birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
185
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
192
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
mevsim_degisikligi_hastaliklarindan_korunma_yollari_754546502198457019285.jpg


İnsanlarda görülen hastalıklardan bir çoğu da mevsim değişikliği sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Mevsim geçişleri arasında ortaya çıkan rahatsızlıklar halsizlik, mide ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler ile gelmektedir. Mevsim geçişleri aralığında mevsimler alerjiler de hastalığa neden olmaktadır.

Mevsim geçiş aralığında hava değişimiyle birlikte değişen ısıyla kronik hastalığı olan, yaşlı ve çocuklar için bu hava hastalığının ani değişimi sağlıklarını kötü etkilemektedir. Ani ısı değişimi vücut direncinin dengesini bozar ve buna bağlı olarak beraberinde de çeşitli hastalıklar gelmektedir.

Mevsim geçişlerinin arasında düzensiz ve dengesiz beslenme, uyku problemleri ile hastalıkların belirmesinde en etkili sağlıksız nedenler arasındadır. Özellikle sonbahar ayında depresyon halleri hava değişimiyle birlikte daha fazla artmaktadır, bu durum ise aynı zamanda ısı farklılığından ötürü stresi de meydana getirmektedir.

Mevsim değişikliği ile en çok etkilenen insanlar; yaşlılar, çocuklar ve hamilelerdir. Çünkü bu tür insanların vücut direnci zaten yetişkin bir bireye göre biraz daha hassastır ve değişen ısı ile birlikte vücut dengesinin bozulmasına yol açmaktadır. Vücut dengeleri bozulduğu zaman vücut direncinde düşüş yaşanarak bağışıklık sistemi de etkilenir. Bu yüzden mevsim değişikliğin de en çok etkilenen bu grup insanlarda meydana gelen hastalıklar ve kalp, şeker hastaları ve tansiyonu olan insanlarda en çok görülen hastalık ise grip salgınıdır.

Uzman kişiler en çok da mevsim değişikliği esnasında kronik hastalığı bulunan insanların çok daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Çünkü değişen ısı ve mevsim değişikliğinde artan grip salgını kronik hastalık taşıyan kişilerde çok daha hızlı ilerleme göstererek bu gribin zatürreye hatta ölüme kadar yol açabileceğini söylüyor.

Sonbahar aylarında hava değişimi ile ısı da bir düşüş yaşanarak havaların soğuması yaşanır. Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemi hastalıkları da artmakta ve ilkbahar aylarında ise çiçeklerin açması ve havanın ısınmasıyla polenler nedeniyle alerjik hastalıklar meydana gelmektedir. Eğer alerjiniz varsa ilkbahar aylarında bu alerji astıma, cilt lezyonları sorunlarına ve saman nezlesi gibi nezlelerine yol açmaktadır. Bu alerjik bünyeye sahip insanların bu gibi hastalıkları önlemek için takip etmesi gereken ve kendine uygulaması gereken tedavi ise tozlu, kirli havalardan uzak durarak alerjileri olan şeylere fazla yaklaşmamalarıdır.

Mevsim Değişikliği Sırasında Yapmanız Gerekenler

Mevsim geçişleri arasında hasta olmamanız veya hasta olma ihtimalinizi en aza indirgemek için, bol bol su için. Günde en az yarım saat açık havada yürüyüş yapın, uykunuzu düzenli alın, hatta uykunuz sırasında dinlenmeye önem verin ve bu yüzden kendinizi rahat hissedecek şekilde ayarlayarak yatın, düşük yumuşak yastıklar kullanın. Bunların haricinde açık hava düzenli egzersizler yaparak terleyin. O mevsime ait yeşillikleri ve o mevsime ait meyveleri tüketin. Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin ve kahvaltılarınız da yumurtaya, bala, peynire, c vitamini alabileceğiniz bir meyve veya sebzeye yer verin. Haftalık olarak et, tavuk, balık gibi beyaz ve kırmızı et tüketmeye özen gösterin. Beslenmenize besin çeşitliliğine özem göstererek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek gıdalar ve besinler tüketin.

Mevsim Geçişi Olan Sonbahar Ayına Dikkat

Mevsim değişikliğin de meydana gelecek hastalıkların başında şüphesiz ki grip gelmektedir. Sıklıkla yılın her mevsiminde karşılaştığımız bu hastalık bağışıklık sistemi hastalıklarındandır. Isı değişimleriyle düşen vücut direnci mikroplara karşı savunmasız kalır. Bu yüzden bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik besin tüketmeli ve uykumuza çok dikkat etmeliyiz.

Değişen havaya bağlı olarak yaşanan bu grip hastalığı, özellikle okul öncesi ve okul dönemindeki çocuklar etkilenmektedir. Çocuklar arasında meydana gelebilecek bir grip hastalığı, salgını oluşturarak grip riskini daha da artırmaktadır. Griplerden çocuklar ve bebeklerin etkilenebileceği kadar hamile, yaşlılar ve kronik hastalığa sahip bireyler de etkilenmektedirler. Bu yüzden grip virüsünü taşıyorsanız bu tür gruplardan uzak durmalı ve onlara virüs bulaştırmamalısınız.
 
Üst