Anne Hamilelik Döneminde Annenin Geçirebileceği Hastalıklar

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
90
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
72
Puanları
18
Yaş
26
Konum
Sakarya
hamilelikdonemi2069287_620x410.jpg



HAMİLELİK SÜRESİNCE GEÇİRİLEBİLECEK BULAŞICI HASTALIKLAR

Hamilelik süreç çoğu kadın için sancılı bir süreç olmasının yanında aynı zamanda bazı özel sebepler ve haslıklar nedeniyle de zorluğunda artış yaşanabilmektedir. Bireyin günlük hayatında kendisine daha çok dikkat etmesi ve hastalıktan uzak durmak için yoğun bir çaba göstermesi gereken dönemlerin başına gelen hamilelik döneminde geçirilen hastalıklar bebekte ve annede kalıcı hasara sebep olabilmektedir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE ANNENİN GEÇİREBİLECEĞİ BULAŞICI HASTALIKLAR

Suçiçeği
Kızamık
Kabakulak
Gribal enfeksiyon
Toksoplazma
Hepatit
AIDS

HAMİLELİK DÖNEMİNDE SUÇİÇEĞİ

Suçiçeği hastalığı bulaşıcı bir hastalık olarak bilinmekte ve çocuklardan ziyade yetişkinlerde daha ağır bir hastalık sürecini beraberinde getirmektedir. Ölümcül tehlikesi olabilecek suçiçeğine hamilelik dönemlerinde oldukça dikkat edilmeli suçiçeği hastalığı olan bireylerde görüşülmemelidir. Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği annenin psikolojik ve fizyolojik olarak etkileyecek bir sürece girmesine neden olur.
Suçiçeği hastalığı bulaşmış hamileler için ise ilk 96 saatte immunglobulin( koruyucu serum) uygulaması gerçekleştirilmelidir.

HAMİLELİKTE KABAKULAK HASTALIĞI

Hamileliğin ilk üç ayında geçirilen kabakulak hastalığının düşüklere sebep olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Kabakulak iğnesinin bu durumlarda ne kadar önemli olduğu ise kendini açıkça belli etmektedir. Düşük olmaması durumunda bebekte kalıcı hasara neden olmayan kabakulak hastalığının bebeğe bir zararı yoktur.

HAMİLELİKTE GRİBAL ENFEKSİYON

Hamilelik döneminde geçirilen griplerin bebekte olumsuz bir sonuç doğurması muhtemel değildir. Ancak hamileliğin son döneminde geçirilen ve doğum sırasında grip hastalığına yakalanmış annelerin emzirme dönemlerinde bebeğe virüs bulaştırması olasıdır. Hamilelerin grip aşısı olmasında hiçbir yan etki olmayacağı için alanında uzman kişiler hamileliğin ikinci veya üçüncü ayında annenin grip aşısı olabileceğini belirtmiştir. Küçük ama etkili bir önlem olan grip aşısını doktor yardımı ile uygulatabilirsiniz.

KIZAMIK HASTALIĞI

Hamilelikten üç ay öncesinde kızamık aşısı olmanız gerekebilmektedir. Bebekte anomaliye yol açacak hastalıklardan birisi olan kızamık hastalığı hamilelik süresinde geçirilirse istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Kızamık, kabakulak, suçiçeği gibi hastalıkların aşılarının belirli bir yaş grubunda tamamen uygulanması gerektiğinin önemi bu gibi dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Aşılar doğumda ve yaşam sırasında hayati önem taşımaktadır.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE KIZAMIKÇIK HASTALIĞI NELERE YOL AÇAR?

Doğurganlık dönemindeki kadınlarının %5 ila %10 oranında kızamıkçık enfeksiyonuna karşı bağışıklığı olmadığı belirlenmiştir. Bu gibi durumlarda arada kalındığında antikor testi yapılarak hamilelik döneminizde ortaya çıkabilecek riskleri ortadan kaldırmanız önerilmektedir. Kızamıkçık hastalığını gebelik döneminde geçiren anne adaylarının çocuklarında göz hastalıkları, zeka geriliği, büyüme geriliği, deri hastalıkları, ölü doğum olasılığı mevcuttur. Bu gibi sorunlara yol açabilecek kızamıkçık hastalığı oldukça ciddi ve asla göz ardı edilmemesi gereken hastalıkların başında gelmektedir. Testler yardımı ile bağışıklık durumu belirlenerek en geç hamilelikten üç ay önce aşı uygulaması gerçekleştirilmelidir.

HAMİLELİKTE HASTALIKLARDAN NASIL KORUNULABİLİR?

Hamilelik dönemi her şeye karşı oldukça dikkat edilmesi gerekilen dönemlerden birisidir. Oldukça hassas olunan gebelik süresince toplu alanlarda maske ile dolaşmak, hastalık geçiren bireylerle aynı ortamda bulunmamak ve temizliğe önem vermek hastalık geçirme riskinizi azaltacaktır. Aynı zamanda gebelik öncesinde aşılarınızın tam olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bebekte zihinsel ve fiziksel olmak üzere kalıcı hasara sebep olabilecek pek çok hastalık annenin aşılarının tam olmaması ve ihmal edilmesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Doğru beslenme, temizliğe önem verme, sağlık kontrollerini aksatmama, kalabalık ortamlarda zaman geçirmeme gibi küçük ama etkili yöntemlerle hamilelik döneminde küçük- büyük pek çok hastalıktan korunabilir dünyaya sağlıklı bebekler getirebilirsiniz.
 
Üst