ICSI (İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu) Öncesi Histeroskopinin Önemi Nedir?
Histeroskopi, doktorun rahmi iyi bir şekilde incelemesine yardımcı olan tekniklerden biridir ve çeşitli tıbbi nedenlerle ICSI'den önce histeroskopi yapmaya karar verebilir. Ancak bu doktor tarafından belirlenen uygun bir zamanda olmalıdır ve genellikle çoğu kadın histeroskopi yapmadan önce korkar. Ağrısının derecesini,ciddi komplikasyonları olup olmadığını ve doktora gitmeyi gerektiren yan etkiler nelerdir? Merak eder. Bu yazıda, bu konuda sizi endişelendiren her şeyi öğreniyoruz.
ICSI Öncesi Histeroskopi
Doktor, ICSI'den önce rahim sorunlarını teşhis veya tedavi etmek amacıyla histeroskop kullanır:
- Tekrarlayan düşüklerin nedeninin teşhisi
- Gebeliği etkileyebilecek fibroidler veya iyi huylu tümörler gibi belirli durumların teşhisi
- Hamile kalmakta zorluk yaşanıyorsa doğurganlık sorunlarının teşhis edilmesi
Histeroskopi tedavi etmek için kullanılabilir:
- Yapışıklıkları gidermek için: Bunlar rahim içindeki dokuları bir arada tutan yara izleridir ve yaralanma veya ameliyattan sonra oluşabilir. Yapışıklıklar adet kanamasını durdurabilir ve doğurganlığı azaltabilir. Miyomları veya polipleri çıkarmak için histeroskopi yapılır.
- Tedaviden önce daha ileri inceleme amacıyla doku örneği almak için kullanılır.
Histeroskopi Yapmak İçin En İyi Zaman
Doktorunuz histeroskopi ile rahminizi incelemeden önce bazı sorular soracak ve ardından histeroskopi için ne zaman hazırlanabileceğinizi belirleyecektir. Bunun için uygun zaman adet döneminizin bitiminden sonraki ilk haftadır, çünkü rahim içeriden ayrıntılarını daha net görebilmek için uygun bir konumdadır.
Adet döngünüz sırasında veya hamileyseniz histeroskopi yapılamaz.
Histeroskopi başarısından sonra vücudunuz ICSI için ne zaman hazır olur, ilerleyen satırlarda operasyon için uygun zamanı birlikte öğreneceğiz.
Histeroskopi Sonrası Mikroskobik Enjeksiyon Ne Zaman Yapılır?
Bu konu histeroskopinin amacına göre değişir. Eğer tamamlanmamış bir uterin septumu tedavi etmek içinse deneyler, histeroskopiden hemen sonra ICSI'nin, operasyondan on hafta veya daha uzun bir süre sonra başlayanlara kıyasla implantasyon oranında veya gebelik oranında herhangi bir zayıflığa yol açmadığını göstermiştir.
Ancak rahim yapışıklığını ayırmak için histeroskop kullanılırsa, histeroskop ile ICSI arasındaki zaman aralığının 90 ila 180 gün (üç ila altı ay) olması tercih edilir. ICSI'nin başarısını sağlamak için aralık üç aydan az olmamalıdır, bazı kadınlar spekulum rahim ağrısı hakkında endişelenebilir, ağrı tolere edilebilir mi?
Histeroskopi Ağrılı Mıdır?
Histeroskopi ağrılı değildir, ancak bazı noktalarda adet krampları gibi bir şey hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar kendilerini rahatsız hissedebilir, bazıları ise şiddetli ağrı yaşayabilir. Ağrı hissederseniz spekulumu durdurabilir ve başka bir gün tekrar gelip anestezi alabilirsiniz. Spekulumun ne kadar ağrılı olduğunu aşağıdakiler gibi birçok farklı faktör etkileyebilir:
- Lokal veya genel anestezi kullanımı
- Ağrı kesici kullanımı
- Kullanılan histeroskopun boyutu (daha küçük boyut daha az ağrılı olma eğilimindedir)
- Kullanılan histeroskop tipi (esnek veya sert)
- Endoskopinin yapılma nedeni
Histeroskopi Komplikasyonları Nelerdir?
Terapötik histeroskopi güvenli bir prosedürdür, ancak yine de ameliyat olarak kabul edilir ve yaygın olmasa da bazı potansiyel komplikasyonlara neden olabilir:
- Enfeksiyon
- Uterin yara izleri
- Şiddetli kanama
- Anesteziye veya rahmi temizlemek için kullanılan sıvıya karşı reaksiyon
- Anestezi kullanımı ile ilişkili yan etkiler
- Servikal rüptür veya hasar, ancak nadirdir
- Mesane, bağırsaklar veya yumurtalıklar gibi yakın organlarda hasar
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Şiddetli kanama
- Ateş
- Keskin ağrı