Çocuk Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Başladınız mı?

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
Ülkemizde genel olarak tuvalet eğitiminin 20-30 ay arasında verildiğini gözlemliyoruz. Bu yüzden bu konuya geniş yer vermek istedik.

Tuvalet eğitiminin, çocuğun kişiliği için önemli olan fiziksel ve psikolojik yönleri bulunmaktadır. Yaşam boyu sonuçları olan bir öğrenme sürecinin yalnızca hijyenik kısmına odaklanamayız. Tuvalet alışkanlığı, vücudun fiziksel olgunlaşmasının sonucudur. Çocuklarımızın fiziksel olarak ve psikolojik olarak hazır oluşları önemlidir. Kendi istekleriyle lazımlık ya da tuvalete oturmaları için kendi zaman çizelgelerini beklemek ve kaslarını istemli olarak kontrol edebildiklerinden emin olmak önemlidir. Bu aşamada çocuklarınızın ıslaklığı hissedebileceği ucuz atılabilir çocuk bezleri kullanmak akıllıca olur. Böylece çocuklarınız ıslanma ve değişme ihtiyacı net olarak yaşayabilir. Yaş ve kuruluğu hisseden çocuklar kuru olmanın tercih edildiğini öğrenirler. Bu nedenle idrarlarını daha uzun süre tutmaya başlarlar. Ancak bu yöntem izleniyorsa çocuğunuzu iyi gözlemleyebileceğiniz bir zaman diliminde yaparak ıslandıktan hemen sonra onu değişmeniz önemlidir.

cocuktuvaletegitimi.jpg


Çocuğunuzun Kendi Düzeni Olsun...

Banyoda bebeğiniz için de bir düzenek kurun, ne zaman hazır olursa kullanabilmesi için. Ayrıca bu konuda yazılan kitapları da ara ara ona okuyabilirsiniz. Ne zaman bağırsaklarının hareketleneceği konusunda bilgi verebilir, çişini nasıl yapacağını anlaması için örnek olabilirsiniz.

Oyun alanından döndüğünde ve yemek yedikten sonra çocuğunuzu tuvalete davet edin. Kakasını yaptığında ya da gaz çıkardığında asla alay ederek yüzünüzü gözünüzü tuhaf şekillere sokmayın. Bunun normal bir süreç olduğunu anlasın ve kaygı duymasın. Mümkünse bir rutin geliştirin. Çocuklar genelde uykudan ilk uyandıklarında ve sonrasında her 45 dakikada bir yine tuvalete gitmelidirler. Bir rutin geliştirmek hem şu an hem de sonrası için kazanılmış bir alışkanlık olarak çok doğru bir seçenek olacaktır.

cocuktuvalet.jpg


Çocuğunuzun Tuvalete Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız ?

* Sizinle genelde sözlü iletişim kurabilir ve sizi bilgilendirebilir.
* Genellikle ıslak veya kirli bezi çıkarmaya veya yetişkinlere kirli bezi göstermeye başlarlar.
* Tuvalete oturmak hoşuna gidiyordur.
* Kuru kalabiliyordur. (eğer iki-üç saat geçse de bez ıslanmıyorsa kendini eğitiyor demektir).

Çocuğunuz sifon sesi gibi şeylerden dolayı tuvaletten korkabilir ya da tuvalete olması gerekenden fazla ilgi gösterir. Eğitimin başından itibaren çocuğumuzda tuvalet davranışları oluşturmanız ve çocuğunuza stres yaratan şeylerden kaçınmanız önemlidir.

Çocuğunuza öğretmeye çalıştığınız her şey gibi tuvalet eğitiminde de tutarlı olmalı ve korkmadığından emin olmalısınız. En önemlisi de asla çocuğunuzla mücadele etmemeli; olumlu bir tavır sergileyerek çocuğunuzu cesaretlendirmelisiniz.

Çocuğunuz tuvaletini yaptığında alkışlamak gibi abartılı şeyler yapmamalısınız. Bunun normal bir süreç olduğunu benimsemesi önemlidir.

Lazımlığını ve tuvalet eşyalarını her zaman aynı yerde saklayın. Evin içinde dolaşan bir lazımlık, tuvalete gitmek için uygun yerin nerede olduğu belli olmamasına neden olarak çocuğun düzen duygusunun oluşmasını engeller. Uyku zamanında bile, çocuğun ıslaklık hissetmesi ve çiş yapma duygusunu anlaması gerekir. Yetişkin bu süreci çocuğun gelişimine bırakmalıdır. Böylece çocuk daha az strese girerek, hazır olduğunda bu süreci kendi zamanında ve temposunda öğrenecektir.

Bir Kaç İpucu Daha Vererek Sizi Bu Konudaki Çalışmalarınızla Baş Başa Bırakıyoruz:

* Yatakta su geçirmez çarşaflar ve havlular kullanın.
* Tek kullanımlık bezin, pamuk bez dışında uygulanmasını önerin.
* Bütün koşulları çocuğunuzun kendine bakmasına imkan tanıyacak şekilde olmasına dikkat edin.
 
Üst