Çocuk Çocuğunuzun Konsantrasyon Süresi Halen Çok Az !

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
(16. Ay dönemi)

16aylikbebekkonsantrasyon09459475439876296349128376491238719827.jpg


Çocuğunuz bir iki dakika için bir şeylere konsantre olabiliyorsa süper !

Dikkat dağınıklığını engellemek ve konsantrasyonunu artırmak için sizin yardımınıza ihtiyacı var. Örneğin alınan oyuncakların hepsinin bir anda çevrede olmaması iyi bir başlangıç olabilir. Nitekim çevrede çok fazla uyaran olması çocukların sürekli bir oyuncaktan diğerine gitmelerine sebep olacaktır.Onun yerine çocuğunuzun nelerden hoşlandığını ve neleri yapmaya çalıştığını gözlemleyerek; istek ve ihtiyaçlarına göre birkaç oyuncağı çevresinde bulundurmak bu oyuncaklarla daha uzun süreli oyunlar oynamasını sağlayabilir.

Sihirli kutu oyunu...

Sihirli kutu ya da sihirli sandık oyunları bu yaştaki çocuklar için (hem keşfetmek hem de odaklanmak adına) harika bir oyundur. Bir kutuya farklı eşyalar doldurup bunları tek tek çıkartarak incelemesine ve artık küçük detayları incelemesine şahit olabilirsiniz. Böylece belki 1-2 dakikadan fazla odaklanması da mümkün olabilir. Kutunuz her hafta farklı malzemelerle dolu olabilir. Şapkalar, eşarplar, farklı büyüklük ve sertlikte kutular, müzik aletleri, toplar... Böylece her hafta yeni keşifler peşinde koşar. Çocuğunuz büyüdükçe bu oyunu daha keyifli ve öğretici hale getirebilirsiniz. Zamanla benzer oyuncakları sınıflandırma ve isimlendirme gibi oyunlara geçebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda sihirli kutu yerine sihirli torba kullanarak Öncelikle torbanın dışında keşif ve tahmin oyunları oynar ve sonra torbanızı açabilirsiniz. Bu oyunları ne sırayla ve hangi yaşlarda yapacağınızın genel hatları belli olsa da önemli olan çocuğunuzun hızına, isteklerine ve ihtiyaçlarına göre hareket etmenizdir.

Karşılaştırma yapmayın...

Çocuğunuzu yetiştirirken, özellikle de gelişimini gözlemlerken, çocuklarınızı sürekli olarak başkaları ile kıyaslamayın. Hele bu tür kıyaslamaları çocuğunuza hiç söylemeyin !
Unutmayın; her çocuk bir birinden farklıdır. Hepsinin gelişim hızı değişik alanlarda farklılık gösterir. Gerek internet sitemizde gerekse uygulamamızdaki aktiviteler ortalama gelişim hızına göre hazırlanmıştır ancak siz çocuğunuzun belli konularda geri olduğunu gözlemliyorsanız ihtiyacı olan tekrar sayısı neyse ona göre yapıp bir sonraki aşamaya o şekilde geçin. Her dönem sonrasında da minik anketimizi yanıtlayıp ne aşamada olduğunuzu da ölçümleyin. Özellikle redflag (kırmızı bayrak) sorularında olumsuz yanıtlar veriyorsanız geç kalmadan bir uzmanla görüşerek her hangi bir müdahale gerekiyorsa bu müdahaleyi derhal yapın. Küçük yaştaki müdahalelerin önemini anlatmakla bitiremeyiz. Çocuğunuza bir hayat öpücüğü vermiş olursunuz !

Bebeğinizde temel güven duygusunu oluşturmak...

Güven duygusu geliştirmiş bebeğin ilk belirtisi, kaygıya ve korkuya kapılmadan en güvendiği varlıktan yani annesinden bir süre uzak kalabilmesidir. Çocukta temel güven duygusunu oluşturan şey anne ile arasındaki süreklilik ve tutarlılıktır.

Çocuk büyüdükçe dış dünyayı keşfetmeye çalışır. Buna ilk olarak annesinden ayrılarak başlar. Çevresini tanımaya çalışırken çocukta iki duygudan biri hakimdir. Ya annesinden ayrılacağı için kaygı duyabilir ya da döndüğünde annesini bulacağını bilerek sorunsuzca ayrılır. Bu durumu belirleyen en önemli şey çocuktaki temel güven duygusunun gelişme düzeyidir.

Temel güven duygusu gelişmiş olan bireyler, diğer insanlarla olan ilişkilerinde başarılı ve yakın ilişkiler kurabilmede sorun yaşamazken güven duygusu geliştirememiş bireylerde yakın ilişkilerden kaçınma görülmektedir.

Bebeğinizin kendisine güvenebilmesi için öncelikle sizin ona güvenmeniz ve sizin ondan bir süre ayrılmayı başarabilmeniz gerekmektedir. Sizin tüm kaygılarınız bebeğinize de geçecektir. Çalışan anneler istemeseler de kendilerini de çocuklarını da bu ayrılma sürecine alıştırabilmektedir. Çalışmayan annelerde ise bu süreç doğal olarak daha zor olabilmektedir. Ancak gerçekten tüm istediğiniz çocuğunuzun gelecekte kendinden emin ve mutlu olmasını sağlayacak bir zemin oluşturmak ise çocuğunuzun gelecekte kendinden emin ve mutlu olmasını sağlayacak bir zemin oluşturmak ise çocuğunuzun size bağımlı olmadan büyümesini sağlamak için çaba göstermeniz yapabileceğiniz en güzel şeylerden biridir.

Uyku düzeniniz değişti mi ?

Bu dönemlerde, şayet henüz değişmediyse, bir çok bebeğin gündüz uyku ihtiyacı ikiden bire düşer. 3-4 kez tekrar sonrası bebeğiniz bu rutine alışacaktır. Ancak geçiş döneminde özellikle akşam üstü uykusunun gelmesi ve huzursuzluğunun artması normaldir.

Bebeklerimize mutlu rüyalar dilerim...
 
Üst