde olmanız anlaşılabilir. Özellikle de konu güvenlikle ilgiliyse bu gereklidir. Ancak uzmanlar motor becerilerini keşfetme ve sınamaları için doğal eğilimlerin bu şekilde kısıtlanmasının en aza indirgenmesi konusu üzerine ısrarla durmaktadırlar. Bu yüzden çocuklarınız için hazırlayacağınız "çevre" de bir "evet" ortamı sağlamaya çalışmak önemli olacaktır. Kırılacak şeylerin bir süre kaldırılması, köşelerin korunması, daha önce sizlere aktardığımız güvenlik kurallarına uyulması bu evet ortamını hazırlamak için önemlidir.

Park Zamanları Başlasın

Artık çocuğunuzu mümkün olduğunca sık parklara götürmenizi tavsiye ederiz. Öncelikle temiz hava ve sık sık dışarıya çıkmak çocuğunuza çok iyi gelecektir. Parkta yeni arkadaşlarla tanışabileceği gibi farklı ekipmanlar özellikle fiziksel gelişimi için çok güzel fırsatlar yaratacaktır.

Uzmanlar, okul öncesi çocukların günün farklı zamanlarında iki kez aktif oyun oynamaya ihtiyaçları olduğunu belirtmektedir. Parklar çocuğunuzun gün içerisindeki harcamaları gereken enerjilerini atmaya yardımcı olur. Havalar dışarı çıkmanıza ya da parkın kullanımına engel oluyorsa da evde hareketli oyunlar kurgulayın. Unutmayın hareket etmek; hem bilişsel hem de duyu motor kas gelişimi için temel bir ilkedir. Çocuklarınızın hareket etmesi için alan yaratın. Yapılan araştırmalar düzenli fiziksel aktivitenin, kişilerin depresyon ve kaygı düzeylerini azalttığını bildirmektedir. Bu nedenle düzenli egzersiz ve spor yapan çocukların, sosyalleşmeleri, kendine güven duygularının artması ve buna bağlı olarak arkadaşlık kurmaları kolaylaşmaktadır.

Göz Muayenesi Zamanı

Göz doktorları 18. ayda genelde göz muayenesinin bir göz hekimi tarafından tekrarlanmasını önerirler. Bu arada özellikle gözlerde kayma, kırpıştırma, kısma, ovuşturma gibi normal dışı durumlardan şüphelenirseniz a bir göz doktoruna başvurmanız tavsiye edilir.

Aşı Takvimine Dikkat !

Sağlık bakanlığı çocukluk dönemi rutin aşı takvimine göre çocuğunuz 18. ayını doldururken DaBT-IPA-HiB yani difteri asellüler boğmaca Tetanoz-inaktifpolio-hemofiluzinfluenza tip B aşısının tamamlayıcı dozunu, OPA yani oral polio aşısının ikincisinin (ilkinin 24 haftalık iken yapılması gerekirdi) ve Hepatit A aşısının birincisinin yapılması önerilmektedir.
 
Üst