birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
dikkateksikligi0954682947619645.jpg


Şu sorunlarla karşı karşıya gelmişsinizdir; "Tedavi olması gerekmez büyüyünce atlatır bunu." "Çocuktur bu ne yapsa yeridir, bende ufakken yaramazdım." "Çok yüz verdik ve şımardı, ondan çok şımarık." "Sanki bizi bilerek dinlemiyor."

Yukarıdaki cümleler, bazı çocuklarda rastlanan davranışsal bozukluklar arasındadır ve kendi çocuğunuzda da görmüşsünüzdür. Çocuğunuz ya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yakalandıysa? DEHB tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır, bunu bir şımarık olarak nitelendirip küçümsememeliyiz.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Hakkında daha fazla bilgiler:

1. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocuklarda, ergen ve yetişkin bireylerde görülür ve nörogelişimsel ve davranışsal bir bozukluk olarak adlandırılır.

2. Bu hastalık sürecinde erken tanı konması önemlidir. Teşhis için psikolog tarafından testlerin uygulanması gerekir. Ayrıca çocuk psikiyatristinin de DEHB tanısı koyması gerekir.

3. DEHB, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Burada, toplu görev alınması şarttır: Psikiyatristin, klinik psikolog, anne ve babanın, tabii ki öğretmenin tedavi sürecine katkıları olacaktır.

4. Hastalık tedavi edilmediğinde, kişinin toplumsal hayattan kopması mümkündür. Yine; kaygı bozuklukları, madde kullanımı, majör depresyon, uyku bozuklukları, düşük iş başarısı, kişiler arası ilişkilerde problemler ve davranış bozuklukları yaşama gibi çeşitli davranış bozuklukları DEHB hastalarında görülebilir.

DEHB Tanısı Konan Çocukları Olanlara Önerilerimiz:

Çocuğunuzla kuralları açıkça konuşun.

Sizin belirlediğiniz kurallar listesini, beraberce belirleyin ve evde görünen bir yere asın, herkes kuralların orada olduğunu bilsin. Çocuk küçükse, kuralların belirtildiği resimlerle, onun uyması gerekenleri onlara anlatabilirsiniz. Kuralların çizildiği resimlerle destekleyebilir ve çocuğunuza bunları hatırlatmış olursunuz. Kuralları uyguladığında çocuğunuza sarılın, öpün ve ona teşekkür ediniz.

evkurallaritablosu9843026584387659348257.png


Net ifadeler ve rutinleri belirleyin ve oluşturunuz.

DEHB'li çocukların anlamaları zaman alacaktır, bunun için ondan beklenenleri anlamaları için rutinler oluşturun. Rutinleriniz, öngörülebilir ve süreklilik içermesine dikkat ediniz.

Çocukta olumlu yanları görün ve onu destekleyin.

Çocuğun davranışları değişkenlik gösterebilir; aile üyeleri, öğretmenleri ve arkadaşları arasında olumsuz olarak değerlendirilebilir. Bu durumda, sizler onun olumlu davranışlarını övün, böylece özgüveni de yükselecektir. DEHB'li çocukların kendine özgü davranışları olabilir, bunları bilerek ve isteyerek yapmadığını anlamanız gerekir.

Onlara yapmamaları gerekenleri değil "yapmaları gerekeni" söylemelisiniz!

Çocuğunuz olumlu davranışlarda bulunduğunda, bu küçük bir şey olsa da, o anda davranışını övün. Bunu yaptığınızda; çocuk onunla ilgilendiğinizi anlar, bu da kendisine önem verildiği hissini kuvvetlendirir ve özgüveninin artmasını sağlar. Olumlu davranışlarında ödül vermeyi deneyin.

Gün içinde enerjisini atması için oyun oynayın.

Bir kutu oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyunu kurallarına göre oynamak zorunda olduğunu çocuğunuz anlayacaktır ve deneyimlemesi de doğru olacaktır. Yine çocuğunuzla geçireceğiniz bu zaman, sizinle olan ilişkisini kuvvetlendirir.


Hayatınızda yeni düzenlemeler ekleyin.

Çocuğunuzla bir alışveriş merkezine gitmek, size zor gelebilir; tek başınızayken alışverişe çıkmak için bir boşluk arayın.

Onunla yaptıkları hakkındaki hisseleri söylemelisiniz.

Çocuğunuzla, onu üzecek şekilde konuşmamaya özen gösterin. "Sürekli aynı şekilde davranıyorsun, yıldım senden." yerine, "Böyle davranman/yapman bu beni gerçekten üzüyor" demeyi deneyin.

Tartışmaktan kaçınmalısınız!

Gereksiz bir davranışı sonucu çocuğunuzla tartışmaya girmeyin, uyguladığınız kurallar çerçevesinde net ve kararlı olmalısınız. Çocuğunuz arkadaşının elinden şekerini aldığında "Arkadaşının şekerini geri vermen için, üçe kadar sayıyorum" demelisiniz.

Kendinize zaman ayırmaya çalışın.

Ebeveynler olarak sorumlulukları paylaşmayı deneyiniz. Kendinize ait bir zaman dilimi ayarlayın ve çocuğunuzu da bundan haberdar edin. Sizin de nefes almaya ihtiyacınız olacaktır, bunu unutmayın...
 
Üst