Bebek Hiperbilirubinemi Ya Da Bilinen Adıyla Sarılık

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
bebeksarilik0237557409560239465049392838.jpg


Öncelikle Bilirubin nedir?

Bilirubin karaciğerde olan sarı-turuncu renkte bir pigmenttir. Alyuvarların yıkılması ile elde edilen bilirubin vücudun dışına çoğunlukla dışkı yoluyla atılır. Bunun için de yeterli beslenme ve dışkılama gerekmektedir.

Bebek anne karnındayken farklı bir alyuvar yapısına sahiptir, doğumdan sonra alyuvar yapıları yetişkin hale geçmeye çalışır. Bebek alyuvar yapılarının yıkımı karaciğerde gerçekleşir, alyuvarlar demir ve bilirubin olarak ikiye ayrılırken demir kullanmak üzere depo edilir ve bilirubin atılmak üzere safra kesesine gönderilir.

Bilirubin nasıl dışarı atılır?

Safraya gönderilen bilirubin bebeğin emmesi sonucunda bağırsaklara gönderilerek vücuttan dışarı atılır. Bazen kana karışan bilirubin idrar yoluyla da vücuttan atılabilir. Kana geçen bilirubin bebeklerin hafif sarı-turuncu gözükmesine neden olur, lakin bu ciddi bir şey değildir ve 48-72 saat içinde kaybolması beklenir.

Bilirubin ne zaman ciddidir?

48-72 saatten fazla süren sarılık bebeğin yeterli beslenemediğini, idrar yapma ya da dışkılama sorunu olduğunu, anne ve bebeğin kan gruplarındaki farklılığın bebeği etkilediğini gösterebilir. Yapılan kan testleri veya yeni çıkan cihazlar yardımı ile bilirubin seviyesine bakılan bebeğe ışık (foton) tedavi verilebilir.

Foton Tedavi nedir?

Güneş ışığının bilirubini vücuttan atmaya yardımcı olduğu bilindikten beri bebekler Güneş ışığını alan yerlerde yatırılmaya başlansa da bazı bebeklerin durumunun ciddi olması sonucu Güneş'i taklit eden makineler ortaya çıkmıştır. Hastane ortamında verilen ışın ile bebeğin vücudundaki fazla bilirubin atılmaya çalışılır.

Tedavi alınırken:

* Bebeği mümkün olduğunca hareket ettirerek tüm vücuduna ışının gelmesi sağlanmalı,
* Narin cildinin kurumasını önlemek için az sürelerde belirtilen miktarlarda yapılmalı,
* Bebeğin cildini nemlendirmeli,
* Tedavi sırasında beslenmeye özellikle dikkat edilmelidir.
 
Üst